Iohannis critica Opozitia pentru cum s-a dus la consultari si lauda protestatarii

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 13:52
8122 citiri
Iohannis critica Opozitia pentru cum s-a dus la consultari si lauda protestatarii
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a criticat partidele de Opozitie - PNL, USR si PMP - pentru modul in care s-au prezentat la consultarile de la Cotroceni pe care el le-a initiat dupa ce PSD si ALDE l-au dat jos si pe premierul Mihai Tudose.

"Cand am facut consultarile, teoretic puteam sa chem doar coalitia majoritara. Nu am facut asa, am vrut sa cunosc opinia tuturor partidelor din Parlament. Recunosc ca mi-ar fi facut placere ca la intrebarea pusa fiecarui grup din opozitie 'Ati vorbit cu ceilalti?' macar unii sa raspunda 'DA'".

Seful statului a mai precizat ca "o democratie poate functiona doar daca si Puterea si Opozitia sunt puternice".

  • Vezi aici filmul consultarilor de la Cotroceni
  • In schimb, seful statului a laudat protestatarii care au iesit in numar mare sambata sa-si arate dezaprobarea fata de criza in care PSD si ALDE arunca tara prin disputele interne, masurile economice si atacul la independenta justitiei.

    "Sa stiti ca am urmarit cu foarte mare atentie ultimele proteste de sambata. Ce pot sa spun: acesti oameni sunt de admirat. Au venit, cu toate ca vremea a fost destul de rea, au venit ca sa arate politicienilor din Romania ca ei isi doresc o tara stabila, prospera. Au aratat si au spus foarte clar ca-si doresc o justitie puternica si independenta. Au aratat foarte clar - si sper sa se fi inteles acolo unde trebuie sa se inteleaga - ca-si doresc o guvernare decenta si eficienta", a spus Iohannis.

    Intrebat daca el crede ca Dancila va garanta independenta justitiei si consolidarea statului de drept, presedintele a raspuns: "cu siguranta asta este de asteptat de la un prim-ministru si eu sper ca asa se va intampla. Vom vedea".

    La consultarile de saptamana trecuta de la Palatul Cotroceni, partidele din Opoziei nu au avut o voce unitara. PNL i-au spus presedintelui ca ei vor alegeri anticipate si ca isi asuma sa demareze negocieri pentru formarea unei majoritati care sa nu includa PSD.

    Nici cei din USR nu au avut o propunere de premier, doar l-au informat pe Iohannis ca isi doresc un prim ministru non-PSD.

    PMP s-a dus cu doua propuneri de prim-ministru: Siegfried Muresan si Eugen Tomac, insa formatiunea nu avea sprijinul niciunui alt partid.

    In ce priveste minoritatile nationale si UDMR, au lasat la latitudinea lui Iohannis sa decida, urmand sa decida ei ulterior cum vor vota guvernul care va rezulta.

    Opozitia a fost criticata de opinia publica avand in vedere ca partidele din coalitia de guvernare sunt in criza de un an, insa partidele stau pe margine fara sa faca o strategie in tot acest timp.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
    Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
    #Viorica Dancila propunere PSD premier , #presedinte