Iohannis critica presa chiar de ziua ei: Din pacate, are o regula - "good news is no news, bad news is sensational"

Vineri, 03 Mai 2019, ora 16:45
4631 citiri
Iohannis critica presa chiar de ziua ei: Din pacate, are o regula - "good news is no news, bad news is sensational"
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a fost vineri invitat de onoare la cea de-a IX-a editie a conferintei "The State of the Union" (Starea Uniunii - n.red.), organizata de Institutul Universitar European din Florenta. Seful statului a fost intervievat, pe scena, de jurnalistul german Klaus-Dieter Frankenberger, de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Iohannis si-a prezentat viziunea sa despre viitorul UE, aratand ca liderii europeni trebuie sa comunice mai bine avantajele multiple pentru cetateni, pentru a combate valul de euroscepticism care este pe un trend ascendent in ultima perioada.

Jurnalistul german l-a intrebat atunci de ce este atat de usor ca UE sa fie demonizata, daca e atat de buna pentru cetateni.

Seful statului a indicat doua motive principale, unul dintre ele fiind modul in care functioneaza presa. Declaratia lui Iohannis a fost facuta chiar de Ziua Mondiala a Libertatii Presei si el chiar le-a si transmis felicitari jurnalistilor din sala.

"Am doua raspunsuri principale si mai multe secundare. Tu, ca jurnalist, stii foarte bine asta. Niciun cetatean european nu cunoaste personal un politician european sau doar cativa. Majoritatea isi iau informatiile din presa. Apropo, astazi este Ziua Presei Libere, deci felicitari jurnalistilor din sala.

Dar media are anumite reguli, una dintre ele este, din pacate, good news is no news, bad news is sensational (o stire pozitiva nu e o stire, o stire negativa e senzational - n.red.) . Deci daca deschizi un ziar, televizorul, uneori auzi stiri pozitive, dar de cele mai multe ori auzi de o criza, o inundatie, un atentat, ceva dificil, amenintator.

Nu auzi foarte des, de exemplu, ca piata unica a crescut si a creat o Uniune mai buna si mai competitiva. Nu auzi asa ceva la stiri. Deci acesta e un motiv. Asta nu inseamna ca trebuie sa schimbam media, ci felul in care noi, politicienii, reusim sa cream o imagine pozitiva", si-a explicat Iohannis opinia.

Un al doilea motiv, spune presedintele, ar fi ca politicienii dau vina pe UE cand nu livreaza proiectele pe care le promit cetatenilor.

"Merg la Bruxelles si spun ca totul e bine, avem o Uniune buna, puternica si vom continua. Apoi, vin alegerile si vin acasa si electoratul intreaba 'de ce n-ai facut drumul?' si raspunsul e 'cei de la Bruxelles nu m-au lasat'.

Sa dai vina pe Uniune e un lucru comun si multi politicieni o fac, asa ca oamenii devin confuzi. Daca politicenii spun ca UE ne creeaza probleme, atunci avem o problema. Noi trebuie sa fim onesti sa spunem ca poate nu a fost un proiect bun, ca nu am stiut sa-l aplic, dar nu sa dam mereu vina pe Bruxelles. Au si ei defecte, dar nu sunt de vina pentru tot", a mai spus Iohannis.

Legat de modul in care crede el ca ar trebui sa se dezvolte Uniunea in viitor, presedintele a indicat expansiunea si integrarea completa a noilor state.

"Pentru tara mea cea mai mare realizare in ultimele decenii a fost aderarea la UE si extinderea UE nu aduce avantaje doar pentru nou-veniti, dar si pentru Europa. Trebuie sa continuam extinderea, avem Balcanii de Vest care asteapta sa fie acceptati. Trebuie sa facem Uniunea noastra nu numai mai mare, dar si mai puternica si nu inteleg prin asta doar economic, ci si din punct de vedere al securitatii, al integrarii", a spus Iohannis.

Totodata, el crede ca mai multe pozitii de conducere de la nivelul UE ar trebui votate direct de cetateni, pentru a le arata ca ei sunt cei care decid si opinia lor conteaza.

In plus, Iohannis a mai spus ca UE la acest moment nu este un actor cu o voce puternica la nivel mondial, ceea ce el spera sa se intample.

"Ghiciti ce? Eu vreau ca UE sa fie un actor important. Din pacate, UE e extrem de puternica economic, dar ca politica mondiala avem o voce slaba si asta trebuie sa se schimbe considerabil. Trebuie ca UE sa devina un actor global, sa-si construiasca acest rol.

Avem drum lung in fata pana cand vom ajunge din nou un actor global relevant, dar o putem face si trebuie sa o facem", a mai spus Iohannis.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Iohannis critica presa stiri pozitive Florenta , #presedinte