Iohannis, despre pactul politic: PSD face fite pentru ca are o majoritate toxica in Parlament

Vineri, 07 Iunie 2019, ora 18:06
3806 citiri
Iohannis, despre pactul politic: PSD face fite pentru ca are o majoritate toxica in Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca PNL si USR semneaza pactul pe care l-a propus, dar ca PSD face "fite" deoarece are in Parlament o majoritate "toxica". El a adaugat ca pana cand aceasta majoritate nu este inlocuita lucrurile vor merge mai greu. Iohannis a precizat ca in Parlament se poate construi o majoritate serioasa, care incepe sa se contureze odata cu semnarea pactului.

Klaus Iohannis a declarat, vineri dupa-amiaza, la Alba Iulia, la lansarea cartii sale "EU.RO - Un dialog deschis pentru Europa", ca dupa alegerile europarlamentare a propus partidelor un pact in care a trecut ce anume vor romanii, asa cum a rezultat in urma votului de la 26 mai.

"Dupa ce am facut consultari cu partidele si mi s-a aparut normal dupa alegeri sa chem partidele si sa discutam cum se pune in practica, le-am propus un pact. PNL imediat a iesit si a spus foarte bine semnam acest pact, este exact ce vor romanii. Asta am scris in pact, sa schimbam Constitutia, asa cum au votat oamenii la referendum, sa interzicem ordonantele, sa interzicem amnistia, dar si sa revenim la discutia pe legile justitiei care au fost stricate tot de PSD", a afirmat Iohannis.

Seful statului a mai afirmat ca le-a spus social-democratilor la consultarile de la Palatul Cotroceni sa repare legile justitiei pe care le-au stricat.

"Le-am spus-o in fata la consultari, la PSD-isti, voi le-ati stricat, nu aveti decat sa veniti si sa le reparati la loc. Mi se pare normal. In acelasi fel le-am propus sa se miste, dar iute si se schimbe legislatia si organizarea pentru alegeri. Ati vazut ca iarasi in strainatate si-au batut joc de romanii nostri, au stat oamenii cu miile la cozi, multi in ploaie, multi au ramas afara seara. Nu se poate", a explicat presedintele.

Iohannis a spus ca PNL si USR au anuntat ca semneaza acest pact, dar ca PSD face "fite" deoarece are o majoritate toxica in Parlament.

"Deci PNL si USR fara conditii semneaza. Cine face fite? PSD-ul. Pai se poate? Dupa ce si-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, se asteapta acuma sa faca ce trebuie. Ei nu fac. De ce nu fac? Fiindca au in continuare in Parlamentul nostru o majoritate toxica. Deci majoritatea PSD-ista de acum din Parlament este o majoritate toxica.

Ati vazut, au venit cu fel si fel de povesti, domne' hai ca trebuie sa mai adaugam si una si alta. Chestiuni de-ale lor doar ca sa nu semneze, doar ca sa nu faca ce le-au cerut romanii. Deci acuma PSD-ul cauta tot felul de smecherii sa se eschiveze, sa nu semneze pactul, sa nu repare legile Justitiei, sa nu repare legile pentru urmatoarele alegeri", a transmis seful statului.

PSD vrea sa includa 7 "aspecte vitale" in acordul propus de Iohannis

Iohannis a spus ca pana cand aceasta majoritate "toxica" nu este inlocuita in Parlament lucrurile se vor schimba greu si ca trebuie construita o alta majoritate.

"Si atunci trebuie sa intelegem bine ce inseamna asta. Pana cand aceasta majoritate PSD-ista toxica nu este inlocuita in Parlament lucrurile se vor schimba greu si oamenii trebuie sa inteleaga ca aici e nevoie de multa vointa si multa determinare pentru a trece prin toate alegerile fiindca in Parlamentul nostru se poate construi o majoritate serioasa, o majoritate pentru romani, pentru Romania, o majoritate care incepe sa se contureze cu semnarea pactului", a mai afirmat Iohannis.

Seful statului a adaugat ca se lucreaza la aceasta majoritate cu PNL pe post de locomotiva.

"Si o sa lucram la ea cu PNL pe post de locomotiva, cu USR, cu cine va mai veni. Exista in Romania forte politice responsabile, dar ele trebuie votate ca sa ajunga sa aiba o majoritate in Parlament. Or, pentru asta trebuie sa mergem si la prezidentiale si la locale fiindca vrem guvernare buna si fiecare in comunitatea lui si in final trebuie sa mergem la parlamentare si sa le dam lectia in finala PSD-istilor, altfel nu se poate", a mai spus presedintele Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa consultarile cu partidele, ca marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord ca rezultatul referendumului trebuie implementat asa cum a votat poporul. Presedintele a anuntat ca a decis sa invite partidele politice parlamentare sa semneze un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana, care sa cuprinda inclusiv revizuirea modificarilor la legile justitiei.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Iohannis pact politic PSD , #presedinte