Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, despre strategia de politica externa a Romaniei in urmatorii cinci ani

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 14:49
5289 citiri
Iohannis, despre strategia de politica externa a Romaniei in urmatorii cinci ani
Foto: privesc.eu

In primul sau discurs in calitate de presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis a expus strategia de politica externa a tarii, asa cum o vede el.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa isi reconfirme optiunile, dar si sa isi asume noi roluri. In plus, se doreste o aprofundare a parteneriatul strategic cu SUA, nu doar din punct de vedere militar.

"Clasa politica are multe defecte, dar are un merit, acela de a-si fi asumat o optiune clara in ceea ce priveste politica exerna - a asigurat Romaniei siguranta nationala", a spus Klaus Iohannis, abordand tema politica externa.

Primul discurs al presedintelui Klaus Iohannis: Cum vede Romania de peste cinci ani

Potrivit acestuia, cuvintele-cheie in ceea ce priveste politica externa sunt "continuitate si predictibilitate". In plus, apartenenta la NATO, apartenenta la UE si parteneriatul cu SUA vor ramane cei mai importanti "piloni".

Cat despre parteneriatul strategic cu SUA, acesta ar trebui aprofundat nu doar din punct de vedere militar, ci si din cel al schimburilor economice si culturale.

Primul pas pe agenda lui Iohannis: reconstructia institutiilor politice

In plus, potrivit presedintelui, Romania trebuie sa devina si furnizor de securitate: "Nu putem fi doar beneficiari, ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie sa sustinem cresterea bugetului pentru armata. Daca este nevoie, voi merge si voi discuta cu partenerii europeni aceasta crestere a bugetului, mai ales in acest context international".

Iohannis cheama partidele la consultari

Klaus Iohannis sustine cresterea bugetului Apararii pana la 2% din PIB.

Noul presedinte isi doreste si ca Romania sa devina o voce mai puternica in UE, "un profil mai solid". In plus, Romania trebuie sa aduca o contributie mai mare la Europa unita, este de parere Klaus Iohannis.

Presedintele a promis ca in primele sase luni de mandat va prezenta strategia nationala de aparare a Romaniei.

Klaus Iohannis s-a referit si la Republica Moldova, punctand ca rezultatele alegerilor de acolo "ne obliga sa fim sprijinul cel mai important al fratilor de peste Prut, ca obiectivele sa se transforme din deziderat in realitate".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis strategie politica externa Romania, #Iohannis Republica Moldova, #Iohannis politica externa Romania, #Iohannis relatii SUA , #presedinte