Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 19:30
14939 citiri
Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, ca Romania a optat pentru cote voluntare privind numarul de refugiati pe care tara noastra ii va primi.

Presedintele a subliniat ca Romania nu poate primi, in contextul crizei europene, mai mult de 1.785 de refugiati, in contextul crizei internationale a imigrantilor, in sase centre de primire.

Seful statului a tinut sa precizeze ca in tara noastra "nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist" si a spus ca datele prezentate de Ministerul de Interne arata ca numarul imigrantilor veniti in Romania in acest an nu a crescut fata de anul trecut.

"In Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiati. (...) Putem trata cu calm, raspundere si solidaritate fata de tarile unde exista un numar mare de refugiati. Nu e cazul sa reactionam isteric, cum nu e cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu celelalte tari din UE", a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a mentionat ca va avea loc o sedinta CSAT, pe 17 septembrie, pe tema refugiatilor. Cu aceeasi ocazie, va fi discutata si o analiza a statutului dosarului Schengen pentru Romania.

Pe de alta parte, seful statului a anuntat in conferinta de presa sustinuta luni seara ca a promulgat Codul Fiscal.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a subliniat ca ii cere in continuare demisia prim-ministrului Victor Ponta, si a precizat ca dialogul cu acesta este institutional, dar "mai rar". In plus, presedintele a declarat ca nu este de acord cu modificarea Constitutiei pana la alegerile parlamentare, ci dupa anul 2016.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Astazi am promulgat Codul Fiscal. Este prima tema.

- Au fost doua motive pentru care am retrimis Codul Fiscal in Parlament.

Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal

- Primul: Dupa parerea mea, nu avusese loc o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru Codul Fiscal.

- Este nevoie pentru o astfel de lege de dezbatere pe mai multe fatete, aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati. In Parlament, o astfel de dezbatere nu avusese loc. In societatea civila s-a dezbatut inainte de prima aprobare foarte putin.

- Am considerat ca nu este bine si ca e nevoie de o dezbatere mai ampla. Dezbaterea de dupa retrimitere a fost pe masura asteptarilor.

- Al doilea motiv a fost legat de ceea ce am putea sa numim responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita.

- Prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data mi s-au parut nepotrivite. Dar nu am considerat ca este rolul meu, al presedintelui, sa spun ce masuri sa ramana si sa nu ramana in vigoare. De aceea, nu am aparut in aceasta dezbatere si nu am exprimat punctul meu de vedere, pentru ca am vrut ca acest lucru sa il faca specialistii.

- Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv dezbaterea intre partide si votul final.

- Din aceste motive, astazi, am promulgat Codul Fiscal.

Despre refugiati - cati va primi Romania

- A doua tema pe care vreau sa fac cateva precizari este migratia, o tema de mare actualitate.

- Exista dorinta de informatii, nevoia unei dezbateri la noi in tara.

- Cred ca este bine sa relatez discutia despre migratie care a avut loc in Consiliul European.

- Avand in vedere ca un numar tot mai mare de refugiati au venit spre Europa si spre Uniunea Europeana, au avut loc mai multe discutii succesive in Consiliu. Prima, in luna martie, un fel de discutie de explorare, Comisia Europeana incercand sa vada care este punctul de vedere al fiecarui stat membru.

- Este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru sa stabileasca singur cati refugiati poate sa primeasca. Eu am optat pentru cote voluntare.

- Romania este pentru cote voluntare. Suntem perfect de acord ca trebuie sa fim solidari cu tarile unde au venit un numar mare de refugiati. Suntem de acord sa participam la misiuni ale UE.

- Comisia a prezentat un concept care, printre altele, a cuprins cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea. Si alte state membre au fost clar impotriva cotelor obligatorii si s-a ajuns la concluzia ca nu pot fi impuse.

- Romania poate primi 1.785 de refugiati. Astea sunt datele. Intre timp, am vazut cu totii ca presiunea publica a devenit foarte mare. Zeci de mii de oameni, refugiati, au intrat in UE, au aparut probleme de logistica, de principiu, pentru ca a fost incalcat spatiul Schengen, au fost incalcate normele de la Dublin.

- Am vazut tragedii umane, situatii care sunt greu de imaginat. Dar pe acest fond au aparut speculatiile si aici vreau sa spun cateva lucruri foarte clar: in Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiati.

- Fenomenul este important pentru noi, fiindca suntem in UE, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Putem sa tratam cu calm, cu raspundere, cu solidaritate.

- Nu este cazul sa reactionam isteric, cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. In continuare trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie.

- Voi prezenta acest punct de vedere in sedinta CSAT. Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie si acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliul de la jumatatea lunii octombrie.

- Acum, toata lumea se intreaba cati refugiati primim. Am citit date contradictorii.

- Am temporizat sedinta CSAT, pentru a putea discuta chestiunea, dupa ce cunoastem punctul de vedere pe care il va transmite Comisia. 1.700 si ceva - atatia refugiati vor veni maxim in Romania, pentru ca atatea sunt disponibile. Mai multi nu.

Ce le va oferi Romania?

- Aceste locuri sunt disponibile in 6 centre de primire. Exista niste norme care sunt aprobate, Guvernul se ocupa de aceste lucruri.

- Pentru a doua faza suntem putin pregatiti. Si anume integrarea in societate. Aici este complicatia mult mai mare. Nu ar fi foarte complicat sa transformam o veche cazarma in centru de primire, dar Romania nu are capacitatea sa-i integreze pe acesti refugiati in societate.

- Noi suntem solidari cu aceste tari. Trebuie sa vedem cat putem sa facem si atat sa facem - si mai mult nu.

Cum va actiona tara noastra in cazul in care numarul de imigranti va fi mult mai mare?

- Numarul de refugiati nu poate sa creasca decat daca noi vrem sa primim mai multi. Romania nu este membra Schengen, si atunci nimeni nu poate sa intre in tara fiindca asa doreste, ci doar daca indeplineste conditiile cerute de lege. Nu avem probleme de aceasta natura. Chestiunea se pune de principiu, la noi nu se va intampla ce s-a intamplat la unii vecini, sa ne trezim cu amenintare.

Cum este relatia cu dl Dragnea?

- Este bine sa existe un dialog politic. Este foarte bine ca in anumite chestiuni sa existe discutie - consens. Dar rolul partidelor politice nu este sa lucreze consensual, ci fiecare sa isi prezinte viziunea, ideile, politicile publice.

Klaus Iohannis respinge vehement schimbarea Constitutiei inainte de alegeri: Asa ceva nu se face!

- In ce priveste Constitutia, nu mi se pare o idee buna sa ne apucam acum, practic in an electoral, sa discutam Constitutia. Asa ceva nu se face. Constitutia se discuta si se modifica intr-o perioada de calm politic. Asta inseamna dupa anul electoral, nu inaintea sa.

PSD nu renunta la modificarea Constitutiei - invita partidele si pe Iohannis la discutii

- Daca nu s-au inteles inainte de alegerile din anul 2012, cum s-ar intelege acum?

- Discutia despre Constitutie, cu mare placere dupa anul 2016.

Cum decurge relatia cu dl Ponta? Va mentineti parerea ca trebuie sa demisioneze?

- Nu mi-am schimbat parerea si astept sa se si intample la un moment dat. Colaboarea este variabila, in functie de locul in care ne aflam. Exista un dialog institutional, mai rar.

Iohannis ii cere din nou demisia lui Ponta: Colaborarea e variabila, in functie de locul in care ne aflam

Guvern PNL in toamna?

- Oricat de mult mi-as dori un guvern de un fel sau altul, randuiala o fac partidele politice. Schimbarea guvernului se face doar daca premierul renunta la mandat sau daca Opozitia vine cu o opozitie care trece.

Despre cetateanul rapit in Burkina Faso

- Am trimis un delegat in celula de criza. Stiu foarte exact in ce stadiu ne aflam, in ce stadiu se afla actiunile. Sunt actiuni care sunt conform cu manualul. Aceste actiuni au succes daca nu se face prea multa publicitate. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca este o situatie care necesita un tratament specific.

Iohannis, despre romanul rapit in Burkina Faso: Stiu foarte exact in ce stadiu ne aflam

Ati avut cerinte extravagante pentru locuinta presedintelui?

- Nu am avut cereri extravagante. Am cerut sa fie zugravita casa, sa fie reparata si zugravita fatada. SPP a cerut sa se consolideze o parte care joaca rol de adapost. Nu obisnuiesc sa am cereri extravagante.

Criza din Europa revizuieste strategia Romaniei legata de aderarea la Schengen? A fost un avantaj ca am fost in afara Schengen?

- Paradoxal, da. De data asta, a fost un avantaj pentru noi, pentru ca nimeni nu a putut sa intre in Romania printr-o filiera ce nu a putut sa fie supravegheata. Trebuie sa fim realisti: Mai multi lideri europeni si mai multi politicieni relevanti cer o noua analiza a spatiului Schengen si a felului in care functioneaza. Am introdus pe agenda CSAT si o analiza statutului dosarului Schengen pentru Romania.

Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

Votul prin corespondenta?

- Am avut consultari, nu cred ca este nevoie de o noua runda de consultari, initiata de mine. Partidele vor sa abordeze cu toata forta aceasta lege a votului prin corespondenta. Este o promisiune pe care au facut-o toate partidele. Toti au dat declaratii, toti au spus ca doresc legea respectiva. Sa pofteasca la treaba.

- Va multumesc, va doresc o seara buna!

Codul Fiscal a fost adoptat in Parlament, joi, iar pasul urmator era trimiterea pentru promulgare la presedintie. Klaus Iohannis a respins deja o data promulgarea legii, trimitand-o in Parlament pentru reexaminare.

Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)

Un document ce a fost publicat in presa internationala arata ca Comisia Europeana urmeaza sa propuna Romaniei, miercuri, sa preia un numar mai mare de imigranti comparativ cu cat se stia pana acum.

Criza imigrantilor: Noi cifre vehiculate pentru Romania - CE ne-ar trimite mai mult decat suntem pregatiti sa primim

Ponta, despre criza imigrantilor: Cand se va reuni CSAT-ul si ce va spune premierul (Video)

Oamenii politici din Romania s-au intrecut in declaratii despre imgiranti si refugiati, in ultimele zile, nu insa si Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a spus, luni, ca Romania nu poate primi mai multi imigranti decat are capacitatea in acest moment, numarul fiind mult mai mic decat cifrele ce au fost vehiculate ca ar reprezenta cota stabilita la nivel european pentru tara noastra.

La randul sau, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a precizat ca nu ar vrea sa vada "mii de imigranti pe strazile Bucurestiului". In ce il priveste pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, acesta a mentionat ca nu s-a luat vreo decizie oficiala cu privire la cota de refugiati ce ar urma sa fie alocata tarii noastre.

Fostul presedinte Traian Basescu a precizat, duminica seara, ca, daca ar mai fi fost presedinte ar fi declarat "nu sunt in Schengen, asa ca lasati-ma".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Klaus Iohannis declaratii Cotroceni, #Iohannis declaratii Cod Fiscal, #Iohannis criza imigranti, #Iohannis declaratii refugiati, #Iohannis refugiati Romania , #presedinte