Iohannis, in Parlament: Cea mai tragica lectie a anului 2015 si ce asteapta de la Ciolos

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:39
6818 citiri
Iohannis, in Parlament: Cea mai tragica lectie a anului 2015 si ce asteapta de la Ciolos
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs, miercuri, in Parlament, cu ocazia implinirii unui an de la preluarea mandatului. De la sedinta plenului reunit au lipsit deputatul Victor Ponta, fost premier, si senatorul Crin Antonescu, fost presedinte interimar al Romaniei.

Klaus Iohannis a cerut sa se adreseze Parlamentului mai devreme de ziua de 21 decembrie, cand a fost instalat ca presedinte, pentru ca la acea data Legislativul se va afla in vacanta.

Pe de alta parte, astazi se implineste un an si o luna de la turul doi al alegerilor prezidentiale, marcat de nenumarate probleme la sectiile din diaspora si de impresionante manifestari de strada generate de victoria lui Klaus Iohannis.

Presedintele a subliniat in discursul sau ca anul 2015 a fost unul al "revenirii la normalitate", a trecut in revista cateva dintre obiectivele pe care le-a indeplinit si a transmis clasei politice mesajul ca trebuie recastigata increderea societatii.

"Cea mai tragica lectie a anului 2015 este Colectiv", a subliniat Klaus Iohannis.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

11:44 - Seful statului este aplaudat de cei prezenti si paraseste sala de plen si, ulterior, Palatul Parlamentului.

11:43 - "2015 a fost anul introducerii votului prin corespondenta, al instalarii unui guvern de tehnocrati. Ceea ce imi doresc eu sa spuna istoricii este ca 2015 este anul in care a inceput schimbarea modului de a face politica. Va invit sa fim impreuna in acest demers pentru a reconstrui increderea in capacitatea politicii de a produce lucruri bune pentru cetateni", a mai declarat presedintele.

11:41 - "Educatia va fi fara indoiala o tema centrala. Aniversarea centenarului Marii Uniri in 2018 va trebui sa fie nu doar un moment festiv, ci un moment in care sa ne asumam directiile pentru viitor", a mai declarat Klaus Iohannis.

11:39 - Presedintele a mai subliniat ca isi doreste o crestere economica, iar aceasta sa se reflecte in viata de zi cu zi a cetatenilor. "O Romanie puternica stie sa investeasca, sa atraga bani europeni si sa creeze locuri de munca", a subliniat seful statului.

Printre domeniile esentiale, Klaus Iohannis a mentionat Sanatatea si Educatia.

11:38 - "Daca ne dorim o constructie durabila va trebui sa evitam capcana lui 'nimic nu este bun'. Sa nu ne condamnam institutiile pentru culpa unor persoane, sa respingem tentatia radicalismului", a mai spus presedintele.

Klaus Iohannis a declarat ca asteapta de la Guvernul Ciolos o guvernare responsabila, sa arate ca "se pot derula proiecte in functie de prioritati obiective, nu de interese electorale".

11:35 - "Ma fac purtatorul mesajului de innoire pe care il dau concetatenilor nostri. Ca mediator intre stat si societate este rolul meu, dar greul acestei misiuni revine partidelor", a mai declarat presedintele.

"Cred intr-un sistem in care stanga si dreapta sunt reprezentate, nu imi doresc o politica in care isi fac loc extermismul, populismul sau radicalismul", a adaugat acesta, subliniind ca "a face politica trebuie sa fie in constiinta tuturor un mod de a servi natiunea".

11:33 - Presedintele Klaus Iohannis a reamintit ca se implinesc 26 de ani de la Revolutia din 1989. "Astazi, la 26 de ani de la Revolutie, cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este sa reconstruim increderea", a mai spus acesta.

11:31 - "Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv. Evenimentul a scos la iveala probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile, in fata lor am ridicat din umeri a neputinta si am ajuns sa le toleram. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii si concluzii care ne determina sa fim responsabili. Cea mai dura este aceea ca coruptia ucide", a mai spus presedintele.

O a doua lectie este cea a schimbarii. E nevoie de o schimbare profunda a politicului, a mai declarat acesta. "Intre clasa politica si cetateni nu are voie sa existe o prapastie", a spus Klaus Iohannis.

11:30 - Presedintele reaminteste ca romanii din diaspora pot vota la anul prin corespondenta si si-a exprimat convingerea ca votul se va desfasura mult mai bine. "Nu este o lege perfecta, dar esential este ca exista, a venit la timp si a rezultat din vointa clasei politice", a mai spus Klaus Ioahnnis.

11:28 - "Romania s-a aflat intr-o stare de oarecare izolare in anii anteriori", a mai declarat Iohannis. "Romania conteaza si este gata sa isi asume responsabilitati", a mai spus acesta.

11:27 - Presedintele vorbeste despre vizitele externe si obiectivele urmarite. "Consolidarea si extinderea parteneriatului strategic cu SUA, intarirea parteneriatelor si relatiilor privilegiate cu statele europene si NATO", a punctat presedintele, enumerand printre aceste tari Italia, Franta, Turcia sau Ucraina, si subliniind faptul ca "relatia privilegiata cu R.Moldova ramane o constanta".

11:26 - "In anul 2015, recastigarea normalitatii a insemnat si demersuri in plan extern. Ma refer in mod particular la restabilirea prestigiului Romaniei in exterior", a mai spus Iohannis.

11:24 - Presedintele a trecut in revista si alte momente, printre care adoptarea Codului Fiscal, dar a mentionat faptul ca lipseste rigoarea si dezbaterea in adoptarea legilor, motiv pentru care a fost nevoit sa sesizeze CCR de mai multe ori.

11:22 - Strategia nationala de aparare este astazi un document major, a subliniat presedintele. "Romania puternica in Europa si in lume este mai mult decat un deziderat, este un proiect national pe care il construim deja", a mai spus acesta.

11: 21 - "Anul 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte de interes public si ca un asemenea acord nu ramane doar pe hartie sau la nivel declarativ. Prima actiune a fost legata de bugetul de 2% din PIB" pentru Aparare, a mai declarat Iohannis.

11:20 - Klaus Iohannis a subliniat ca presedintele este un generator de echilibru si ca este nevoie de redescoperirea dialogului cu partidele, deschiderea catre societatea civila, transformarea ideii de consultare intr-una reala, cu efecte concrete.

11:16 - Klaus Iohannis ia cuvantul de la tribuna.

"Am tinut sa vin in fata dvs la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilant sec, ci ca gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care mi le asum. Convingerea mea este ca marile proiecte ale unei natiuni pot fi indeplinite doar daca se sprijina pe valori. Acest fundament avea nevoie de reconstructie. Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii in interior si in exterior", a spus presedintele.

11:15 - Este deschisa sedinta. Sunt prezenti 399 de senatori si deputati, din peste 540. Ulterior, a mai venit un senator, ridicand numarul parlamentarilor prezenti la 400.

11:14 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, conduce sedinta. Klaus Iohannis intra in sala de plen insotit de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de premierul Dacian Ciolos.

11:09 - Sedinta inca nu a inceput. In sala pot fi zariti si cativa dintre fostii ministri din Guvernul Ponta. Printre acestia este si deputatul PSD Mircea Dusa, fost ministru al Apararii.

11:08 - Sedinta va incepe cu intarziere. Klaus Iohannis, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea se lasa asteptati.

10:55 - Klaus Iohannis a fost intampinat la intrarea in Palatul Parlamentului de cei doi presedinti ai camerelor parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea.

10:50 - La sedinta de plen sunt prezenti si membrii Guvernului, in frunte cu premierul Dacian Ciolos. De asemenea, au fost invitati si membri ai corpului diplomatic, printre cei prezenti se afla si ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Printre oficialii prezenti se numara si presedintele Curtii Constitutionale, Valeriu Zgonea.

Un an la Cotroceni: Klaus Iohannis se adreseaza Parlamentului

Acesta este cel de-al patrulea discurs pe care Klaus Iohannis il sustine in fata senatorilor si deputatilor.

In prima sa alocutiune, presedintele a cerut adoptarea unei noi legislatii privind alegerile, in cea de a doua a prezentat Strategia Nationala de Aparare, iar in a treia a vorbit despre subiecte precum criza refugiatilor si votul prin corespondenta.

Dupa discursul tinut de presedinte, incepand de la ora 16:00, plenul reunit al Parlamentului voteaza bugetul pe 2016.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#Iohannis discurt Parlament an mandat, #Iohannis adreseaza Parlamentului , #presedinte