Iohannis, dupa CSAT: Romania, la 300 km de Crimeea, locul unde a inceput modificarea granitelor

Marti, 03 Martie 2015, ora 18:04
3517 citiri
Iohannis, dupa CSAT: Romania, la 300 km de Crimeea, locul unde a inceput modificarea granitelor

Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca Romania isi respecta angajamentele fata de parteneri in contextul crizei din Ucraina, dupa sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Tot in acest context, premierul Victor Ponta a precizat ca Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune.

"Prima sedinta CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv si civilizat. ‪#Romania este cea mai stabila si sigura tara din regiune!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Ponta, dupa sedinta CSAT: Romania este cea mai sigura tara din regiune!

Prima sedinta CSAT prezidata de Iohannis

Marti dupa-amiaza a avut loc prima sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului, intalnire la care au participat, printre altii, premierul Victor Ponta, seful SRI Eduard Hellvig, ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul Apararii Mircea Dusa, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ministrul de Finante Darius Valcov.

In cadrul sedintei a fost dezbatuta, printre altele, situatia de securitate din Ucraina, precum si implicatiile pentru Romania.

"Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Poate cea mai importanta decizie luata de catre membrii Consiliului este legata de faptul ca in Romania vor veni forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015.

Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT

De asemenea, in sedinta CSAT s-a discutat si despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balacanii de Vest si Uniunea Europeana.

" (...) Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest", au explicat reprezentantii presedintiei.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Klaus Iohannis CSAT, #Klaus Iohannis Ucraina, #Klaus Iohannis Crimeea , #presedinte