Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, dupa intalnirea cu presedintele Bulgariei: NATO e o alianta defensiva. Nu ne pregatim sa actionam impotriva Rusiei

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 12:51
4213 citiri
Iohannis, dupa intalnirea cu presedintele Bulgariei: NATO e o alianta defensiva. Nu ne pregatim sa actionam impotriva Rusiei
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau bulgar, Rumen Radev, aflat pentru prima oara in Romania in vizita oficiala. Cei doi sefi de stat au subliniat la unison importanta parteneriatului din cadrul UE si NATO, precum si faptul ca exercitiile militare din regiunea Marii Negre nu au un caracter ofensiv la adresa Rusiei.

In conferinta de presa comuna sustinuta la finalul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis a vorbit, printre altele, despre aprofundarea parteneriatului politic intre Romania si Bulgaria, marcat de interesul comun pentru continuarea dezvoltarii relatiilor economice si a proiectelor sectoriale.

"Maine dimineata vom deschide impreuna lucrarile forumului de afaceri Romania-Bulgaria", a anuntat presedintele Iohannis, precizand ca "asigurarea securitatii energetice constituie o prioritate pentru ambele tari".

Seful statului a mentionat inaugurarea anul trecut a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dar si interconectorul BRUA, la care inca se lucreaza.

In ceea ce priveste evolutia in vecinatatea estica, "discutiile s-au concentrat in mod natural pe relatia transatlantica si pe cooperarea in cadrul NATO", a mai punctat Klaus Iohannis, mentionand ca a vorbit cu omologul sau bulgar despre recenta sa vizita la Washington, ambele tari avand un interes comun "intr-o relatie transatlantica puternica si proiecte comune in cadrul NATO".

Un alt subiect abordat a fost legat de "provocarile din zona Marii Negre si rolul deosebit al Aliantei in zona", a mai spus Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Rumen Radev a subliniat evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale intre cele doua tari, dar si "perspectiva enorma in viitor", in contextul in care Bulgaria si Romania vor detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2918, respectiv 2019.

Presedintele Radev a mentionat si "importanta conexiunilor energetice si de transport" dintre tarile noastre, printre care podul Giurgiu-Ruse, dar si deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri.

Totodata, aceste a subliniat faptul ca unul dintre interesele comune ale celor doua tari este securitatea frontierelor, mentionand eforturile reunite pe care le fac Bulgaria si Romania in combatererea imigratiei ilegale, apararea frontierelor externe, combaterea terorismului si cresterea securitatii in zona.

De asemenea, Rumen Radev a afirmat ca ambele tari au ca prioritate o "Europa mult mai puternica si stabila".

"Sunt convins ca interconectorul de gaze dintre cele doua tari va fi finalizat conform termenului", a mai spus acesta, precizand ca astfel se va "diversifica aprovizionarea pentru Europa Centrala si de Est, in ambele directii, lucru foarte important pentru regiunea noastra".

Radev: Liniile de comunicare cu Rusia sa fie deschise

Intrebati in cadrul conferintei de presa despre relatia cu Rusia, cei doi presedinti au exprimat pozitii similare.

Rumen Radev a spus ca pentru Bulgaria este important sa realizeze "diversificarea livrarilor si traseelor de energie", acest lucru urmand sa garanteze "o libertate mult mai mare in luarea deciziilor, siguranta mai mare si preturi mai mici".

De asemenea, presedintele bulgar a explicat ca exercitiile militare care se desfasoara in aceasta regiune au sprijinul NATO si privesc "toate pericolele din exterior".

Rumen Radev a afirmat ca pozitia Bulgariei este "sa fie deschise liniile de comunicare cu Rusia", in sensul unui "dialog sincer care sa scada tensiunea" in aceasta zona.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania si Bulgaria sunt parteneri "foarte fermi" - impreuna in UE si in NATO, avand obiective comune.

"NATO e o alianta defensiva, noi nu avem niciun exercitiu si nicio strategie indreptata importiva Rusiei, nu ne pregatim in niciun fel sa actionam impotriva Rusiei, cum anumite voci din Rusia sustin eronat.

Destul de des se face referire la baza de la Deveselu. Are rol strict defensiv, nu e in niciun fel indreptat impotriva Rusiei. E bine sa facem aceasta delimitare", a tinut sa sublinieze presedintele Romaniei.

In context, presedintele Bulgariei a fost intrebat despre modernizarea fortelor aeriene din tara sa, iar Rumen Radev a salutat "pozitia foarte responsabila" a Romaniei, care a dat 2% pentru Aparare, asa cum s-a angajat in cadrul NATO.

"Cand vrei sa ai crestere economica, investitii, standarde de viata, trebuie sa garantezi siguranta si loialitatea in calitate de partener NATO (...) Sper ca in Bulgaria se va intelege aceasta problema cu care ne confruntam", a declarat presedintele Radev.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iohannis Radev Rusia NATO scut , #presedinte