Iohannis explica ce rol are Romania in incercarile de a opri razboiul din Siria

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 12:43
4586 citiri
Iohannis explica ce rol are Romania in incercarile de a opri razboiul din Siria
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca si Romania are rolul ei in gasirea unei solutii la razboiul din Siria, care macina tara de aproape cinci ani si care a dus la criza refugiatilor cu care se confrunta Europa.

Seful statului a discutat, printre altele, despre aceasta chestiune cu Federica Mogherini, vicepresedintele Comisiei Europene, pe care a primit-o vineri dimineata la Palatul Cotroceni.

Dupa intalnire, Klaus Iohannis le-a spus jurnalistilor ca una dintre temele abordate a fost razboiul din Siria, aratand ca Romania si UE sunt "pe aceeasi lungime de unda si ne dorim o rezolvare pe cale pasnica, diplomatica. Am fost de acord ca optiunea militara nu e o solutie".

Intrebat ce rol poate juca Romania in incercarile de a pune punct conflictului sirian, Iohannis a spus ca tara noastra "este una din putinele tari care mai are personal la ambasada in Siria".

"Nu o sa fim cei mai importanti parteneri de la masa discutiilor", a recunoscut seful statului, insa a subliniat ca "Romania cu Siria are in mod traditional legaturi care au fost profunde si avem in continuare cateva contacte care sunt importante pentru a merge pe calea diplomatica".

"Abordarea diplomatica este importanta si, chiar daca in acest moment discutiile intre SUA si Rusia au intrat intr-un blocaj, UE vrea sa se implice, vrea sa fie un partener care faciliteaza si participa la aceste discutii", a adaugat Klaus Iohannis.

Amintim ca, in urma cu trei saptamani, armistitiul din Siria a fost incalcat, iar fortele presedintelui Bashar al-Assad, sprijinite de aviatia rusa, au lansat o ofensiva sangeroasa asupra orasului Alep, controlat partial de rebeli.

Scopurile ascunse ale Moscovei: La ce ii foloseste lui Putin ca Rusia lupta in Siria

Macel in Siria: Rusia, acuzata de crime de razboi, dupa ce sute de civili au fost ucisi in cateva zile

Trimis ONU in Siria, despre situatia din Alep: Va fi distrus total in doua luni

Victime ale acestor atacuri de o violenta fara precedent au cazut chiar civilii, care au murit cu sutele in ultimele saptamani. Occidentul a acuzat Rusia de "barbarie" si, posibil, "crime de razboi", iar negocierile dintre Washington si Moscova pentru pace in Siria au ajuns intr-un blocaj din care cei mai multi analisti nu vad deocamdata o iesire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Iohannis Siria, #Iohannis Romania Siria, #Romania razboi Siria , #presedinte