Iohannis explica de ce nu primeste penali la Cotroceni, dar l-a invitat pe Basescu si de ce Firea a fost "ineleganta"

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 15:22
21194 citiri
Iohannis explica de ce nu primeste penali la Cotroceni, dar l-a invitat pe Basescu si de ce Firea a fost "ineleganta"
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a explicat, marti dupa-amiaza, de ce nu i-a invitat la parada si receptia de Ziua Nationala pe Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, care au probleme penale.

Seful statului a vorbit despre nevoia curateniei politice la varful statului, dar si despre respectarea statului de drept.

"Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept.

Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. Aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii", a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa de dupa sedinta CSAT.

In continuare, presedintele a evocat "cutuma in randul statelor europene" care prevede ca politicienii care au probleme penale sa faca un pas inapoi pana la clarificarea situatiei din justitie.

"Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti", a precizat Klaus Iohannis.

In schimb, seful statului nu a oferit o explicatie pentru care si fostul presedinte Traian Basescu, la randul sau cu probleme in justitie, a fost totusi invitat.

"Da, l-am invitat", s-a rezumat sa raspunda presedintele. Intrebat daca lui Traian Basescu nu i se aplica aceleasi criterii, Iohannis a raspuns sec "ba da".

De altfel, Basescu a vorbit saptamana trecuta, la Romania Tv, despre invitatia la parada si la receptia de 1 Decembrie: "Am primit invitatie. Sigur ca o sa ma duc la receptie si la defilarea de 1 Decembrie, mai ales ca am trei nepotei, care toti merg in picioare si vor sa vada Armata".

De ce a fost invitata Firea de Ministerul Apararii si nu de presedinte

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a facut precizari cu privire la invitarea primarului Gabriela Firea la parada.

"In pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie au aparut probleme. Bunaoara, s-a pus problema inca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, iar atunci optiunile au devenit foarte putine.

MApN a dorit sa rezolve exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf, pentru rezolvarea problemelor de acolo. Printre cei care s-au implicat a fost si dna primar, care a contribuit la deblocarea situatiei.

MApN a dorit, in recunoasterea meritelor dnei primar general, sa ii faca o invitatie speciala, ceea ce s-a si intamplat, cu stiinta mea. Faptul ca dna primar general a interpretat cum a interpretat mi se pare inelegant", a spus Iohannis.

"Nu am fost invitata la parada militara si nici la receptie. Daca nu e respectat omul, macar sa fie respectata institutia. Nu ma duc cu forta. Vreti sa ma autoinvit? Daca nu ma implicam zi si noapte, Arcul de Triumf nu era deschis. Se tinea tot in Parcul Carol. Ministrul Apararii mi-a trimis invitatie in nume personal. Nu ma pot duce.

Ca buna romanca ce sunt, voi participa la evenimentele din Bucuresti de ziua nationala. Au lovit in imaginea presedintelui, iar presedintele nu va avea o imagine buna in ochii romanilor. E trist ce a facut presedintele", a fost reactia Gabrielei Firea, vineri, la Romania Tv.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Klaus Iohannis politicieni 1 Decembrie, #Iohannis invitatii defilare Ziua Nationala, #Iohannis politicieni penali Ziua Nationala, #Iohannis Basescu 1 Decembrie, #Iohannis Firea 1 Decembrie , #presedinte