Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 12:10
6750 citiri
Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in cadrul careia a anuntat ca a promulgat Legea darii in plata si Legea finantarii partidelor, ca a semnat decretul de numire a noului procuror general si ca i-a chemat la discutii pe sefii DNA si SIE.

Totodata, presedintele a anuntat ca si-a facut viza de resedinta in Bucuresti, asa ca va vota in Capitala la alegerile locale din 5 iunie.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Primul subiect se refera la legea darii in plata. Aceasta lege am retrimis-o in Parlament cu cateva observatii, la momentul respectiv nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a modificat legea corespunzator si mi-a retrimis-o in forma noua. Consider ca legea in forma actuala e in regula. In consecinta, am promulgat aceasta lege si azi va fi publicata in Monitorul Oficial.

- Al doilea subiect tine de legea de modificare a finantarii partidelor. Noua norma introduce "afectatiunea speciala" pentru conturile de campanie ale partidelor. Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit.

- Trebuie sa tinem cont de migratia politica. E usor de imaginat ca un creditor al unui partid migreaza, el sau simpatia creditorului catre un nou partid, si putem sa ne imaginam situatii in care competitia politica este falsificata exact in campanie.

- Al doilea lucru este art. 8 din Constitutie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid - el contribuie la definirea si exprimarea vointei politice. Daca contul e blocat exact in campanie, atunci cu siguranta apare o situatie care afecteaza semnificativ felul in care acel partid se poate exprima.

- Am considerat ca norma este corecta, am promulgat aceasta lege.

- A treia chestiune, am semnat numirea procurorului general - Augustin Lazar.

- In fine, un lucru care tine mai mult de mine: cred ca este bine sa se stie ca mi-am facut viza de resedinta in Bucuresti, voi vota aici. Mi s-a parut ca este corect asa si voi fi si mai interesat de felul in care se face campanie electorala pentru Bucuresti.

- Intrebari, 2 maximum 3 sunt dispus sa iau.

- (Kovesi a facut acuzatii grave la adresa SIE) Aceasta situatie se datoreaza unei comunicari suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte, i-am invitat azi-dimineata pe amandoi. A fost o discutie constructiva, s-au lamurit lucrurile, urmeaza ca ei impreuna sa gaseasca solutii, sa lamureasca neintelegerile intre cele doua institutii. Consider ca problema s-a rezolvat.

- (diluarea solutiilor dezinfectante din spitale) Avem o situatie in care principiul "Las' ca merge si asa" e extrem de pagubos. Unii nu si-au facut datoria, vom avea o analiza si vom trage concluziile care se impun. Cu siguranta procedurile trebuie imbunatatite.

- (ati fost acuzat ca ati incalcat Constitutia, l-ati sunat pe Dragnea si ati cerut demisia lui?). Nu am incalcat Constitutia, nu am cerut demisia lui Liviu Dragnea, nu sunt membru PSD. E adevarat ca i-am spus ca dupa parerea mea ar fi bine sa renunte la conducerea partidului. Daca o va face, este decizia domniei sale.

- Va doresc Sarbatori fericite!

Tulburari pe scena politica

Declaratia de presa vine in contextul unor tulburari pe scena politica. Trei ministri au demisionat din guvernul de tehnocrati condus de Dacian Ciolos - al Muncii, al Fondurilor Europene si al Culturii, pentru ultimul nefiind inca propus un inlocuitor.

Pe de alta parte, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Fraude la referendum", dar nu a demisionat din fruntea partidului, fiind in schimb exclus din PSD Valeriu Zgonea, singurul sau contestatar si presedinte al Camerei Deputatilor.

Totodata, inscrierile oficiale in cursa electorala pentru alegerile locale din 5 iunie s-au incheiat, urmand sa intram in curand in linie dreapta pentru campania electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis declaratie Cotroceni , #presedinte