Iohannis, consultari fara PSD si ALDE: PNL si USR nu-l vor pe Dragnea premier, Basescu se autopropune

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 18:23
25241 citiri
Iohannis, consultari fara PSD si ALDE: PNL si USR nu-l vor pe Dragnea premier, Basescu se autopropune
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Klaus Iohannis a purtat miercuri prima runda de consultari cu partidele care au reusit sa intre in Parlament, in vederea desemnarii unui prim-ministru care sa formeze viitorul Guvern.

De dimineata, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, si presedintele USR, Nicusor Dan, au facut declaratii la iesire, ambii subliniind clar ca se opun variantei Liviu Dragnea - premier si ca il sustin in continuare pentru aceasta functie pe actualul prim-ministru, Dacian Ciolos.

Ulterior, dupa reluarea consultarilor, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat posibilitatea ca Liviu Dragnea sa fie numit prim-ministru, precizand clar ca "legea trebuie respectata" si lasand astfel de inteles ca in acest moment liderul PSD nu poate conduce Guvernul.

Apoi a venit randul delegatiei PMP, condusa de fostul presedinte Traian Basescu. Acesta a sustinut ca i-a spus lui Klaus Iohannis ca este "cel mai un premier pe care l-ar putea avea dreapta", si ca partidul sau se va situa in opozitie fata de PSD.

In cele din urma, liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a spus ca este "o gluma" posibilitatea ca PSD sa ramana in opozitie, dupa alegeri.

Consultarile trebuiau sa inceapa la 10:00, cu delegatia PSD. Insa cum Liviu Dragnea si ai sai au refuzat sa se prezinte, Iohannis s-a vazut direct cu liberalii, programati la ora 11:00.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de azi si principalele declaratii:

18:44 - Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, sustine ca este "o gluma" posibilitatea ca PSD sa ramana in opozitie, dupa alegeri: "Este o gluma. Ar insemna sa existe un Guvern minoritar si ar fi foarte greu de guvernat in conditiile astea".

"Suntem in fata unor alegeri care au fost extrem de clare din punctul de vedere al votului. Sa se aplice mecanismele din legislatie aproape pe pilot automat.

Noi speram sa urmeze un Guvern care sa continue politicile de dezvoltare a etnicitatii, a diversitatii si care sa nu aiba sincope in aplicarea acestor politici. Este o chestiune minimala pe care si grupul vechi si cel care va urma o are ca dorinta", a mai adaugat Pambuccian, citat de News.ro.

Acesta a precizat ca nu poate vorbi pentru moment despre nume pentru functia de premier.

18:22 - Delegatia minoritatilor nationale a incheiat consultarile.

18:00 - La consultari au sosit reprezentantii minoritatilor nationale, delegatia fiind condusa de Varujan Pambuccian.

Foto: Digi 24 TV

17:40 - ALDE a transmis, prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com, ca partidul va sprijini propunerea de prim-ministru ce va fi stabilita dupa discutia cu PSD, si ca numele va fi propus in cadrul consultarilor cu Iohannis, dar doar dupa validarea mandatelor parlamentarilor.

17:39 - "Sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea dreapta. Dl presedinte stie, i-am spus ca eu sunt cel mai bun premier, de buna seama! Am spus ca avem disponibilitatea sa dam prim-ministrul, cum avem disponibilitatea sa sustinem, fara a fi parte a Guvernului. Astazi nu au fost consultari oficiale, azi ne-am spus doar intentiile, ca am vazut ca partide mai mari nu au propuneri, si am avut noi", a incheiat fostul presedinte.

17:37 - "Am spus dlui presedinte ca procedeaza corect cand refuza numirea unui prim-ministru care a fost condamnat. Este o lege care face incompatibil ca un cetatean condamnat sa fie ministru. Nu este singura lege. Uitati-va in Legea magistratilor, veti constata ca si magistratii condamnati nu mai pot practica meseria de procuror sau judecator.

Deci nu este o exceptie, sunt zone in care prin Constitutie s-a stabilit ca incompatibilitatile vor fi extinse prin legi specifice. Constitutia face trimitere la incompatibilitatile care sunt in momentul de fata", a mai precizat Traian Basescu.

17:31 - "O alta prioritate este punerea in acord a Codurilor cu deciziile CCR. In momentul de fata, procurorii nu pot ancheta si judecatorii nu pot judeca pe decizii ale CCR. Ei judeca prin lege, prin ce scrie in Cod. Oameni care trebuie sa intre in inchisoare nu intra si altii care nu ar trebui sa intre intra", a mai declarat Basescu.

17:28 - Traian Basescu mai cere un program guvernamental de crese si gradinite.

"O alta prioritate este Legea sanatatii, pe care am depus-o in Parlament si va fi o prioritate pentru noi. Nu in ultimul rand, problemele din Educatie", a mai spus fostul presedinte, in declaratia sa.

Foto: Digi 24 TV

17:26 - "Un alt element prezentat a fost legat de reforma institutiilor politice. Si in timpul meu s-au facut experimente, dar avem trei elemente pentru care ne vom bate ca partid parlamentar - Parlamentul de 300 de parlamentari, revenirea la alegerea primarilor din doua tururi si revenirea la alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot direct", a adaugat fostul presedinte.

17:24 - La declaratii urmeaza Traian Basescu:

"Am avut o discutie pe care n-o consideram neaparat o consultare in vederea formarii Guvernului, ci o discutie de tatonare. Am inteles foarte bine de ce presedintele a preferat sa faca aceasta discutie premergatoare validarii parlamentarilor.

L-am informat pe dl presedinte ca vom face parte din orice solutie politica anti-PSD. Ori la guvernare, ori in Opozitie, noi suntem in opozitie cu PSD, din motive ideologice in primul rand si al modului in care inteleg sa gestioneze resursele economice", a spus Traian Basescu.

17:00 - Delegatia PMP, condusa de Traian Basescu, a sosit la Cotroceni, iar cei cinci membri au discutat zambitori cateva minute cu presedintele Klaus Iohannis, inainte de primirea oficiala si de inceperea consultarilor.

Foto: Digi 24 TV

16:37 - La consultari urmeaza delegatia PMP, condusa de fostul presedinte Traian Basescu. Acesta revine pentru prima oara la Palatul Cotroceni in calitate de sef de partid.

16:33 - Kelemen Hunor a fost intrebat daca ar sustine un Guvern PSD.

"Nu am discutat acest lucru cu dl presedinte, pentru ca nu exista o propunere oficiala de prim-ministru, nici Dragnea, nici altcineva nu a fost propus in mod oficial. Daca va referiti la legea aceea din 2001, sigur, legea trebuie respectata, asta este pozitia noastra.

Dar asa trebuie respectata si Legea educatiei, care nu este respectata si nimeni nu spune nimic. Toate legile sunt obligatorii.

Dar, daca v-ati referit la aceste discutii, legea trebuie respectata, nu poate fi ocolita de nimeni", a precizat presedintele UDMR.

De asemenea, acesta a mentionat ca nu a negociat nimic cu Liviu Dragnea, presedintele PSD.

"L-am felicitat ieri dupa-masa, printr-un sms. Nici nu ne-am intalnit, n-a fost nicio discutie, nici negociere. N-am discutat despre niciun alt subiect. M-a felicitat si el pe mine, dar asta este o chestie de cei 7 ani de acasa", a mai spus liderul UDMR.

16:29 - "Nu cautam fotolii ministeriale, nu cautam functii, cautam parteneri pentru a pune in aplicare dezideratele cele mai importante, atunci cand vorbim de reforme - constitutionala, administrativa, in educatie.

In toate aceste demersuri, interesele comunitatii maghiare trebuie sa se regaseasca.

Daca vorbim despre celelalte aspecte, cand vorbim despre cresterea economica, despre probleme sociale, credem ca orice decizie trebuie sa tina cont de asteptarile societatii, iar daca exista o crestere, aceasta crestere tebuie sa se vada in nivelul de trai, in salariile oamenilor si in investitii, pentru ca altfel nu putem vorbi despre o politica publica corecta.

Cand vorbim despre infrastructura, orice sustinere si orice demers din partea noastra inseamna continuarea investitiilor in Autostrada Transilvania", a spus Kelemen Hunor.

16:27 - Consultarile cu UDMR s-au incheiat, urmeaza declaratii.

16:00 - Au reinceput consultarile, presedintele Klaus Iohannis primind delegatia UDMR condusa de Kelemen Hunor.

Foto: Digi 24 TV

12:55 - La Palatul Cotroceni urmeaza o pauza de trei ore, iar consultarile vor fi reluate la ora 16:00, cu delegatia UDMR. La ora 13:00 ar fi urmat consultari cu reprezentantii ALDE, insa acestia au anuntat marti ca nu vor merge, refuzand invitatia lui Iohannis.

Ramaneti in continuare pe Ziare.com, pentru a urmari desfasurarea consultarilor.

12:50 - "A fost o consultare preliminara, presedintele ne-a spus ca o sa mai fie runde de consultari dupa convocarea Parlamentului. Va avea niste discutii institutionale cu partidele", a mai precizat liderul USR.

12:47 - "Noi dorim pentru Romania o guvernare onesta, transparenta, pentru binele comun si nu pentru binele personal. Daca acest tip de guvernare nu este posibil, mergem sa facem opozitie, pentru binele romanilor.

Am transmis foarte ferm ca USR nu va vota un guvern format in jurul PSD-ului, in jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru Romania ca Guvernul sa fie condus de un prim-ministru condamnat penal.

Este evident ca am spus presedintelui ca am sustinut si continuam sa sustinem aceasta varianta (Dacian Ciolos premier - n.red.), numai ca rezultatele alegerilor fac din aceasta varianta una foarte putin posibila.

Presedintele ne-a felicitat pentru faptul ca am reusit sa intram in Parlament", a spus Nicusor Dan.

Foto: Digi 24 TV

12:40 - In curand, de la consultari vor iesi reprezentantii USR, iar Nicusor Dan va face declaratii.

12:00 - Nicusor Dan conduce delegatia USR, din care mai fac parte vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si Emanuel Costescu, ales in diaspora, si Levente Elek, sef al USR Cluj.

Foto: Realitatea TV

11:45 - La consultari urmeaza reprezentantii Uniunii Salvati Romania (USR).

11:41 - "Evident ca am prezentat ceea ce credem noi ca nu a functionat. Romania are nevoie de un program de dreapta, de un partid de dreapta care sa sprijine investitorii. Am spus ce nu a mers si am exprimat speranta si dorinta de a corecta tot ce nu a mers. Daca nu invatam din greseli, nu suntem pregatiti pentru viitor.

PNL a demonstrat ca este pregatit si are si resursa umana sa corecteze. Pozitia noastra este sa vedem rezultatul consultarilor, pozitiile publice, si apoi putem discuta", a incheiat Raluca Turcan.

11:39 - "Tinand cont ca programul economic al PSD este deja faultat de PSD, deja incalcat de PSD, un program de dreapta pentru Romania ar duce mai rapid la bunastare si dezvoltare. Asta este pozitia PNL si avem o obligatie de a incerca sa oferim un program economic de dezvoltare si de bunastare", a mai precizat presedintele interimar al PNL.

11:37 - "Ne pare rau ca in perioada de campanie electorala nu am vorbit mai mult despre programul electoral al PNL. Nu suntem in masura de a face o propunere de premier. Asteptam rezultatul consultarilor, asteptam sa vedem ce se intampla. In momentul de fata, nu avem o propunere de premier.

Dar, daca va fi sa ajungem in situatia de a face o propunere de premier, cu siguranta va fi un om integru, un om pentru care sa vorbeasca faptele. Credem ca un program de dreapta poate sa raspunda asteptarilor de bunastare pentru cetatenii acestei tari.

Daca vom ajunge in situatia de a propune premier, bineinteles ca dl Dacian Ciolos va fi optiunea", a mai precizat Turcan.

Foto: Digi 24 TV

11:34 - "PSD incepe cu o mare frauda de incredere in randul cetatenilor. Consideram ca programul economic al PSD nu este sustenabil. Din punct de vedere economic, PSD nu poate fi solutia pentru bunastarea cetatenilor acestei tari.

Consideram ca am anula toate eforturile daca am pune in fruntea Guvernului o persoana condamnata penal", a mai spus Turcan.

11:33 - Delegatia liberalilor a iesit de la consultari.

"Am discutat astazi cu presedintele Romaniei despre formarea viitorului Guvern. Este surprinzatoare rapiditatea cu care PSD isi abandoneaza programul de guvernare.

Sunt oameni de afaceri si investitori care si-au facut planuri pe noul Cod Fiscal", a spus presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

11:19 - "Felicitari pentru alegere", le-a spus Iohannis presedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, si secretarului general interimar, Marian Petrache, potrivit News.ro.

11:05 - Alaturi de presedintele Iohannis, reprezentantii partidelor sunt primiti la Cotroceni de purtatorul de cuvant, Madalina Dobrovolschi, consilierul pe politica interna, Laurentiu Stefan, si Dana Barsan de la Departamentul Comunicare Publica.

Foto: captura video Digi 24

11:00 - Primii care au sosit la consultari sunt liberalii. Delegatia este condusa de presedintele interimar, Raluca Turcan, iar ceilalti patru sunt Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristian Busoi si Marian Petrache.

08:10 - Presedintele USR, Nicusor Dan, a explicat motivele pentru care formatiunea sa a decis sa participe la consultari.

"USR a decis sa participe la consultarile la care a fost invitata de catre presedintele Romaniei. Credem ca este important sa-i prezentam sefului statului proiectele pentru care am fost alesi de 600.000 de cetateni sa le reprezentam interesele in Parlamentul Romaniei.

Voi merge la consultarile de astazi impreuna cu vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring si cu reprezentantii organizatiilor care au obtinut rezultate foarte bune, Manuel Costescu deputat ales pentru Diaspora si Levente Elek, presedintele filialei Cluj", a scris pe Facebook Nicusor Dan.

07:00 - Fostul presedinte Traian Basescu, care a obtinut un mandat de senator, a precizat miercuri dimineata ca partidul sau se va pozitiona in opozitie fata de PSD.

"Opozitia la PSD. In 2016, PSD a castigat tot ce se putea castiga din punct de vedere politic. PSD-ul domnului Dragnea domina copios primariile, consiliile judetene, Parlamentul, ministerele.

Victoriile lor in alegerile locale si legislative sunt rezultatul votului democratic al romanilor. Am insa obligatia ca in numele democratiei, impreuna cu toate resursele politice ale micutului PMP, sa asigur o opozitie ferma, fara compromisuri, fara jumatati de masura. Asta este democratia.

Pana la urma, acesta pare sa fi fost destinul meu in politica: opozitia fara compromisuri la PSD", a scris pe Facebook Traian Basescu.

*******************

PSD si ALDE nu vor merge la Cotroceni. Primii care au refuzat invitatia sefului statului au fost social-democratii, afirmand, prin vocea liderului lor, Liviu Dragnea, ca vor sa respecte Constitutia, iar miercuri este in functiune actualul Parlament.

Dragnea a precizat ca invitatia la consultari este facuta in baza articolului 85 din Constitutie, care prevede ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament".

"Acest articol nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret", a precizat Liviu Dragnea, care i-a atras atentia lui Iohannis ca poate organiza consultari cu partidele doar in baza articolului 103 din Constitutie.

Apoi, si ALDE a anuntat ca nu va merge miercuri la consulatari la Palatul Cotroceni, invocand acelasi motiv ca si PSD: nu se respecta procedura constitutionala.

"Respectul fata de proceduri este o conditie obligatorie a calitatii regimului democratic, reprezentantii ALDE vor raspunde cu maxima solicitudine invitatiei presedintelui Romaniei de a participa la consultari in vederea formarii noului Guvern dupa convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputatilor si senatorilor si constituirea unei majoritati absolute fie de catre un singur partid, fie de catre o alianta de partide", a transmis ALDE intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.

Asadar, doar PNL, USR, UDMR, PMP si grupul minoritatilor au confirmat participarea.

Consultarile vor avea loc in intervalele 11-13 si 16-19.

  • Ora 11:00 - Partidul National Liberal (PNL) ;
  • Ora 12:00 - Uniunea Salvati Romania (USR) ;
  • Ora 16:00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) ;
  • Ora 17:00 - Partidul Miscarea Populara (PMP) ;
  • Ora 18:00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Intalnirea cu PSD era programata la ora 10.00, iar cea cu ALDE la ora 13.00.

Cine va pace parte din delegatiile PNL, USR, UDMR si PMP

Din delegatia PNL vor face parte presedintele interimar Raluca Turcan, primarii din Alba-Iulia si Arad, Mircea Hava, respectiv Gheorghe Falca, europarlamentarul Cristian Busoi si secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvati Romania va veni cu o delegatie de cinci persoane, condusa de catre presedintele Nicusor Dan, la care se alatura vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.

De la UDMR vor veni liderul Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter si presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultari cu o delegatie formata din Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu.

La ora 18.00 vor veni sa discute cu presedintele si reprezentantii grupului minoritatilor nationale.

Presedintele Klaus Iohannis nu a anuntat inca daca la finalul acestor negocieri va sustine si o declaratie de presa.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#klaus Iohannis consultari, #consultari partide Guvern, #Iohannis consultari PNL Cotroceni, #Iohannis consultari partide parlamentare, #Iohannis consultari Guvern , #presedinte