Iohannis, in presa din Croatia: Lupta impotriva coruptiei e o poveste fara sfarsit (Video)

Marti, 16 Iunie 2015, ora 16:12
4616 citiri
Iohannis, in presa din Croatia: Lupta impotriva coruptiei e o poveste fara sfarsit (Video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, intr-un interviu acordat presei din Croatia, despre progresele pe care tara noastra le-a facut in domeniul justitiei, dar si despre pregatirile Romaniei de a adopta moneda euro.

"In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Romania are un obiectiv principal: sa devina un membru pe deplin integrat, un membru esential. Asta inseamna, fireste, doua lucruri: un proiect mai mic - spatiul Schengen - si un proiect mai mare, unul important - aderarea la zona euro.

Avem acest proiect de ceva vreme, nu este unul nou, pentru ca fiecare stat care devine membru al Uniunii Europene este de acord cu faptul ca, la un moment dat, va avea euro ca moneda", a declarat seful statului roman intr-un interviu acordat televiziunii de stat din Croatia, HRT Vijesti.

Iohannis, de Ziua Europei: Adoptarea euro, cel mai important proiect de tara al Romaniei

Iohannis este de parere ca "anul 2019 este un termen foarte ambitios" pentru aderarea la zona euro, "dar este fezabil si este si la indemana, pentru ca in a doua jumatate a anului 2019, Romania va detine presedintiea Consililui European".

"Acest lucru va arata ca Romania nu este doar dispusa sa devina un membru principal, dar este si pregatita si potrivita", a mentionat presedintele.

Aderarea la Schengen, o problema psihologica?

Jurnalistul croat a punctat ca, pentru aderarea Romaniei la Schengen, multe tari membre UE vor sa vada progrese in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in sfera justitiei. Acesta l-a intrebat pe Iohannis daca, nu cumva, Schengen a devenit o problema psihologica pentru politicienii romani.

"Nu este o problema psihologica", a raspuns Klaus Iohannis razand. "Dar cu siguranta este importanta pentru noi. Romania se comporta acum ca un membru de facto al spatiului Schengen si avem rezultate foarte bune in lupta impotriva terorismului, a contraspionajului si asa mai departe.

Pe de alta parte, Romania se loveste de criteriul tehnic al spatiului Schengen din 2011. Faptul ca motive politice au amanat aderarea Romaniei si Bulgariei este un lucru care trebuie sa duca la un numar de solutii. Suntem gata sa facem tot ce este necesar si am ajuns destul de departe de la inceputul MCV pana astazi", a continuat seful de stat.

Presedintele a precizat ca tara noastra mai are de parcurs o parte a drumului pana la renuntatea la MCV, dar este de parere ca acest obiectiv poate fi atins pana la finalul mandatului Comisiei Europene actuale, adica pana in toamna anului 2019.

Klaus Iohannis a vorbit si despre sprijinul sau pentru institutiile care lupta impotriva coruptiei in Romania, spunand ca "deja am inregistrat rezultate notabile, iar lupta continua".

"Nu este ceva ce se va termina pana la finalul acestui an sau al anului viitor, lupta impotriva coruptiei este o poveste fara sfarsit, insa acum Romania se afla intr-o faza foarte fierbinte, care, din pacate, are si parti urate, dar sunt convins ca de data aceasta Romania va avea o lupta impotriva coruptiei foarte eficienta, astfel incat, peste cativa ani sa putem spune 'Ok, mare parte din razboi a fot castigata si continuam sa prevenim coruptia'", a punctat presedintele.

Iohannis, peste hotare, despre Ponta urmarit penal: Suntem intr-o faza fierbinte

Iohannis a subliniat ca numarul mare de dosare instrumentate de DNA "arata, pe de o parte, un lucru foarte trist - multi politicieni au fost corupti (sau acuzati de coruptie, ca sa fim corecti) - dar, pe de alta parte, numarul mare arata ca lupta impotriva coruptiei este foarte eficienta si cred ca vom reusi sa pastram acest ritm".

Klaus Iohannis s-a aflat, luni si marti, intr-o vizita oficiala in Croatia, unde a purtat discutii cu seful acestui stat, cu premierul, precum si cu presedintele Parlamentului de la Zagreb.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Klaus Iohannis Croatia, #Klaus Iohannis DNA, #Klaus Iohannis zona euro, #Klaus Iohannis Schengen, #Klaus Iohannis justitie , #presedinte