Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, in SUA: Sunt fericit sa impartasesc povestea noastra de succes cu Trump. Romania e cea mai pro-americana din UE

Joi, 08 Iunie 2017, ora 00:31
11543 citiri
Iohannis, in SUA: Sunt fericit sa impartasesc povestea noastra de succes cu Trump. Romania e cea mai pro-americana din UE
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Seful statului, Klaus Iohannis, a declarat miercuri ca intalnirea pe care o va avea vineri cu presedintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra cetatenilor din Romania, dar si asupra comunitatii romanesti din Statele Unite.

"Sunt fericit sa pot impartasi povestea noastra de succes cu Trump, vineri, cand vom avea convorbiri la Casa Alba. Intalnirea noastra va fi importanta nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului roman de acasa, asupra comunitatii romanesti din SUA, asupra comunitatilor de afaceri din tarile noastre si asupra tuturor celor care au depus eforturi (...) pentru a face relatia noastra mai solida", a afirmat Iohannis in cadrul dezbaterii "20 Years After - The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context", organizata de Heritage Foundation.

El a amintit ca anul acesta se implinesc 137 de ani de relatii diplomatice intre Romania si SUA.

"Pe langa aceasta, in 2018 tara mea aniverseaza centenarul Marii Uniri, un eveniment care nu ar fi fost posibil fara angajamentul de principiu al presedintelui Woodrow Wilson pentru democratie si autodeterminare nationala", a adaugat Iohannis, potrivit Agerpres.

Ca un aliat de incredere al SUA, Romania isi face treaba

Seful statului roman a mai spus ca Romania isi face treaba ca aliat al Statelor Unite in cadrul NATO si al Parteneriatului Strategic dintre cele doua state, tara noastra fiind prima din Alianta Nord-Atlantica ce a ajuns la pragul de 2% din PIB alocat Apararii in timpul Administratiei Trump.

Presedintele Romaniei a dat asigurari ca Parteneriatul Strategic cu SUA va ramane un pion central al politicii externe si de securitate a Romaniei.

"Succesul sau remarcabil se datoreaza nu numai viziunii impartasite a ambelor noastre tari si angajamentului politic, ci, cel mai important, simpatiei si prieteniei autentice dintre cele doua natiuni. Tara mea este cea mai pro-americana din Uniunea Europeana. Peste 70% dintre romani, asa arata sondajele, au sentimente pozitive fata de SUA, iar acest lucru este transpus in actiuni concrete.

Aceste sentimente pozitive provin si din sprijinul consistent oferit de SUA dupa caderea Cortinei de Fier. Acest sprijin a fost consolidat dupa lansarea parteneriatului strategic, in 1997. Acesta a fost un adevarat catalizator pentru eforturile de progres si modernizare si pentru schimbarile democratice, economice si sociale profunde ale Romaniei, care au dus la aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana", a mai spus Iohannis, citat de News.ro.

Suntem primul membru NATO care aloca 2% din PIB in mandatul lui Trump

Presedintele a evocat faptul ca Romania si Statele Unite, dupa 20 de ani de parteneriat strategic, au avut si au in continuare o viziune comuna in ce priveste problemele majore de securitate internationala.

"Ca un aliat de incredere, Romania isi face treaba. In acest an ne-am indeplinit obiectivul (...) asumat sub auspiciile NATO, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare. Acest lucru ne face primul aliat pentru a atinge aceasta tinta in actualul mandat al Administratiei SUA si al celui de-al 6-lea membru NATO care o face.

Sunt fericit sa mentionez ca aceasta a fost una dintre prioritatile de pe agenda mea, cand am preluat functia. Si a fost adoptata cu un sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a mentine nivelul minim de 2% pentru cel putin un deceniu. Aceasta va permite Romaniei sa continue programe majore de achizitie, extinzand potentialul cooperarii pe termen lung si cu industria de aparare din SUA", a afirmat Klaus Iohannis.

"NATO e cea mai de succes alianta militara din istorie". Cere descurajarea Rusiei

Seful statului a mai spus ca nu exista pentru tarile europene alternativa la NATO, aceasta fiind "cea mai de succes alianta militara din istorie".

Referindu-se la Rusia, care "incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta", Iohannis a spus ca este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternica descurajare".

"In est, Rusia incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegala a Crimeii si militarizarea sa puternica, agresiunea in Ucraina de est, manevre militare la granitele NATO si influenta maligna din Balcani pana in Europa de Vest. In acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternica descurajare", a spus seful statului, adaugand ca acest lucru necesita nu doar unitate in interiorul Uniunii Europene, cat si in relatia dintre SUA si UE.

Klaus Iohannis a amintit ca Marea Neagra are un rol de pivot pentru securitatea transatlantica, iar flancul estic al NATO trebuie intarit intr-o maniera unitara, de la nord la sud, pe toate cele trei componente - terestra, aeriana si maritima.

"NATO trebuie sa continue sa-si sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia si Moldova. Acest lucru este esential pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in Vecinatatea Estica", a mai spus Iohannis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis vizita SUA Trump iunie, #Iohannis discurs Heritage Foundation, #Iohannis NATO Trump , #presedinte
Comentarii