Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Vreau sistem de educatie ca in Germania

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 14:50
18656 citiri
Iohannis, interviu pentru Deutsche Welle: Vreau sistem de educatie ca in Germania

Presedintele ales Klaus Iohannis vorbeste, intr-un interviu acordat uneia dintre cele mai prestigioase publicatii germane, despre prioritatile sale, explicand ca isi doreste un sistem de educatie ca in Germania.

Fostul primar al Sibiului a comentat si sloganul sau electoral - "Romania lucrului bine facut" -, afirmand ca acesta suna bine in romana, "insa tradus in germana nu este asa de special".

"In orice caz, arata ca trebuie facute lucrurile bine. Aceasta ar fi afirmatia corecta in limba germana", a spus Iohannis, in interviul pentru Deutsche Welle.

Klaus Iohannis crede intr-o relatie buna cu Viktor Orban - interviu Welt am Sonntag

"Vreau un alt tip de politica in Romania. Mai putin spectacol si mai putine discursuri inutile si mai mult solutii. In plus, mi-am propus sa fiu un alt tip de presedinte. Vreau sa fiu un presedinte care sa uneasca ceea ce trebuie sa stea unit. In plus, vreau sa fiu un arbitru dur, dar corect in peisajul politic romanesc", a adaugat presedintele PNL.

Acesta subliniaza ca sunt multe lucruri care trebuie imbunatatite in Romania, dand exemplul educatiei.

Iohannis, in La Repubblica: Nu mai e loc pentru obiceiuri din trecut, ne-am castigat locul printre democratii

"In programul meu electoral am subliniat 11 teme importante, intre care se regasesc educatia, sanatatea, infrastructura, sistemul de pensii. Trebuie schimbate lucrurile fundamental.

De exemplu, in tema educatiei avem nevoie de un sistem dual asemanator celui din Germania, pentru ca nu toti vor sa mearga la facultate. Sunt multi care vor sa invete bine o mesere simpla. Acum, acest lucru nu este posibil.

Sau, spre exemplu, in sanatate. Aici pacientii sunt undeva la marginea sistemului, in timp ce ar trebui sa fie exact in centrul sistemului", a spus Klaus Iohannis.

Publicatie franceza: Iohannis, germanul care vrea sa redreseze Romania

Fostul primar al Sibiului a vorbit si despre faptul ca presedintele PSD si contracandidatul sau, Victor Ponta, l-a atacat din cauza etniei germane.

"Nu cred ca apartententa mea la minoritatea germana a fost un dezvantaj. (...) Am pus in centrul campaniei mele lupta impotriva coruptiei. Din pura intamplare, acest lucru a coincis cu performantele autoritatilor romane anticoruptie in ultimele saptamani. Cred ca acest lucru a fost bine primit de oameni si trebuie sa se continue asa", a subliniat presedintele ales.

Huffington Post: Klaus Iohannis, speranta unei Romanii care nu mai vrea sa fie dezamagita

Nu in ultimul rand, intrebat cat de importante sunt originile sale germane, pentru relatiile bilaterale dintre Romania si Germania, presedintele PNL a replicat: "Ramane de vazut daca va conta provenienta mea saseasca".

"Insa este adevarat ca eu cunosc multi politicieni germani si ca mentin contacte pe care le-am facut ca primar al Sibiului si presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Vreau sa mentin in continuare aceste contacte si sa le folosesc pentru a imbunatati si aprofunda relatiile romano-germane", a mai declarat Klaus Iohannis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis interviu Deutsche Welle, #Iohannis educatie Germania, #Iohannis relatii Germania , #presedinte