Iohannis l-a primit la Cotroceni pe presedintele Egiptului. Ce au spus despre problema Israel-Palestina

Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 14:33
5685 citiri
Iohannis l-a primit la Cotroceni pe presedintele Egiptului. Ce au spus despre problema Israel-Palestina
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, care face o vizita oficiala in Romania, cei doi sefi de stat apreciind evolutiile pozitive inregistrate in relatiile bilaterale.

Presedintele egiptean a fost primit la Palatul Cotroceni cu onoruri militare. Cei doi sefi de stat au purtat convorbiri tete-a-tete si oficiale, iar la final au sustinut o declaratie de presa comuna, in contextul in care Romania detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul - presedintia Uniunii Africane.

In declaratia de la finalul intalnirii, presedintele Romaniei a subliniat ca a fost a treia intrevedere pe care a avut-o cu omologul sau in ultimele 6 luni.

"Dupa 113 ani de relatii diplomatice, relatia noastra este foarte solida, Egiptul fiind unul dintre prietenii traditionali ai Romaniei in regiunea Orientului Mijlociu si in Africa", a declarat presedintele Iohannis, trecand in revista mai multe evolutii in relatiile bilaterale, printre care cresterea nivelului schimburilor comerciale sau dezvoltrea cooperarii economice dintre cele doua tari.

"In cadrul discutiilor de astazi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evolutiile inregistrate intr-o serie de dosare regionale. Atat Romania, cat si Egiptul sunt interesate de stabilizarea situatiilor de criza din Orientul Mijlociu si zonele de vecinatate ale ambelor tari, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, cresterea economica sustenabila.

Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile intreprinse de Egipt si de domnul presedinte personal, in vederea consolidarii securitatii regionale, precum si pentru contributia activa la gestionarea migratiei", a mai spus, printre altele, Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a subliniat colaborarea foarte buna cu omologul sau roman, precum si saltul foarte important facut in relatia dintre cele doua tari, in special in privinta comertului si turismului.

Presedintele Egiptului a mai mentionat, printre altele, necesitatea unei bune colaborari si coordonari reciproce pe teme de interes pentru ambele state, spunand ca trebuie cautate "cai pasnice" pentru rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu si sustinand solutionarea conflictului israeliano-palestinian in asa fel incat poporul palestinian sa se poata regasi in interiorul "granitelor din 1967".

"Am apreciat pozitia ferma a presedintelui", a mai spus Abdel Fattah El-Sisi, sustinand solutia bazata pe "doua state si doua capitale".

Un alt subiect abordat in timpul discutiilor a fost combaterea terorismului, a mai precizat presedintele egiptean, mentionand "stoparea suportului de care se bucura gruparile teroriste din partea diferitelor entitati".

La finalul declaratiei sale, presedintele egiptean si-a exprimat dorinta de dezvoltare a relatiilor intre Romania si Egipt, "la nivel de guvern si de popor", conform traducerii oficiale asigurate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Din delegatia presedintelui Iohannis au mai facut parte seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, consilierii prezidentiali Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Ion Oprisor, Cosmin Marinescu si consilierii de stat Madalina Dobrovolschi si Daniela Barsan, informeaza Agerpres.

C.B.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Iohannis Cotroceni presedinte Egipt , #presedinte
Comentarii