Iohannis, la bilantul DNA: Niste inculpati si niste condamnati penal s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au prins

Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 12:37
5859 citiri
Iohannis, la bilantul DNA: Niste inculpati si niste condamnati penal s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au prins
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis este convins ca DNA functioneaza eficient in lupta impotriva coruptiei si ramane un "partener", in ciuda actiunilor concertate prin care se incearca decredibilizarea acestei institutii si subordonarea Justitiei de catre clasa politica.

"Din pacate, insa, asistam in ultima perioada la manifestari virulente ale disperarii si la incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA si cu incercarea clara de a subordona justitia politicului. Inadmisibil!

Niste inculpati si condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutiile statului incalcand legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, asa cum spune un proverb romanesc, minciuna umbla cat umbla, pana i se infunda. Toate aceste actiuni concertate in plan mediatic nu au sanse de reusita.

Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz. Spre nenorocul lor, democratia s-a consolidat in Romania, Justitia este acum independenta si eficienta, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta in ultima vreme cu mult curaj", a declarat Klaus Iohannis miercuri, la bilantul DNA pe 2017.

Presedintele a felicitat DNA pentru activitatea depusa, mentionand ca "au fost solutionate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decat in 2016, si au fost trimisi in judecata aproape 1.000 de inculpati", iar pe de alta parte 713 inculpati au fost condamnati definitiv, "ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect al deciziei Curtii Constitutionale prin care abuzul in serviciu a fost limitat doar la incalcarea legii, si nu si a hotararilor de guvern sau a altor acte normative".

Seful statului a sustinut ca "DNA este o institutie care functioneaza eficient", contrazicandu-l astfel pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a criticat conducerea DNA si a cerut revocarea procurorului sef, Laura Codruta Kovesi.

"Contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane, prezentata opiniei publice de cineva saptamana trecuta (Tudorel Toader - n.red.), eficienta DNA este departe de a putea fi contestata: cu 107 procurori s-au solutionat peste 11.000 de cauze, adica, in medie, 100 si ceva de dosare de fiecare procuror", a declarat presedintele Iohannis.

Seful statului a subliniat ca DNA si "Justitia, in ansamblul sau, asigura mecanismele necesare pentru a vindeca Romania de coruptie".

In context, presedintele s-a aratat convins ca "in lupta dintre nou si vechi, dintre cei care traiesc din coruptie si cei care combat coruptia, dintre cei care se gandesc la viitorul acestei tari si cei care se gandesc doar la propriul viitor, va castiga Romania moderna, europeana, care actioneaza in baza valorilor democratiei occidentale si a statului de drept!"

Totodata, Klaus Iohannis a amintit ca progresul inregistrat in ultimii 16 ani in lupta impotriva coruptiei este recunoscut "nu doar de romani, ci si de toti partenerii nostri externi".

De asemenea, presedintele a subliniat ca "sustinerea fara precedent pe care oamenii au aratat-o valorilor statului de drept ne arata ca cetatenii isi doresc o Romanie demna, o justitie dreapta", dar si ca "magistratii sunt repere de comportament in cadrul oricarei societati democratice", abaterile individuale trebuind sa fie "prevenite si corectate cu fermitate".

"Incertitudinea generata de multiplele modificari legislative adoptate de Parlament anul trecut dauneaza grav societatii romanesti.

In tot acest context intern, deloc linistit, actorii sistemului de justitie din Romania au dat dovada de profesionalism si unitate pentru apararea principiilor care le guverneaza activitatea. (...)

Prin activitatea sa, Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realitati pe care le traim cu totii. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare si de prosperitate. Veti avea in mine un partener si un sustinator al aplicarii acestor principii", a subliniat presedintele Iohannis la finalul alocutiunii.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la sedinta de bilant al DNA, alaturi de procurorul general, presedintele Inaltei Curti si alti reprezentanti ai magistratilor, pe care o puteti urmari in format LIVE pe Ziare.com

La intrare, Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti despre cererea de revocare depusa de ministrul Toader in cazul sefei DNA, raspunzand ca asteapta motivarea deciziei de ieri a sectiei pentru procurori a CSM si precizand totodata ca revocarea este "departe, tot mai departe".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis bilant DNA 2017, #Iohannis revocare Toader Kovesi , #presedinte