Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, la depunerea juramantului Guvernului Ciolos: Avem cea mai grava forma de criza

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 20:21
6071 citiri
Iohannis, la depunerea juramantului Guvernului Ciolos: Avem cea mai grava forma de criza
Foto: Antena 3

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, dupa ce Guvernul Ciolos a depus juramantul, ca oamenii de la conducerea tarii se confrunta cu cea mai grava forma de criza care poate exista, si anume criza de incredere din partea populatiei.

"Societatea se schimba, societatea romaneasca s-a schimbat, societatea de astazi are alte asteptari decat cea de acum 10 sau 25 de ani, de imediat de dupa Revolutie. Societatea se schimba si se schimba asteptarile societatii, asteptarile fata de clasa politica si daca diferenta intre asteptari si realitati devine prea mare intram in criza. Multi au vorbit in aceste zile despre criza in care ne afla, multi au vorbit despre criza, putini au definit-o.

S-au tinut cuvantari, s-a spus ca nu am avut o criza guvernamentala, ca nu am avut si nu avem o criza parlamentara, ca nu avem nici macar o criza politica si atunci se pune intrebarea legitima: ce fel de criza avem. Avem cea mai grava forma de criza: criza de incredere. Avem o criza de incredere a cetateanului fata de politicianul pe care l-a ales sa ii reprezinte interesele. Increderea este bunul cel mai valoros in politica, se castiga greu, se pierde foarte usor. Aceasta criza ne-a adus in situatia in care suntem acum", a declarat Klaus Iohannis.

Avem Guvern: Premierul Ciolos si ministrii sai au depus juramantul

Seful statului a precizat ca in urma protestelor din strada si dupa demisia premierului Victor Ponta a discutat si cu protestatarii care i-au spus ca sunt nemultumiti de clasa politica, dar si cu politicienii care i-au transmis ca au inteles solicitarile strazii, dar ca politica fara partide nu se poate.

"Politicienii mi-au spus ca politica fara partide politice nu se poate. E foarte adevarat. Politica fata partide politice nu se poate, dar intr-o democratie nici fara popor nu se poate. Daca politicienii se indeparteaza de popor apare o situatie similara cu cea in care am ajuns noi astazi. Constatam o instrainare din ce in ce mai profunda intre alegator si clasa politica.

Asa s-a facut ca niciun partid nu a venit sa propuna un politician care sa preia functia de premier. Asa am ajuns eu sa propun un independent, pe Dacian Ciolos, pentru functia de premier. Acest guvern independent politic este o sansa pentru Romania pentru ca in timp ce acest guvern independent va guverna, partidele vor avea ocazia, un an de zile, sa se reconecteze la alegatori.

Ar fi exceptional daca partidele politice ar folosi aceasta oportunitate pentru a-si defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegator, in asa fel incat sa avem dupa parlamentare o clasa politica care reprezinta fara discutie alegatorii, fara criza si care cu multa energie va putea sa continue sa construiasca Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii. Sper ca acest lucru sa se intample", a mai spus Iohannis.

Seful statului a adaugat ca in anul care urmeaza va fi de ajuns pentru ca unele partidele politice sa se reformeze.

"Un an este putin, foarte putin in politica, dar e suficient de lung pentru a guverna Romania bine. E suficient pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale si parlamentare si pentru partidele politice care doresc sa se reformeze", a mai spus seful statului.

In final, Iohannis le-a multumit si i-a felicitat penttru curaj pe ministrii lui Ciolos, dar i-a avertizat si ca vor avea de infruntat politicienii in perioada urmatoare.

"Dl premier, onorati membri ai Guvernului va felicit ca ati primit un vot hotarat in Parlament, dar va felicit pe fiecare dintre dvs pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu este usor. Politicienii va vor spune ca nu ii reprezentanti. Este o eroare. Guvernul, acest Guvern Dacian Ciolos, are absolut toata legitimitatea. A primit-o prin votul din Parlament. Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele", a continuat Iohannis.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iohannis criza incredere, #Iohannis juramant Guvern Ciolos, #Iohannis Guvern Ciolos , #presedinte