Iohannis, la intalnirea cu romanii din Franta: Votul romanilor din diaspora, o prioritate (Video)

Marti, 10 Februarie 2015, ora 23:48
6940 citiri
Iohannis, la intalnirea cu romanii din Franta: Votul romanilor din diaspora, o prioritate (Video)
Foto: Facebook/Giannina Fiordean

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca votul romanilor din diaspora este o prioritate, punctand ca a asigura conditiile necesare si a oferi solutii legislative pentru ca acestia sa voteze nu este doar o obligatie constitutionala, ci si o dovada de minim respect.

Seful statului a amintit ca luni s-a adresat Parlamentului pe tema prioritatilor din actuala sesiune parlamentara, subliniind ca votul romanilor din diaspora este una dintre aceste prioritati si ca a discutat despre acest lucru si la consultarile cu partidele politice.

"Ca presedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnica cea mai buna. Dar vreau sa ma asigur ca, oriunde s-ar afla, concetatenii mei au garantate drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situatii precum cea din noiembrie nu au voie sa se repete. Daca vrem ca cetatenii romani sa fie respectati in Europa si in lume, noi trebuie sa fim primii care ii respectam. A asigura conditiile necesare si a oferi solutii legislative pentru ca ei sa voteze este nu doar o obligatie constitutionala, ci si o dovada de minim respect", a declarat Iohannis, la intalnirea cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Franta, organizata la Ambasada Romaniei din aceasta tara.

El le-a multumit celor prezenti pentru participare in numele sau si al sotiei sale, Carmen, si al delegatiei care il insoteste in vizita externa.

"Va marturisesc ca este, pentru mine, un moment plin de emotie. Emotia intalnirii cu oameni de care ma leaga o relatie speciala, vorbesc de dumneavoastra si de mine", a spus Iohannis, la intalnirea cu reprezentanti ai comunitatii de romani.

Acesta a subliniat ca la intalnire sunt prezenti doar o parte din romanii care traiesc si muncesc in Franta, aratand ca isi doreste sa-i cunoasca pe toti.

Iohannis a plecat la Paris: Ce va discuta cu Hollande (Video)

"Legatura speciala cu romanii din diaspora nu este data numai de votul din 16 noiembrie in sine, ci de ceea ce a stat in spatele lui, si anume patriotism, spirit civic, constiinta libertatii si a puterii de a decide prin vot, maturitate. Romanii nu sunt un popor tacut si resemnat, ci o natiune puternica si constienta, cu aspiratii. Aceste aspiratii, impartasite si de romanii din diaspora, si de cei de acasa, am privilegiul sa le reprezint si datoria sa le implinesc. Stiu aceste lucruri si le am mereu in minte in exercitarea mandatului meu", a afirmat seful statului.

Presedintele Iohannis a sustinut ca romanii dau Europei valoare, in doua feluri, la propriu, prin miile de profesionisti, specialisti in toate domeniile care lucreaza pretutindeni in Europa si in lume - medici, profesori, IT-isti, cercetatori-, dar si prin toti cei care isi practica meseria cu seriozitate si eficienta, adaugand ca in noiembrie Romania a dat valoare si democratiei in Europa prin exemplul concetatenilor nostri.

Iohannis si Francois Hollande, intalnire la Paris: Ce au discutat

"Contributia romanilor la constructia europeana are, asadar, un sens foarte concret", a adaugat seful statului.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Ioahnnis romani Franta, #Iohannis vot romani diaspora , #presedinte