Iohannis lauda CSM si Parchetul: Independenta Justitiei nu se discuta. Persoanele condamnate penal nu au ce cauta in conducerea statului

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 11:09
4649 citiri
Iohannis lauda CSM si Parchetul: Independenta Justitiei nu se discuta. Persoanele condamnate penal nu au ce cauta in conducerea statului
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis se declara multumit de activitatea CSM si a Parchetului General in 2017 si a profitat de prezenta vineri la sedinta de bilant a Consiliului pentru a se prezenta drept un partener constant al sistemului judiciar, care sustine independenta Justitiei.

"Cand am devenit presedinte, am promis ca voi incerca alt fel de a face politica, cu mai putine artificii, mai putin scandal si mai multe rezultate.

Atunci, la inceput, mi-am imaginat ca dupa un timp rezonabil de scurt anumite lucruri devin evidente sau self evidente si nu mai trebuie spuse in fiecare an. Dar, surpriza, anumite lucruri chit ca sunt scrise negru pe alb in Constitutie nu sunt contestate, dar sunt departe de a fi self evidente.

In acest context, imi face recunosc placere sa spun cateva lucruri de baza: In Romania Justitia e independenta si trebuie sa ramana asa", a spus Iohannis in fata membrilor CSM.

Seful statului a subliniat ca 2017 a fost foarte complicat politic pentru Romania.

"Nu stiu daca a mai fost un an in care CSM a avut o asa activitate intensa, complicata si cu impact puternic. In acest sens, va felicit pentru felul in care ati condus CSM pe parcursul anului 2017.

Eu, presedintele Romaniei, o sa fac tot ce imi sta in putinta constitutionala sa va ajut sa garantati independenta Justitiei. In acest demers, veti avea in mine un partener si un sustinator constant pe care va puteti baza.

Dvs, CSM, conform Constitutiei, garantati independenta Justitiei in Romania.

Aceasta sintagma - garantare - este foarte puternica, cateodata mai puternica decat CSM", a adaugat Iohannis.

Totusi, presedintele este "foarte multumit de cum a stiut CSM sa se implice pentru a garanta independenta Justitiei in Romania".

"Am incredere ca veti merge mai departe tot asa. Pentru Romania nu exista alta cale", a precizat seful statului.

"Mi s-a parut ca in 2017 s-a lucrat foarte serios atat la ICCJ, cat si la Parchetul General la diferitele sectiuni, DNA, DIICOT si acest lucru este imbucurator.

(...) Va felicit pe toti si va rog sa transmiteti colegilor dvs ca s-a vazut cum s-a lucrat foarte mult si cu rezultate bune", a adaugat Iohannis.

Fara penali in conducerea statului

Pe de alta parte, presedintele si-a exprimat din nou dezacordul cu faptul ca persoane cercetate, urmarite penal sau chiar trimise in judecata au ajuns sa ocupe functii inalte in stat, din cauza legii electorale prea permisive.

"Putem sa discutam in spatiul public despre arhitectura statului, dar despre un lucru nu se poate discuta, despre indepedenta Justitiei. Asta nu se poate discuta, trebuie sa existe, face parte din nucleul dur al democratiei pe care vrem sa o construim in Romania. Face parte din valorile europene, valorile UE, arhitectura de baza a unui stat democratic din secolul 21.

Foarte multe discutii s-au purtat in cursul anului 2017 despre ce fac judecatorii, mai multe despre ce fac procurorii, in general a aparut un entuziasm de a discuta in spatiul public ce se intampla in sistemul de justitie.

Avand in vedere ca avem cateva persoane cercetate, urmarite penal sau trimise in judecata in conducerea statului, nu-i de mirare.

Am afirmat in repetate randuri si o sa mai afirm spre disperarea lor ca astfel de persoane nu au ce cauta in conducerea statului exact din acest motiv, pentru ca dintr-un interes personal evident, ei vor fi tot timpul tentati sa puna sub semnul intrebarii Justitia, daunand astfel grav statului, increderii cetateanului in stat si in Justitie.

Sistemul electoral a fost construit ca accesul acestor persoane a fost posibil la functii inalte in stat".

"Personal, sunt convins ca daca ne-am apuca odata sa discutam Constitutia, este obligatoriu sa introducem principiul integritatii chiar in Constitutie", a mentionat Iohannis.

Citeste si ce a spus Iohannis la CSM despre ce are de gand sa faca cu Legile Justitiei

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iohannis penali Justitie , #presedinte