Iohannis nu e de acord cu privilegiile din Statutul alesilor: Presiune pe bugete, cheltuieli excesive!

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 11:48
3891 citiri
Iohannis nu e de acord cu privilegiile din Statutul alesilor: Presiune pe bugete, cheltuieli excesive!
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a cerut presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Astfel, seful statului a retrimis Parlamentului, vineri, legea in cauza, aratand ca prin aceasta se pune presiune pe bugete si se fac cheltuieli excesive.

Legea trimisa la reexaminare de catre Klaus Iohannis arata ca alin. (2) al art. 45 al legii, care prevede ca "deputatii si senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului", este abrogat.

In plus, actul normativ trimis spre promulgare modifica alin. (3) al art. 45: "Deputatii si senatorii beneficiaza, pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului, de o suma forfetara al carei cuantum este stabilit prin hotarare a birourilor permanente, in functie de resursele bugetare ale celor doua Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscriptie, pe baza de declaratie pe propria raspundere, care reprezinta document justificativ", se arata in comunicat.

Iohannis: Cheltuieli bugetare excesive, nu reprezinta o investitie rationala

Potrivit cererii de reexaminare, noua reglementare nu este fundamentata de vreun document asociat acestei legi, "iar intre forma depusa de initiator si forma legii transmise la promulgare nu este vreun element comun care sa permita identificarea vointei reale a legiuitorului si a scopului pe termen lung urmarit de acesta".

"Din aceasta perspectiva, consideram ca modificarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala", mai transmite Administratia Prezidentiala.

Presedintia: Suma forfetara duce la cheltuirea irationala a banului public

In continuare, in expunerea de motive, se arata ca instituirea unei sume forfetare in locul optarii, de catre parlamentar, intre un autoturism si o suma de bani destinata desfasurarii activitatilor legate de mandatul sau are drept consecinta cheltuirea irationala a banului public.

"Subliniem faptul ca drepturile materiale de care beneficiaza deputatii si senatorii sunt instituite in scopul exercitarii mandatului acestora, insa la stabilirea cuantumului lor trebuie sa fie avute in vedere criterii clare, precise, obiectiv realizabile.

Or, instituirea exclusiva a unei sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism sau o suma de bani pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public.

Astfel, cheltuirea judicioasa a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinatiei sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport in teritoriu, care sa fie utilizate nu numai de catre parlamentarul in exercitiu, ci si de cei din legislaturile urmatoare", se mai arata in textul Administratiei Prezidentiale.

Totodata, Iohannis considera ca stabilirea dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism si o suma de bani destinata desfasurarii activitatilor legate de mandatul sau, "in functie de 'resursele bugetare ale celor doua Camere' nu reprezinta un criteriu in sine".

"Astfel, desi in aparenta aceasta referire poate reprezenta un reper rezonabil in stabilirea unui drept pentru exercitarea mandatului parlamentar, in realitate aceasta norma constituie doar o presiune pentru bugetele celor doua Camere ale Parlamentului, care vor creste semnificativ", se mai arata in cererea de reexaminare.

Nu in ultimul rand, documentul mai subliniaza ca, "in ceea ce priveste modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscriptie, simpla declaratie pe propria raspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice".

Parlamentarii ar putea ramane fara masini pentru deplasarile in colegiu - primesc insa bani

Pe 28 septembrie, Birourile Permanente ale celor doua Camere au inaintat o propunere Comisiei de Statut prin care parlamentarii sa primeasca o suma de 1.400 de lei luna pentru acoperirea cheltuielilor de transport in colegiul in care au fost alesi.

Atunci, vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a spus ca Parlamentul este in imposibilitatea achizitionarii unui numar atat de mare de masini. Prin aceasta modificare, cei care au primit masini de la Parlament trebuie sa le predea, daca opteaza pentru suma de bani.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Klaus Iohannis reexaminare statut deputati senatori, #Iohannis cheltuieli bugetare excesive, #Iohannis lege Statut parlamentari, #Iohannis cheltuiel bugetare parlamentari , #presedinte