Iohannis: Guvernul se imprumuta la cel mai ridicat cost din UE. Romanii vor achita nota de plata a unei guvernari dezastruoase

Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 11:02
7762 citiri
Iohannis: Guvernul se imprumuta la cel mai ridicat cost din UE. Romanii vor achita nota de plata a unei guvernari dezastruoase
Foto: captura video Administratia Prezidentiala

"Nu se poate guverna impotriva oricarei logici economice si impotriva bunului simt. Si in niciun caz nu se poate guverna impotriva celor guvernati", a subliniat presedintele Klaus Iohannis miercuri, in interventiile avute in cadrul sedintei plenare a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

La intalnirea cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania, presedintele Iohannis a punctat de la bun inceput faptul ca, "in economie, masurile gresite sau falsele prioritati lasa urme adanci pentru mai multi ani".

"Romania are nevoie sa revina la realism si la dialog fundamentat, la echilibru si responsabilitate in privinta deciziilor de politica economica.

In afaceri, ca si in politica, promisiunile trebuie sa fie urmate de rezultate (...) Am vazut cu totii programul de guvernare al PSD unde pe hartie apar sute de km de autostrada, investitii in scoli, in spitale, dar care in fapt au ramas doar promisiuni.

In schimb, nu exista acolo vreo referire la sutele de modificari din legislatia fiscala care, putem sa spunem elegant, au afectat economia sau putem sa spunem chiar ca v-au dat peste cap planurile de afaceri.

Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori decat zile ale anului trecut, este o contraperformanta rarisima", a declarat, printre altele, seful statului.

Citeste textul integral al alocutiunii presedintelui

O alta idee subliniata de presedinte a fost aceea ca "afacerile nu pot creste sustenabil, daca nu se bazeaza pe investitii care sa aduca dezvoltare pe viitor".

"Mediul de afaceri a fost bulversat prin masuri hazardate si intempestive, prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arata calitatea deplorabila a guvernarii actuale", a mai acuzat seful statului.

Presedintele a facut referire la o serie intreaga de aspecte legate de evolutia economiei sub actuala guvernare si a scos in evidenta faptul ca "deficitul comercial si cel de cont curent plaseaza Romania pe contrasensul evolutiei europene, in conditiile in care in tarile din regiune inregistreaza excedente".

Presedintele a mentionat si cresterea preturilor, subliniind ca Romania are "cea mai ridicata inflatie din UE". De asemenea, Klaus Iohannis a remarcat "apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru imprumuturi", care au ajuns sa se faca la "cel mai ridicat cost din intreaga UE", romanii fiind cei care urmeaza sa achite "nota de plata a unei guvernari dezastruoase".

In context, Klaus Iohannis a reamintit ca a retrimis bugetul spre reexaminare in Parlament pe buna dreptate si iata ca, "intre timp, vulnerabilitatile se adancesc, administratiile publice incep sa explice cum stau problemele".

"Solicit Guvernului sa ia masuri rapide" pentru rezolvarea problemelor semnalate de edili si pentru o "mai buna colectare a veniturilor bugetare".

Presedintele a remarcat deficientele dialogului dintre Guvern si partenerii sociali, spunand ca isi doreste ca "deciziile guvernamentale sa nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv".

Klaus Iohannis a transmis si o serie de mesaje pro-europene, subliniind ca "Romania europeana, in favoarea careia romanii au votat, trebuie sa genereze un viitor mai bun, care include si romanii din diaspora".

"Nu mai putem permite accidente administrative de tipul OUG 114, care, lansate peste noapte, bulverseaza economia si societatea", a spus Klaus Iohannis, mentionand anumite linii rosii care nu ar trebui trecute de guvernanti.

Pentru ca Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de comert romano-germane, l-a intrebat cum s-ar putea face ca "linia rosie sa nu mai fie trecuta", cu referire la ordonantele de urgenta adoptate peste noapte si care dau peste cap mediul de afaceri, Klaus Iohannis a afirmat ca este nevoie de "un dialog institutional autentic, nu unul simulat".

"Nu se poate guverna impotriva oricarei logici economice si impotriva bunului simt. Si in niciun caz nu se poate guverna impotriva celor guvernati", a intarit presedintele.

Klaus Iohannis a reamintit ca romanii au votat masiv la referendum pentru o mai buna aplicare a ordonantelor de urgenta si a cerut "sa revenim la normalitate", in conditiile in care Constitutia spune clar ca ele trebuie date doar in situatii de urgenta.

"Daca societatea insista, lucrurile se vor intelege usor, usor mai bine. Am avut alegerile europarlamentare, vom mai avea alegeri si romanii vor putea sa dea niste lectii foarte importante politicienilor", s-a aratat increzator Klaus Iohannis.

C.B.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Iohannis Coalitia dezvoltarea Romaniei, #Iohannis investitii dezvoltare , #presedinte