Iohannis: Nu vad niciun motiv de suspendare a lui Kovesi din fruntea DNA. Nu e afectat statul de drept

Marti, 04 Iulie 2017, ora 14:37
17892 citiri
Iohannis: Nu vad niciun motiv de suspendare a lui Kovesi din fruntea DNA. Nu e afectat statul de drept
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis este multumit de activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si a Parchetului General. Referitor la scandalul in care e implicata sefa DNA, seful statului asteapta concluziile verificarilor care sunt in curs.

"CSM se ocupa de anumite aspecte si ministrul Justitiei a solicitat o inspectie pe management, atat la Parchet, cat si la DNA. Aceste demersuri vor clarifica toate aceste aspecte. In ce priveste activitatea Parchetului General si DNA, eu sunt foarte multumit de activitatea acestor institutii si de activitatea sefilor acestor institutii.

Am auzit prea multe asa-zise interceptari ca sa mai cred in ele. Vor fi facute verificarile de rigoare si vom afla adevarul. Nu vad niciun motiv de suspendare (a lui Kovesi din fruntea DNA - n.red.) ", a spus Klaus Iohannis, marti, raspunzand unei intrebari pe acest subiect la finalul sedintei CSAT.

Vezi aici intreaga declaratie a lui Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT

Intrebat si daca nu crede ca tot acest scandal afecteaza statul de drept, Klaus Iohannis a raspuns raspicat: "Nu, nu cred ca e afectat statul de drept".

Seful statului nu a discutat cu Codruta Kovesi de la izbucnirea scandalului, pentru ca "nu intra in fisa postului presedintelui". Intrebat daca va semna o eventuala demitere a lui Kovesi, Iohannis a raspuns razand: "Daca voi semna sau nu este din filmul 'daca si cu parca'. Cand vom avea o concluzie, vom discuta pe ea".

In ce priveste lupta anticoruptie, presedintele nu vede ca ar fi perturbata, insa astfel de scandaluri nu fac bine si trebuie lamurite cat mai repede posibil.

"Nu este afectata lupta anticoruptie, se desfasoara la viteza ei intrinseca normala. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie increderea cetateanului in institutiile statului si pun mari semne de intrebare partenerilor si aliatilor nostri.

Vreau sa am clarificari urgente si nu doar urgente, ci si pertinente. Daca este un scandal din media sau daca chiar a fost o scapare, clarificarea trebuie sa vina repede sau sa fie credibila, altfel lumea ramane cu semne de intrebare, care nu trebuie sa existe in aceasta zona. Astept lamuriri de la institutii", a conchis Iohannis.

Scandalul din DNA

Ca urmare a difuzarii de catre Romania TV a unor inregistrari despre care DNA spune ca sunt trucate, in care se aude vocea Laurei Codruta Kovesi, care ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor, s-a starnit un imens scandal legat de modul cum se fac anchetele in Directia Anticoruptie.

In cadrul DNA a fost declansata o ancheta interna pentru a se afla cum au ajuns acele inregistrari in presa. Trei procurori ai Directiei au cerut CSM sesisarea Inspectiei Judiciare, sustinand ca ar fi primit citatii in cadrul acestei anchete in care li se solicita efectuarea testului poligraf. In sedinta de azi, CSM a decis sa dea curs cererii procurorilor si sa sesizeze IJ.

In paralel, procurorul sef al DNA a cerut Sectiei pentru procurori a CSM revocarea din functie a doi dintre acesti magistrati - Doru Tulus si Mihaiela Iorga, invocand abateri grave.

La sedinta de marti dimineata a CSM a venit si Laura Codruta Kovesi, care a spus ca nu are motive sa isi dea demisia din fruntea DNA.

La randul sau, tot marti dimineata, procurorul general a dat asigurari ca DNA e o structura de elita a Ministerului Public: "Scandalul e produs, nu dezinteresat, de anumite canale media"

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a cerut CSM sa faca o evaluare in DNA si Parchetul General referitoare la modul cum sunt prioritizare dosarele.

Tudorel Toader a declarat, luni, ca are la dispozitie "doua parghii de declansare a procedurilor de verificare" la DNA si la Parchetul General, si anume sa desemneze un procuror care sa evalueze activitatea manageriala a sefilor celor doua institutii, iar cea de a doua cale este sa sesizeze Inspectia Judiciara.

"Amandoua au fost dispuse de MJ, o procedura nu o exclude pe cealalta, o procedura nu se declanseaza numai impreuna cu cealalta", a explicat ministrul.

Citeste si Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva.

Inspectia Judiciara a anuntat luni ca a demarat aceasta verificare ceruta de ministrul Toader. In comunicatul IJ se precizeaza ca respectivele controale vizeaza "eficienta manageriala" a conducerii celor doua institutii mentionate.

Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu: DNA - atacul cartitelor. Ce e in spatele marilor minciuni

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Klaus Iohannis demisie Kovesi DNA, #Klaus Iohannis reactii Kovesi , #presedinte