Iohannis nu vrea sa-i lase lui Dragnea Monitorul Oficial si a trimis inapoi legea la Parlament

Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 18:29
7084 citiri
Iohannis nu vrea sa-i lase lui Dragnea Monitorul Oficial si a trimis inapoi legea la Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care trece Monitorul Oficial din subordinea Guvernului in cea a Camerei Deputatilor, condusa de Liviu Dragnea.

Cererea de reexaminare ii este adresata lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, si face referire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei.

Iohannis a observat ca "legea transmisa la promulgare cuprinde si interventii corelative ale normelor ce vizau competenta Secretariatului general al Guvernului. Cu toate acestea, semnalam ca unele dispozitii din continutul Legii nr. 202/1998 nu au fost modificate in consecinta", arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis joi seara Ziare.com.

Obiectiile lui Iohannis

Astfel, presedintele atrage atentia ca, avand in vedere ca legea transmisa la promulgare prevede ca editorul Monitorului Oficial al Romaniei este Camera Deputatilor, se impunea sa fie modificate, in mod corespunzator, si alte dispozitii din Legea nr. 202/1998.

" (...) prevede ca actele care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se inainteaza secretarului general al Camerei Deputatilor, in copie certificata, de catre autoritatile emitente, sub semnatura conducatorului acestora sau a loctiitorului sau. Semnalam ca din continutul acestei dispozitii lipseste referirea la actele care se publica in Partea a II-a a Monitorului Oficial, astfel cum sunt acestea stabilite la art. 6 din Legea nr. 202/1998.

De asemenea, (...) prevede ca secretarul general al Camerei Deputatilor transmite Regiei Autonome "Monitorul Oficial" spre publicare actele prevazute la alin. (1) - apreciem ca pentru evitarea unei conduite abuzive se impune stabilirea unui termen rezonabil pentru indeplinirea acestei atributii", subliniaza seful statului in cererea de reexaminare.

Pe de alta parte, legea transmisa la promulgare prevede ca cheltuielile determinate de publicarea actelor in Monitorul Oficial se suporta de catre emitenti, pe baza tarifelor aprobate anual de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Presedintele sustine insa ca "Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu poate primi prin lege - fara a adauga la Constitutie - competenta de a stabili tarife ce vor fi achitate de persoane fizice si juridice.

De asemenea, adoptarea unei astfel de hotarari de catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ar ridica reale probleme in ceea ce priveste opozabilitatea fata de terti, efectele sale juridice, precum si exercitarea controlului judecatoresc asupra acesteia. Aceste probleme sunt accentuate si de faptul ca legea nu instituie obligatia de publicare a respectivei hotarari in Monitorul Oficial".

In cererea sa, Iohannis mai arata ca prevederile legii transmise la promulgare "ridica probleme similare celor mentionate in ceea ce priveste ordinul secretarului general al Camerei Deputatilor referitor la procedura publicarii in partile I - VII, procedura republicarii si a rectificarii, precum si cea a publicarii unor acte normative in numere speciale, cu tiraj limitat in Monitorul Oficial".

"Consideram ca prevederile intregului art. I al legii transmise la promulgare ar trebui reanalizate si din perspectiva modului in care Camera Deputatilor - in calitate de autoritate publica tutelara - isi va indeplini in mod efectiv atributiile in relatia cu Regia autonoma Monitorul Oficial al Romaniei", adauga Iohannis.

In plus, actul normativ mai spune ca Monitorul Oficial se organizeaza ca regie autonoma, sub autoritatea Camerei Deputatilor, "in realitate legea nu cuprinde dispozitii prin care aceasta Camera a Parlamentului exercita efectiv o asemenea autoritate, intrucat unele competente sunt atribuite Biroului permanent, altele secretarului general, iar altele raman in competenta Secretariatului general al Guvernului".

"Mentionam ca autoritatile publice tutelare exercita aceasta autoritate prin intermediul unor structuri interne. Statutul constitutional al Camerei Deputatilor - si al Parlamentului in general - nu permite insa, ca in exercitarea prerogativelor sale legale, sa se poata substitui structurile interne de conducere sau inalti functionari publici.

Din aceasta perspectiva, apreciem ca prevederile art. I - dincolo de lipsa de unitate a reglementarii - ar trebui reanalizate chiar sub aspectul optiunii plasarii Regiei Autonome Monitorul Oficial sub autoritatea Camerei Deputatilor".

O institutie controlata politic

Iohannis mai are obiectii legate de modalitatea de numire a conducerii Monitorului Oficial.

"Legea transmisa la promulgare prevede ca (...) se numeste Consiliul de administratie al Regiei Autonome Monitorul Oficial, compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome Monitorul Oficial si presedinte al consiliului de administratie.

Totodata, conform alin. (2) al aceluiasi articol, din Consiliul de administratie fac parte, in mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputatilor si un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice".

Insa presedintele atrage atentia ca in ceea ce priveste administrarea Regiei Autonome Monitorul Oficial sunt incidente dispozitiile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, care arata ca o regie autonoma "este administrata de un consiliu de administratie, format din 3-7 persoane: un reprezentant din cadrul Ministerului Finantelor Publice, un reprezentant al autoritatii publice tutelare, 1-5 persoane cu experienta in administrarea sau managementul unor regii autonome sau societati, inclusiv societati din sectorul privat. Membrii consiliului de administratie se numesc de autoritatea publica tutelara, pe baza unor criterii de selectie si potrivit unei proceduri prealabile determinate".

"Or, interventia legislativa de la art. II din legea transmisa la promulgare vine in contradictie cu procedura de desemnare a membrilor consiliului de administratiei al unei regii autonome", sustine presedintele.

"Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei", conchide cererea lui Iohannis.

Bataia pentru Monitorul Oficial

Camera Deputatilor a adoptat pe 22 decembrie legea care prevede ca Monitorul Oficial va fi mutat din subordinea Guvernului in cea a Camerei Deputatilor, dupa ce Senatul o respinsese.

La Camera, MOf a functionat pana in vara lui 2012, cand premierul de atunci, Victor Ponta, a dat o ordonanta si l-a transferat in subordinea Guvernului, pentru a fi sigur de publicarea deciziei de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Acum, initial, majoritatea parlamentara s-a opus revenirii MOf la Camera, deoarece proiectul era propus de Opozitie.

Initiativa a fost depusa la Parlament in luna iunie si a fost semnata de mai multi parlamentari PNL si USR.

Ulterior, PSD si-a schimbat pozitia, deoarece transferul ii serveste lui Liviu Dragnea.

Sa ne amintim ca, in primavara, Dragnea a intampinat dificultati cu Sorin Grindeanu, cand a refuzat sa demisioneze si controla Monitorul Oficial.

Apoi, ex-premierul Mihai Tudose a refuzat sa promoveze prin Guvern o serie de initiative legislative ale PSD, precum Legile Justitiei sau Fondul Suveran de Investitii, si a avut puncte de vedere diferite fata de alti lideri ai coalitiei de guvernamant. Asadar, cine are controlul asupra Monitorului Oficial are o viata mai usoara, insa ce e de remarcat e ca tabere din acelasi partid se lupta pentru controlul institutiei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Iohannis Monitorul Oficial Dragnea , #presedinte