Iohannis: Nu vreau o alta generatie de sacrificiu. Modul in care are grija de copii spune multe despre societate

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 12:10
3612 citiri
Iohannis: Nu vreau o alta generatie de sacrificiu. Modul in care are grija de copii spune multe despre societate
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit marti despre copiii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate in incercarea de a le asigura un viitor mai bun.

Seful statului s-a referit la acest fenomen ca la unul ingrijorator care va avea consecinte majore pe termen lung.

Iohannis a gazduit, la Cotroceni, evenimentul de lansare a liniei telefonice Help-Line si a platformei on-line destinate copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate.

"M-am gandit cu atentie cum am putea defini cel mai bine momentul la care asistam - respectiv lansarea primei linii telefonice si a platformei online in sprijinul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Bucuria de a va avea aici si aprecierea pentru eforturile dumneavoastra nu pot fi separate de preocuparea fata de o situatie dramatica pentru zeci de mii de copii si familiile lor. Prea multi copii cresc azi in Romania lipsiti de afectiunea si indrumarea parinteasca, iar consecintele pe termen lung pentru dezvoltarea lor sunt majore.

De aceea, as spune mai degraba ca este un moment al adevarului si al actiunii responsabile. Modul in care stie sa aiba grija de copiii ei spune multe despre o societate si despre viitorul ei", a spus seful statului.

Iohannis a punctat ca acesti copii care cresc fara parinti ar putea fi considerati o noua generatie de sacrificiu daca nu se iau masuri pentru ajutorarea lor.

"Dupa generatia care a avut de infruntat lipsa de libertate in perioada comunista, dupa generatia care a suportat costurile tranzitiei, dupa cea care a platit din buzunar iesirea din criza economica, nu vreau sa avem o alta generatie de sacrificiu - aceea a copiilor care cresc singuri, departe de parintii lor. Acestia nu trebuie sa plateasca pretul emotional si social al unui context care a obligat milioane de romani sa caute o viata mai buna in afara granitelor.

Pe termen scurt se impun raspunsuri rapide. Acesti copii au nevoie de noi azi. Suntem datori la un efort comun al institutiilor cu atributii in domeniu, al autoritatilor responsabile de protectia familiei si copilului, al scolilor, al comunitatilor locale si al societatii civile, pentru ca ei sa nu fie afectati pe termen lung", a aratat presedintele.

In incheiere, Iohannis considera ca lupta pentru stoparea acestui fenomen se poate face prin investitii continue in sanatate si educatie.

"Nu doar acesti copii traiesc o drama, ci si parintii lor. Pe termen lung, reducerea si stoparea acestui fenomen este in stransa legatura cu investitia in sanatate si educatie, cu dezvoltarea economica si cu toate acele masuri care ii pot face pe romani sa ramana ori sa se intoarca acasa", a conchis Klaus Iohannis.

A.S.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Klaus Iohannis copii parinti munca strainatate, #Iohannis lansare linie telefonica copii singuri , #presedinte