Iohannis: Politicienii care se declara victime ale abuzurilor justitiei sa nu mai intineze memoria dramelor detinutilor politic

Marti, 26 Iunie 2018, ora 19:49
6021 citiri
Iohannis: Politicienii care se declara victime ale abuzurilor justitiei sa nu mai intineze memoria dramelor detinutilor politic
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a decorat, marti, la Cotroceni, fosti detinuti politic, spunandu-le acestora, intre altele, ca politicienii care azi se declara victime ale abuzurilor justitiei si etaleaza fara nicio urma de bun-simt eticheta de "condamnati" sau "detinuti politic" ar trebui sa nu mai intineze memoria dramelor prin care acestia eu trecut cu atata demnitate.

"Sunt deosebit de onorat sa-i decorez, in numele statului roman, pe unii dintre ultimii fosti detinuti politic, oameni care au luptat pentru ca valorile libertatii si democratiei sa renasca. Dumneavoastra sunteti dovada vie ca in timpul regimului comunist au existat si eroi care au salvat onoarea natiunii si pe care societatea romaneasca ii redescopera si, iata, ii cinsteste cum se cuvine", a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului le-a mai spus ca rezistenta cu care s-au opus dictaturii comuniste reprezinta pentru noi toti o lectie de curaj si hotarare fara termen de comparatie.

"V-ati pus viata in slujba unui crez suprem - acela de a apara, cu orice pret, valorile democratice si drepturile fundamentale. Ati fost supusi unor tratamente inumane, ati renuntat la familie, v-ati sacrificat libertatea pentru ca ati crezut in viitorul democratic al acestei tari. V-ati impotrivit cu stoicism dictaturii, iar rezultatul luptei dumneavoastra se vede in parcursul democratic pe care Romania si l-a asumat dupa 1990.

De aceea, politicienii care azi se declara victime ale abuzurilor justitiei si etaleaza fara nicio urma de bun-simt eticheta de 'condamnati' sau 'detinuti politic' ar trebui sa nu mai intineze memoria dramelor prin care ati trecut cu atata demnitate", a subliniat Klaus Iohannis.

Mentionand ca Romania celebreaza in 2018 o suta de ani de la desavarsirea statului national unitar, presedintele a precizat ca suntem, astazi, o natiune puternic atasata de valorile democratice, membra a Uniunii Europene si a Aliantei Nord Atlantice, insa nu trebuie sa uitam toate transformarile prin care Romania a trecut in ultimul veac.

"Aproape jumatate din secolul care s-a scurs de la Marea Unire, Romania s-a aflat sub dictatura comunista, caracterizata prin teroare si prin numeroase abuzuri. Centenarul este, asadar, despre onorarea istoriei, despre recunoasterea meritelor celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la modernizarea Romaniei si, nu in ultimul rand, despre angajamentul ferm al generatiei de astazi de a lupta impotriva oricaror manifestari extremiste si radicale care pun in pericol principiile statului de drept si valorile europene.

Avem datoria ca, la 100 de ani de la Marea Unire, sa ne implicam activ in proiectul Romaniei de maine si sa militam pentru democratie, unitate si libertati cetatenesti. Doar asa, sacrificiul celor care au suferit in inchisorile comuniste va putea fi valorificat", a subliniat Iohannis.

Presedintele a tinut sa precizeze ca societatea are nevoie de exemple demne, iar detinutii politic care au pus lupta pentru principiile democratice si pentru libertate mai presus decat viata lor reprezinta astfel de repere.

"Am sustinut, in diferite randuri, necesitatea prezervarii memoriei nationale si importanta cultivarii spiritului civic. In acest sens, memoria comunismului va putea fi pusa in valoare in cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care il sustin in continuare. In acest demers de cunoastere si asumare a trecutului, este fundamentala sanctionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnitatii umane.

Constat insa ca, in privinta investigarii crimelor comunismului, ne aflam intr-o situatie de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovati de crime impotriva umanitatii sa doarma linistiti. Institutiile abilitate au obligatia sa actioneze imediat in acest sens", a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a amintit si faptul ca anul viitor vom marca 30 de ani de la caderea regimului comunist.

"Va fi un moment extrem de important, in care vom analiza parcursul Romaniei postcomuniste si vom rememora idealurile Revolutiei din decembrie 1989. Tocmai de aceea, ma astept ca autoritatile sa dea dovada de responsabilitate si sa demareze, inca de acum, pregatirile pentru proiectele si manifestarile dedicate acestui moment. Romanii isi doresc sa vada evenimente cu o simbolistica profunda, care sa ne reaminteasca tuturor de luptatorii anticomunisti, simboluri ale determinarii, curajului si sacrificiului pentru tara", a spus presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Klaus Iohannis victime justitie, #Klaus Iohannis detinuti politic , #presedinte