Iohannis: Presedintele Trump este foarte interesat de cresterea prezentei militare in Romania

Marti, 20 August 2019, ora 23:47
4969 citiri
Iohannis: Presedintele Trump este foarte interesat de cresterea prezentei militare in Romania
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, dupa intalnirea cu Donald Trump, ca presedintele SUA este foarte interesat de cresterea prezentei militare americane in Romania si ca discutii tehnice vor avea loc cu secretarul Apararii. Iohannis a spus ca a fost exprimata si preocuparea legata de modificarile la legislatia fiscala.

"Am discutat cu presedintele Trump in mod pragmatic si deschis despre caile de aprofundare si extindere a Parteneriatului strategic", a declarat presedintele Iohannis, care a spus ca personal va continua sa fie implicat total in dezvoltarea acestuia.

Iohannis a spus ca Donald Trump a apreciat sprijinul puternic pe care romanii, intr-o majoritate covarsitoare, il dau relatiei cu SUA.

"I-am transmis dlui presedinte Trump ca relatia transatlantica este vitala pentru civilizatia si valorile noastre occidentale si continui sa cred ca fermitate acest lucru, mai ales acum, dupa ce Romania a incheiat cu succes presedintia Consiliului UE. Pe parcursul acestui mandat la UE am avut ocazia sa ne coordonam eficient cu SUA pe dosare de interes reciproc", a adaugat presedintele.

El s-a declarat convins ca Parteneriatul strategic va continua sa genereze rezultate pozitive pentru Romania, pentru SUA si comunitatea transatlantica.

Klaus Iohannis si Donald Trump au adoptate o declaratie comuna. "Declaratia este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA. Este esentiala dezvoltarea acestui parteneriat in toate domeniile sale", a mai spus presedintele.

Klaus Iohannis a spus ca Donald Trump a exprimat o deosebita apreciere pentru ca Romania a fost primul stat aliat care in mandatul sau a atins nivelul de 2% din PIB pentru aparare si continua sa-si respecte acest angajament.

Presedintele Trump i-a multumit omologului roman pentru prezenta deosebita romaneasca in Afganistan, unde Romania este al cincilea contribuitor.

"Am aratat presedintelui Trump importanta cresterii prezentei militare americane in Romania", a adaugat Iohannis.

In ceea ce priveste relatia economica bilaterala, presedinte a spus ca trebuie facut mai mult atat in ceea ce priveste comertul, cat si investitiile.

Cu ocazia acestei vizite, a fost semnat un memorandum de intelegere intre cele doua guverne privind tehnologia 5G.

"Am discutat si despre admiterea Romaniei in programul Visa Waiver, foarte importanta pentru toti cetatenii romani", a mai spus presedintele.

"Am remarcat totodata reiterarea sprijinului clar al presedintelui Trump pentru eforturile mele de aparare a statului de drept si a luptei impotriva coruptiei. L-am asigurat ca voi continua sa sustin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu", a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele l-a asigurat pe Donald Trump ca Romania va ramane un partener strategic si aliat de incredere al SUA.

"Pot spune ca a fost o noua intalnire foarte buna cu dl presedinte Trump intr-un moment simbolic - 30 de ani de la Revolutie si 15 ani de la aderarea la NATO -, intalnire desfasurata intr-o atmosfera foarte deschisa, pozitiva, care imi da garantia ca parteneriatul nostru strategic va continua sa se dezvolte si sa se aprofundeze in interesul direct al Romaniei si al romanilor", a precizat Klaus Iohannis.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor, Klaus Iohannis a declarat ca presedintele Trump este foarte interesat de tema vizelor. "Sunt convins ca specialistii din administratia americana impreuna cu specialistii nostri vor gasi cele mai bune cai pentru a continua o imbunatatire a acestor aspecte", a adaugat el.

Intrebat daca exista vreun motiv de nemultumire a administratiei Trump fata de modificarile legislative operate de PSD in domeniul fiscal, respectiv Legea offshore si OUG 114, presedintele Iohannis a raspuns: "Exista aceasta preocupare si ea a fost adusa in discutie, insa intr-o nota optimista. Presedintele Trump si ceilalti prezenti au exprimat asteptarea ca aceasta legislatie sa fie ameliorata pentru a creste atractivitatea Romaniei pentru investitorii americani si sunt convins ca aceste lucruri se pot realiza".

In privinta motivelor retragerii Exxon din Marea Neagra, Klaus Iohannis a spus ca nu vrea sa faca speculatii, dar ca aceasta chestiune a fost adusa in discutie si el cred ca vom primi clarificari in urmatoarea perioada.

Despre intarirea prezentei militare americane in Romania, presedintele a spus ca a adus in discutie aceasta chestiune.

"Am aratat disponibilitatea Romaniei de a gazdui contingente mai mari americane si presedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul apararii am ramas noi doi ca vom continua discutia foarte aplicata si mult mai tehnica, pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza asa ceva, fiindca vrem sa avem mai multi militari de exemplu in Brigada Multinationala, in Comandamentul regional pe care dorim sa-l cream, in Politia americana si multe alte lucruri foarte concrete, pe care cu siguranta cu proxima ocazie. Deci este foarte interesat (presedintele Trump - n.r.) si tema va fi urmarita in continuare de secretarul apararii si aprofundata", a explicat Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Iohannis vizita SUA, #declaratie SUA Iohannis , #presedinte