Iohannis respinge remanierea propusa de Dancila, Toader ramane ministru

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 17:06
25714 citiri
Iohannis respinge remanierea propusa de Dancila, Toader ramane ministru
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca respinge remanierea propusa de Viorica Dancila in forma prezentata, refuzand sa avizeze demisiile celor 3 ministri pana cand de la Palatul Victoria nu-i vor veni propuneri viabile pentru inlocuitori.

Astfel, Tudorel Toader, Rovana Plumb si Natalia Intotero raman ministri, desi si-au dat demisia la cererea liderilor PSD.

Seful statului a precizat ca a avut o convorbire telefonica in cursul zilei cu Viorica Dancila si i-a transmis decizia sa. Iohannis i-a dat ca alternativa sa ii trimita nume de interimari dintre actualii membri ai Guvernului, pana cand social-democratii se vor pune de acord asupra unor nume pe care el sa poata sa le acepte.

Amintim ca social-democratii au decis ca Tudorel Toader sa plece de la Ministerul Justitiei, dupa ce nu a dat ordonantele de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale. In locul lui, Viorica Dancila l-a propus pe Eugen Nicolicea. Totodata, se doreste inlocuirea ministrilor Rovana Plumb si Natalia Intotero, pe motiv ca cele doua sunt candidate la europarlamentare si trebuie sa se concentreze pe campania electorala.

Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene ar urma sa ajunga social-democrata Oana Florea, iar la Ministerul Romanilor de Pretutindeni senatorul PSD Liviu Tit Brailoiu, chiar daca si acesta este pe lista candidatilor la europarlamentare.

Despre acestia, Iohannis a spus ca nu au pregatirea si tinuta sa ocupe functiile vizate si, de altfel, a numit remanierea "o farsa", rezultat al unei noi rafuieli interne din interiorul PSD.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Iohannis

17:02 - Am analizat intreaga situatie si aceasta remaniere este un fel de farsa.

- Nu are absolut, dar absolut nimic de a face cu imbunatatirea actului de guvernare, chit ca de asa ceva am avea nevoie.

- Nu are absolut nicio treaba cu agenda romanilor sau a Romaniei.

- E cauzata de o rafuiala mai degraba din interiorul PSD-ului. Ca atare mi se pare ca este aceasta remaniere intreaga neavenita.

- Pe de alta parte avem cele 3 demisii si la un moment dat este evident ca aceste 3 persoane vizate vor pleca.

- Insa cele 3 propuneri de inlocuire sunt propuneri cu care nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru functia de ministru si in consecinta nu accept aceasta remaniere asa cum mi-a fost propusa.

- Pentru a merge totusi mai departe, am avut o discutie cu dna premier si am rugat-o fie sa vina cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele 3 portofolii care intr-un final se vor vacanta, fie sa vina cu propuneri pentru ministri interimari pana cand PSD vine cu niste propuneri pe care le pot accepta.

Ce v-a raspuns premierul?

- Ca se va gandi si va veni cu o solutie.

Daca se va ajunge la varianta restructurarii si PSD va veni sa zicem cu aceleasi propuneri aveti de gand sa impiedicati in vreun fel semnarea decretului in cazul in care PSD va impinge aceleasi propuneri in fata printr-o restructurare in Parlament?

- Deocamdata suntem in fata unei remanieri pe care tocmai am respins-o ca principiu. Daca in aceasta faza, inainte sa scriu eu un decret, Parlamentul incearca o restructurare, atunci vom vedea daca vor reusi in Parlament, dar o astfel de incercare as trata-o ca pe o incercare de a-l ocoli pe presedinte si voi vedea ce actiuni juridice s-ar impune atunci.

Deci nu veti lua act nici macar de demisiile pe care le aveti pe masa acum?

- Nu, nu iau act de aceste demisii pana cand nu stiu ce persoane vor prelua portofoliile.

V-a spus dna premier cand sa va auziti din nou sau cand sa vina cu o noua propunere?

- Nu, nu am discutat, i-am oferit dnei premier atunci cand are o propunere sa ma caute si sa ma anunte.

Care sunt argumentele pentru care i-ati refuzat?

- Persoanele pur si simplu nu sunt pregatite, nu au tinuta necesara pentru a ocupa aceste functii.

Veti avea maine o intalnire cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, veti discuta si teme care tin de Codul Penal, care e modificat in aceste zile in Parlament?

- Da, voi avea maine o intalnire cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, intalnire solicitata de cei din Comisie si cu siguranta vom discuta si situatia Codurilor.

- Eu va multumesc si va doresc o dupa amiaza buna.

15:20 - In asteptarea deciziei presedintelui, Tudorel Toader isi face bilantul pe Facebook. In doua postari el povesteste despre actele normative initiate sau avizate, iar intr-o a treia pare ca deja isi ia ramas bun.

"2 ani si 2 luni la MJ. Am facut parte din 3 Guverne, conduse de catre dnul Sorin Grindeanu, dnul Mihai Tudose, respectiv dna Viorica Dancila. Multumiri pentru fiecare premier, pentru excelenta colaborare pe care am avut-o cu domniile lor. Multumiri fiecaruia dintre ministrii cu care am colaborat in cele mai bune conditii", a scris Toader.

El incheie si cu "alese multumiri" pentru jurnalisti, situatie cel putin paradoxala avand in vedere ca a fost singurul ministru care a respins acreditari si le-a interzis jurnalistilor chiar si sa foloseasca toaleta ministerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis anunt remaniere Toader Nicolicea, #Iohannis intrebari referendum justitie , #presedinte
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Dancila l-a sunat, dar nu i-a raspuns"Doarme si scrie carti: asta e