Iohannis retrimite in Parlament legea Dragnea. Cele 102 taxe raman in vigoare cel putin pana in februarie. UPDATE: Ce spune seful PSD

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 16:05
20240 citiri
Iohannis retrimite in Parlament legea Dragnea. Cele 102 taxe raman in vigoare cel putin pana in februarie. UPDATE: Ce spune seful PSD
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis va retrimite in Parlament legea care elimina 102 taxe, elaborata de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Seful statului a precizat ca ramane ca viitorul Parlament sa decida cum se va proceda in acest caz si ca nu este bine sa se renunte "fara o discutie calma si asezata" la taxa radio si TV.

In context, Iohannis a anuntat ca, marti, va convoca noul Legislativ, iar miercuri si joi va purta discutii cu partidele pentru desemnarea premierului.

"Trimit legea inapoi, daca noul Parlament va discuta aceasta chestiune si va lua o decizie, fie de renuntare, fie de pastrare a taxei, atunci sigur imi va trimite legea in forma in care se va considera atunci si o voi promulga", a explicat Iohannis, intr-o conferinta de presa.

Ce urmeaza

Asadar, noul Parlament se va reuni marti, insa principala sa preocupare acum, pe final de an, va fi sa voteze cat mai rapid Guvernul.

Legea reintoarsa de Iohannis trebuie sa treaca maiintai prin comisiile de specialitate, apoi si prin ambele Camere, asa ca cel mai probabil cele 102 taxe raman in vigoare cel putin pana in februarie, cand incepe viitoarea sesiune parlamentara.

UPDATE 16:05 - Dragnea nu intelege de ce a fost retrimisa legea in Parlament

Seful PSD, Liviu Dragnea, initiatorul legii, a declarat intr-o conferinta de presa ca nu intelege "care e este motivul real" pentru care actul normativ a fost retrimis in Parlament.

"Sper sa nu fie o reactie a unei suparari inca neasimilate, generate de alegerile de duminica (alegerile parlamentare, castigate de PSD - n.red.). Sunt putin rezervat pentru ca vreau sa citesc cu atentie textul, fundamentarea pentru care a fost retrimisa in Parlament", a sustinut Dragnea.

CCR a dat unde verde legii

Anuntul de vineri al presedintelui vine imediat dupa ce CCR a decis ca actul normativ e constitutional.

Anterior, seful institutiei, Valer Dorneanu, a transmis ca niciuna dintre criticile aduse legii care elimina 102 taxe - printre care se numara cea radio-TV si timbrul de mediu - nu si-a gasit o justificare constitutionala.

El a adaugat faptul ca Guvernul si Parlamentul sunt institutiile care trebuie sa gaseasca sursele de finantare care sa acopere golurile lasate de acest act normativ.

Reactia lui Dragnea la decizia CCR

Liviu Dragnea, initiatorul legii, a salutat decizia CCR de vineri.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionale privind eliminarea celor 102 taxe este o noua dovada ca ceea ce este bun pentru oameni nu are cum sa fie neconstitutional", a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a fost cel care a atacat la CCR acest act normativ. Printre motivele invocate s-au numarat incalcarea normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Presedintele a mai acuzat, printre altele, incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Iohannis retrimite Parlament legea Dragnea , #presedinte