Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis retrimite la Parlament o lege care-i vizeaza pe sportivii de performanta

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 16:55
3302 citiri
Iohannis retrimite la Parlament o lege care-i vizeaza pe sportivii de performanta
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, legea care vizeaza modalitatile prin care sportivii de performanta isi pot desfasura activitatea sportiva.

De asemenea, legea vizeaza si conditiile in care administratiile publice locale pot finanta activitatile sportive, precum si normele cu privire la administrarea sau folosinta imobilelor care deservesc activitatea sportiva, baze si instalatii sportive.

Seful statului argumenteaza ca dispozitii ale actului normativ se impun a fi reanalizate de catre Parlament sub aspectul necesitatii asigurarii claritatii, preciziei si predictibilitatii normei.

"Neclaritatea poate genera interpretari diferite si o aplicare neunitara in practica. Astfel, desi prin modificarea de la art. I pct. 1 al legii aflate la promulgare, legiuitorul a urmarit sa instituie o posibilitate pentru sportivii de performanta de a incheia cu o structura sportiva un contract de activitate sportiva si nu o obligatie, prin normele introduse la art. I pct. 2 al legii aflate la promulgare se poate interpreta ca se instituie o conditionare pentru sportivii de performanta care isi vor putea desfasura activitatea doar daca sunt autorizati de federatia sportiva nationala pe ramura de activitate si doar daca aceasta federatie inregistreaza contractul de activitate sportiva.

De asemenea, din modul de redactare a acestor prevederi nu rezulta cu claritate care este scopul autorizatiei emise de catre federatia sportiva pe ramura de activitate: fie autorizeaza sportivii de performanta sa isi desfasoare activitatea in urma inregistrarii contractului de activitate sportiva, fie atesta calitatea de sportiv de performanta in vederea incadrarii veniturilor acestuia, obtinute din contractul de activitate sportiva, in categoria activitatilor independente", se arata in cererea de reexaminare.

De asemenea, Iohannis precizeaza ca prevederea care reglementeaza dreptul structurilor sportive de a primi, dupa caz, spre administrare sau in folosinta gratuita, conform legislatiei in vigoare, imobile care deservesc activitatea sportiva, baze si instalatii sportive este neclara, motivand ca in actul normativ nu se face distinctie intre bunurile proprietate publica si bunurile proprietate privata ale statului sau unitatilor administrativ teritoriale.

Seful statului mai atrage atentia ca structurile sportive si persoanele juridice de drept privat nu pot primi in administrare sau in folosinta gratuita bunuri proprietate publica.

Legea transmisa la promulgare cuprinde si dispozitii referitoare la alocarea unor sume din bugetele locale pentru desfasurarea anumitor activitati sportive.

In aceasta privinta, seful statului sustine ca dispozitiile ar trebui incluse in capitole distincte, cu reglementari specifice, care sa vizeze finantarea acestor activitati sportive, deoarece ele sunt introduse intr-un singur capitol.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iohannis reexaminare lege sportivi , #presedinte