Ziare.com

Iohannis retrimite la Parlament Statutul functionarilor publici: Genereaza multiple efecte negative

Luni, 15 Mai 2017, ora 14:53

   

Iohannis retrimite la Parlament Statutul functionarilor publici: Genereaza multiple efecte negative
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului spre reexaminare modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Seful statului sustine ca excluderea cu totul a functionarilor publici, inclusiv a inaltilor functionari publici, din sfera aplicarii masurii suspendarii raportului de serviciu in cazul trimiterii in judecata, mai ales pentru infractiuni care au legatura cu functia detinuta, "genereaza multiple efecte negative".

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici vizeaza modificari ale atributiilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (A.N.F.P.), precum si o serie de interventii legislative in ceea ce priveste regimul juridic al functiei publice.

De exemplu, se abroga dispozitiile conform carora functionarului public trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h) - ce include infractiuni de coruptie si de serviciu - i se suspenda de drept raportul de serviciu.

"Suspendarea de drept si suspendarea facultativa a raporturilor de munca sau de serviciu in cazul trimiterii in judecata sunt masuri provizorii destinate protectiei entitatii angajatoare si se bucura, in prezent, de un cadru normativ si jurisprudential bine conturat si fundamentat", se mentioneaza in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

Astfel, suspendarea de drept din functie in cazul trimiterii in judecata este prevazuta si pentru alte categorii socioprofesionale: judecatori constitutionali, magistrati sau practicieni in insolventa.

Totodata, potrivit Codului Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul in care salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta.

"In jurisprudenta sa constanta, Curtea Constitutionala a retinut ca sanctiunea administrativa a suspendarii raportului de serviciu al functionarului public din functia publica pe care acesta o detine, in cazul in care s-a dispus trimiterea sa in judecata pentru anumite infractiuni, are ca finalitate protejarea autoritatii sau a institutiei publice fata de pericolul continuarii activitatii ilicite si al extinderii consecintelor periculoase ale faptei penale savarsite de catre functionarul public", mai arata presedintele in cererea de reexaminare.

"Pe de o parte, prin aceasta masura legislativa se creeaza, fara nicio justificare obiectiva, o situatie unica in ansamblul reglementarilor privind exercitarea functiei publice. Pe de alta parte, consideram ca prin eliminarea acestei forme de protectie a institutiei publice se vulnerabilizeaza insasi autoritatea publica, iar norma preconizata pare a avea in vedere, mai degraba, protejarea functionarului public trimis in judecata aflat intr-o asemenea ipoteza, decat protejarea functiei publice, in general.

Prin urmare, apreciem ca o asemenea norma afecteaza functia publica si poate genera o serie de consecinte dificil de gestionat, spre exemplu atunci cand in cadrul aceleiasi institutii publice unui contractual trimis in judecata angajatorul ii poate suspenda contractul de munca, in timp ce impotriva unui functionar public aflat in aceeasi situatie angajatorului ii este interzisa aceasta posibilitate", adauga Iohannis.

Presedintele considera ca, la conturarea unei solutii legislative in aceasta materie, trebuie avute in vedere caracterul temporar al masurii (suspendare), precum si faptul ca aceasta nu conduce la discriminari in cadrul aceleiasi categorii de subiecte de drept, nu afecteaza exercitarea dreptului la munca si la alegerea libera a profesiei, a meseriei sau ocupatiei si nici nu incalca prezumtia de nevinovatie.

"La toate acestea se adauga si asteptarile existente la nivelul societatii privind etica, deontologia functionarului public", se mai mentioneaza in solicitarea transmisa Parlamentului.

De asemenea, Administratia Prezidentiala arata ca ar trebui reanalizate si interventiile legislative prin care sunt modificate unele prerogative ale Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (A.N.F.P.) ce au drept consecinta diminuarea influentei sale in procesul de recrutare a functionarilor publici si de management al functiei publice.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2488 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor