Iohannis: Romania se transforma in model pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei

Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:35
4879 citiri
Iohannis: Romania se transforma in model pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei
Foto: Arhiva / Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la bilantul activitatii DNA pe anul 2014, ca e multumit de performantele obtinute de institutie.

Aducand in discutie dosarele care vizeaza oameni politici, Klaus Iohannis a transmis ca cei din aceasta zona ar trebui sa se abtina de la declaratii cu privire la respectivele cazuri.

De asemenea, presedintele a precizat ca activitatea DNA mai are un efect, si anume faptul ca Romania devine un pentru alte tari in ceea ce priveste lupta eficienta impotriva coruptiei.

Ziare.com v-a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Va multumesc pentru invitatia de a participa la sedinta de bilant. Un prim aspect este ca de la momentul infiintarii si pana astazi fata societatii romanesti este profund schimbata. Romania anului 2015 nu mai este Romania anului 2005.

- In acest interval de timp nu numai institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatea oamenilor. A disparut sentimentul neputintei si al acceptarii tacite in fata coruptiei mici si mari.

-DNA si-a castigat un loc merituos. La aceasta performanta recunoscuta si de Comisia Europeana au contribuit multi factori.

-Va felicit si va incurajez sa mergeti mai departe. Am apreciat in mod deosebit rezultatele record pe care le-ati atins anul trecut.

- Alt aspect la care as dori sa ma refer sunt anchetele DNA si care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni. Trebuie sa depasim situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai.

- Mi-as dori sa nu mai existe presiuni din zona politica. Sa nu mai avem declaratii ale politicienilor care vizeaza cazuri politice anchetate.

-As vrea sa adaug ca exista in Romania si multi oameni politici onesti care si-au dedicat activitatea comunitatilor lor si care este de dorit sa se implice mai mult in viata publica. In acest fel vor reaparea increderea si parteneriatul dintre cetateni si clasa politica.

-Activitatea DNA mai are un efect: Romania se transforma in model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste o lupta eficienta impotriva coruptiei. Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua chestiuni: recuperarea prejudiciilor si resursele Parchetului Anticoruptie. Recuperarea prejudiciilor este obligatorie nu optionala, descurajeaza fenomenul.

-Situatia din prezent este in cuantum de 10%, pur si simplu inacceptabila. Trag un semnal de alarma. Ar duce la sporirea resurselor DNA. Cu totii am avea de castigat in aceasta investitie publica, pentru ca ar fi o investitie in viitorul natiunii noastre.

-Inainte si dupa ce am devenit presedinte raspicat am spus ca vreau sa punem Romania pe picioare. Pentru asta avem nevoie de institutii puternice, ca DNA.

-Rolul meu principal ca presedinte este de a sprijini acest demers si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa coopereze. Sunt aliatul dvs. neconditionat in lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept.

-Va multumesc si va doresc succes.

O activitate bogata

Intr-o postare pe Facebook, presedintele a anuntat ca va sublinia cu ocazia prezentarii bilantului DNA faptul ca partidele politice trebuie sa isi respecte angajamentul asumat public de a nu se mai opune anchetarii deputatilor si senatorilor, precum si de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei.

In acelasi timp, seful statului ar prefera sa fie mai putin "zornait de catuse" la televizor, in contextul arestarilor din ultimele saptamani.

Dupa ce a spus ca vrea mai putin "zornait de catuse", Iohannis merge la raportul DNA

Anul 2014 a fost marcat de un numar mare de dosare importante si arestari ale unor inalti demnitari. Printre ele se numara dosarul Microsoft, in care sunt implicati 9 fosti ministri, arestarea deputatului Viorel Hrebenciuc, a fostului sef DIICOT Alina Bica si a fratelui presedintelui, precum si arestarea unor sefi de Consilii Judetene sau primari ce pareau intangibili.

Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA

La sfarsitul lunii ianuarie, cu ocazia bilantului IGPR, procurorul sef al DNA a declarat ca in 2014 au fost inregistrate peste 4.900 de dosare penale, iar 86 de procurori au in lucru la ora actuala peste 5.100 de dosare penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis bilant DNA 2014, #Kovesi bilant DNA 2014 , #presedinte