Iohannis se fereste sa spuna ca propune PSD un pact pe Justitie. El vrea sa fie doar mediator

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 15:42
3445 citiri
Iohannis se fereste sa spuna ca propune PSD un pact pe Justitie. El vrea sa fie doar mediator
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, inainte de consultarile cu partidele parlamentare, ca este nevoie de refacerea intregului pachet al Legilor Justitiei, iar pentru asta ar fi bun un acord semnat de partidele politice.

Klaus Iohannis a subliniat ca vrea sa fie doar mediator si nu are de gand sa semneze el vreun pact cu PSD sau orice alt partid, asa cum s-a speculat in presa.

"Este evident ca Legile Justitiei in forma in care sunt ele valabile astazi trebuie regandite, modernizate, imbunatatite. Obiectivul meu este sa avem legile corecte si sa garantam independenta Justitiei, iar pentru asta e nevoie de mai multe lucruri.

In primul rand, e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe Legile Justitiei, dar nu oricum, este nevoie de o legiferare responsabila, transparenta, care duce la modernizarea reala a legislatiei in materie. E nevoie de discutii, de transparenta, de discutii cu CSM, care garanteaza independenta Justitiei si nu ca pana acum - avizele CSM au fost constant ignorate.

E nevoie de consultari cu toti partenerii din sistem, iar pe partea politica este clar ca avem nevoie de un acord cu partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ si a imbunatati legislatia", a spus presedintele inainte de inceperea consultarilor.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca trebuie respectate si aplicate toate recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Avem opinia finala a Comisiei de la Venetia, cel mai autorizat organ in materie de Justitie. Acele opinii, recomandari ale CV, trebuie luate foarte, foarte in serios, sunt recomandari ale specialistilor, gandite pentru a ajuta Romania. E nevoie de citirea lor cu atentie si trebuie luate in seama", a spus presedintele.

In ceea ce priveste rolul sau, Klaus Iohannis a subliniat ca nu vrea sa fie decat mediator.

"Eu nu vreau niciun pact cu PSD, cred ca s-a inteles gresit. Eu imi doresc ca in aceste consultari sa fiu vazut ca un mediator intre partidele parlamentare. (...) Nu vreau pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu altii. Eu doresc ca ei sa se inteleaga intre ei, sa se reia discutiile, pentru ca la final sa avem legi care sa ajute sistemul de justitie din Romania.

Ceea ce s-ar putea obtine este o intelegere politica intre partidele politice.

Sistemul de justitie trebuie sa fie independent si stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai tarziu, este nevoie de consens, altfel aceste legi vor fi mereu si mereu modificate, vor genera instabilitate, si nu un sistem care functioneaza optimal", a mai spus presedintele Iohannis, subliniind inca o data ca "legile, asa cum au iesit din Parlament, pur si simplu nu sunt aplicabile".

Urmareste LIVE consultarile de la Cotroceni

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Iohannis acord partide Justitie, #Iohannis consultari Justitie , #presedinte