Iohannis se intalneste azi cu delegatia Comisiei de la Venetia

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 07:32
5142 citiri
Iohannis se intalneste azi cu delegatia Comisiei de la Venetia
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis primeste, joi, la Palatul Cotroceni o delegatie a Comisiei de la Venetia.

Delegatia Comisiei de la Venetia va efectua joi si vineri o vizita in Romania in cadrul pregatirii unei opinii privind modificarile recente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala adoptate de Parlamentul roman, potrivit site-ului acestui organism consultativ al Consiliului Europei.

Membrii delegatiei vor avea discutii cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, precum si cu reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului General, Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Delegatia va discuta, de asemenea, cu parlamentari, inclusiv cu membrii comisiei speciale parlamentare pentru modificarea Legilor Justitiei, cu asociatii de judecatori si procurori, precum si cu organizatii ale societatii civile.

Seful statului a vorbit miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Olandei Mark Rute, despre ajutorul oferit de Comisia de la Venetia, criticand pozitiile adoptate de Guvern si liderii PSD-ALDE care acuza ingerinte in treburile interne ale Romaniei.

"Ingrijorarile de la partenerii nostri trebuie luate foarte foarte in serios. Noi suntem impreuna in Uniunea Europeana si impreuna vrem sa construim o Uniune mai puternica. Si atunci, daca intr-o parte apar probleme care atrag atentia, este bine ca toata lumea sa reactioneze in ideea de a imbunatati intregul mers.

Stiu ca in politica romaneasca sunt voci care acuza ca partenerii nostri se amesteca in treburile interne ale Romaniei. Aceasta abordare si aceasta evaluare este fundamental gresita.

Tocmai in virtutea faptului ca suntem impreuna in UE e obligatoriu ca atunci cand ceva nu merge neaparat asa cum ar trebui sa se atraga atentia. Aceste semnale trebuie luate foarte foarte in serios, cum de altfel trebuie luata foarte in serios si opinia unor actori avizati externi cum este de exemplu Comisia de la Venetia, care chiar in zilele urmatoare se va afla in Romania, nu pentru a ne critica, asta e un discurs populist gresit, oamenii vin ca sa ne ajute sa construim o legislatie mai performanta, mai moderna.

Anumite abordari populiste, prin care se arata ca cica ar veni unii straini sa ne invete cum trebuie sa ne randuim noi tara, le refuz clar si categoric. Noi suntem intr-o uniune a valorilor, noi dorim sa ne consultam cu parteneri bine intentionati care vin sa ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte bine intelese si sunt importante pentru noi toti. Nu putem sa fim parte dintr-o comunitate de valori si sa ne izolam fata de aceasta comunitate", a spus Klaus Iohannis.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Klaus Iohannis Comisie Venetia intalnire , #presedinte