Iohannis si strada: La Cotroceni s-a facut de garda in timpul protestelor #Colectiv

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 08:05
2307 citiri
Iohannis si strada: La Cotroceni s-a facut de garda in timpul protestelor #Colectiv
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Relatia presedintelui Klaus Iohannis cu societatea civila si modul in care seful statului a interactionat cu piata si cu reprezentantii societatii civile in contextul protestelor care au urmat tragediei de la Colectiv au fost subiectul unei dezbateri intitulate "Klaus Iohannis - un an de mandat prezidential", organizata, miercuri, de Frontline Club.

In cadrul discutiilor, consilierul prezidential Laurentiu Stefan a relatat modul in care s-au vazut protestele la Palatul Cotroceni si cum s-a luat decizia organizarii unor consultari cu societatea civila si reprezentantii pietei.

"Noi ne consideram in parteneriat cu societatea civila, cu cetateanul activ care nu mai tolereaza indiferenta, coruptia si toate aceste rele strigate si in piata. Ne doream la masa oameni cu platforme, cu idei, cu doleante, cu lucruri clar articulate care puteau fi asumate si trimise partidelor politice.

Era clar ca ne doream sa interactionam, sa fim aproape de societatea civila si am dat semnale inca cu doua-trei seri inainte ca oricine doreste sa vina la Palatul Cotroceni va fi bine primit. Am fost de garda cateva seri de-a randul.

De la bun inceput am avut o politica a usilor deschise. Eu si alti colegi de-ai mei am stat pana tarziu, in caz ca protestatarii doreau sa vina catre Palatul Cotroceni sa poata fi primiti cum trebuie si invitati la un dialog. Deci plutea in aer ca intr-un fel sau altul o intalnire, interactiune va avea loc", a declarat Stefan.

A doua zi de consultari cu partidele si "strada"

El a povestit ca seful statului astepta sa vada "ce iese articulat din piata", astfel incat sa fie identificate probleme care pot fi puse pe agenda. "Noi incercam sa identificam lucruri destul de punctuale, articulate, cu care sa mergem mai departe", a adaugat consilierul prezidential.

A sasea zi de proteste: Presedintele Iohannis a fost la Universitate (Galerie foto - Video)

Prezent la dezbatere, sociologul Mircea Kivu a punctat faptul ca presedintele Iohannis incearca sa intretina o relatie constanta cu "societatea civila organizata", precizand ca acest lucru poate fi considerat un "element de originalitate" in mandatul actualului sef al statului.

Kivu a facut o paralela intre demonstratiile din 2012 si cele din acest an, aratand ca cele doua momente au semanat foarte mult, dar "atitudinea institutiei prezidentiale a fost cu totul diferita".

Membri ai societatii civile ii raspund lui Iohannis: Sunteti intr-o eroare profunda

Protestele care au urmat incendiului de la Colectiv au fost evocate si de cofondatorul Fundatiei CAESAR, Dan Nechita, care a apreciat ca seful statului face toti pasii necesari pentru a fi un presedinte "modern" si "in sincron" cu o anumita categorie a societatii romanesti care, considera Nechita, s-a maturizat.

"Consultarile cu societatea civila (...) au fost exact ceea ce trebuia sa faca presedintele si dezbaterile (...) cine merge, cum au fost alesi, ce s-a discutat (...) sunt absolut irelevante. (...) Presedintele arata societatii aceasta deschidere si face un gest simbolic. Acest gest simbolic credem ca a avut o putere foarte mare. A fost un gest corect si care trebuie sa se intample cat mai des", a mai spus Dan Nechita.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis consultari strada, #Iohannis proteste Colectiv , #presedinte