Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 18:33
3301 citiri
Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, ca spatiul Schengen nu reprezinta un proiect functional.

"Mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la frontierele exterioare si s-a facut comparatia cu discutiile care au fost cand Romania a dorit sa adere la Schengen. Nu putem sa punem chestiunea in categorii emotionale, dar putem sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen este nefunctional, este o preocupare a noastra, care va face obiectul unei discutii in CSAT", a mentionat presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

E regretabil ca Juncker nu a mentionat ca Romania nu e stat Schengen - Interviu

Totusi, Iohannis a mentionat ca aderarea Romaniei la Schengen nu are nicio legatura cu actuala criza a refugiatilor.

Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!

Declaratia a fost facuta in contextul in care tara noastra participa, alaturi de celelalte state membre, la Consiliul JAI, unde ministrii de Interne din UE discuta despre modul in care va fi rezolvata problema imigrantilor. Raspunsul la criza migranṭilor nu va veni astᾰzi de la Bruxelles unde miniṣtrii UE de interne nu vor lua nicio decizie definitivᾰ.

Guvernele statelor membre UE ar urma sa amane o decizie pe tema crizei imigrantilor si cotelor de refugiati pana la urmatorul Consiliu JAI din 8 octombrie, potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii de luni de la Bruxelles, document care nu mai vorbeste despre cotele obligatorii de refugiati.

Draftul Consiliului JAI: Liderii UE amana o decizie privind cotele obligatorii de refugiati

Mai mult, duminica, Germania a decis reintroducerea temporara a controalelor la frontiera, pentru a tine in frau valul de refugiati.

Decizia Germaniei de a reintroduce controalele la granita cu Austria, "un semnal important" pentru toata lumea

La scurt timp, alte tari au adoptat masuri similare. Austria si Slovacia le-au pus deja in aplicare, in timp ce Belgia a transmis ca va lua "cu siguranta in considerare" inchiderea temporara a frontierelor pentru refugiati, prin vocea secretarului de stat pentru azil si migratie, Theo Francken.

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

La randul sau, Polonia este pregatita sa impuna astfel de proceduri la frontiera cu alte state membre ale Uniunii Europene, in cazul unor amenintari de securitate la adresa granitelor sale, potrivit premierului Ewa Kopacz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis schengen nu functioneaza, #Iohannis declaratii Schengen, #Iohannis Schengen , #presedinte