Iohannis spune ca oamenii care s-au simtit jigniti de Ambasada Rusiei sunt liberi sa protesteze

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 18:22
9164 citiri
Iohannis spune ca oamenii care s-au simtit jigniti de Ambasada Rusiei sunt liberi sa protesteze
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a spus, marti seara, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta CSAT, ca romanii sunt liberi sa protesteze la Ambasada Rusiei, daca s-au simitit jigniti de gestul misiunii diplomatice.

Iohannis a spus ca nu comenteaza actiunile unei ambasade straine, acest lucru fiind de competenta Ministerului de Externe.

"Daca oamenii s-au simtit jigniti sau li s-a parut ca nu se prezinta anumite lucruri cum trebuie, si vor sa se manifeste democratic, Romania e o tara unde astfel de actiuni sunt posibile", a adaugat, totusi, seful statului.

Amintim ca Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat ca a facut o "donatie modesta", in valoare de 100 de euro, pentru sculptura "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi.

Anuntul a fost insotit de un clip in care diplomatii rusi sustin ca Romania s-a reconstruit si industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata", se precizeaza in clipul respectiv.

Vezi si reactia vehementa a jurnalistului Moise Guran dupa anuntul ambasadei

Dupa mesajul publicat de Ambasada rusa, pe Facebook a fost convocat un protest, in care romanii au fost chemati in fata sediului acesteia sa doneze cate un cent, ca raspuns la "donatia modesta" misiunii diplomatice.

"Ambasadorul Rusiei a anuntat cu mandrie ca a donat 100 de euro pentru Cumintenia Pamantului. Consideram ca suntem jigniti, asa ca va invit sa returnam bacsisul in monede cat mai mici. Un cent ar fi suficient daca ne-am aduna suficienti.

Oricum, ar fi bine sa nu ramanem datori, asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur, daca ne oprim doar aici", se arata pe pagina evenimentului "Doneaza un cent pentru Rusia", anuntat pe Facebook.

O reactie a venit si de la MAE care apreciaza donatia Ambasadei Rusiei, insa nu-si explica asocierea demersului pentru sculptura lui Brancusi cu videoul de propaganda.

"Apreciem contributia Ambasadei Federatiei Ruse la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare. Totodata, incurajam sustinerea campaniei de catre orice actor public sau privat, in spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului roman.

Pare insa mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federatiei Ruse, mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale. Aceasta cu atat mai mult, cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa al carei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care tin de istorie, in vederea consolidarii increderii reciproce", e mesajul transmis de MAE, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Iohannis Ambasada Rusiei, #Iohannis protest Ambasada Rusiei , #presedinte