Iohannis: UE se confrunta cu o serie de provocari. Turcia e un partener important in identificarea raspunsului

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 20:53
2470 citiri
Iohannis: UE se confrunta cu o serie de provocari. Turcia e un partener important in identificarea raspunsului
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca Uniunea Europeana se confrunta, in prezent, cu o serie de provocari care au implicatii multiple, iar Turcia reprezinta un partener important in identificarea raspunsului la o parte din aceste probleme.

"Turcia, in calitate de tara care gazduieste pe teritoriul sau un numar foarte mare de refugiati, joaca un rol cheie in solutionarea actualei crize, atat din punct de vedere umanitar, cat si al controlului fluxului migratiei si al combaterii retelelor de trafic de persoane.

Iohannis, in Turcia: A fost primit cu salve de tun de Erdogan

In acest sens, am salutat intelegerea la care s-a ajuns saptamana trecuta la Consiliul European si sper ca aceasta va contribui la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxului de migranti ilegali care patrund din Turcia in Uniunea Europeana. Romania a fost un sustinator puternic pentru ajungerea la aceasta intelegere", a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Acesta a adaugat ca, in materie de securitate si aparare, cele doua state au o stransa cooperare, dar si un parteneriat in cadrul NATO.

Seful statului roman a amintit ca, in viziunea Bucurestiului, Marea Neagra are o importanta strategica nu doar pentru securitatea in regiune, ci si pentru securitatea euroatlantica si, din acest motiv, trebuie sa beneficieze de o "atentie sporita".

"Aceasta vizita ne gaseste intr-un context geopolitic si regional complicat, numeroase riscuri de securitate si preocupari la care trebuie sa gasim solutii. Convingerea mea e ca impreuna, in virtutea parteneriatului strategic, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetatenii nostri isi doresc securitate si prosperitate, iar prin eforturi comune incercam sa raspundem acestor asteptari", a precizat Iohannis.

Iohannis pleaca in Turcia - colaborarea in cadrul NATO si in domeniul militar, pe agenda

Presedintele Romaniei a adaugat ca i-a transmis omologului sau turc condoleante pentru victimele atentatelor din Turcia din ultimele luni si a aratat ca raspunsul la acestea trebuie sa fie unul "comun si ferm".

Pe de alta parte, potrivit lui Klaus Iohannis, cei doi presedinti au discutat si despre teme economice, dar si despre legaturile socio-culturale dintre cele doua state.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Iohannis UE Turcia, #Iohannis migranti Turcia, #Iohannis refugiati Turcia , #presedinte