Iohannis participa la ceremoniile de Ziua Marinei de la Constanta

Joi, 15 August 2019, ora 07:00
3334 citiri
Iohannis participa la ceremoniile de Ziua Marinei de la Constanta
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis participa, miercuri, la Constanta, la manifestarile de Ziua Marinei.

Fortele Navale organizeaza in perioada 7-15 august mai multe manifestari dedicate Zilei Marinei, acestea avand loc in sase orase din tara, cele mai ample activitati desfasurandu-se in Constanta. Cu acest prilej, oamenii pot vizita navele ale Fortelor Navale sau pot asista la exercitii militare.

Joi, 15 august, cu prilejul Zilei Marinei Romane, in intervalul orar 9:45-12:30, publicul prezent pe faleza din Constanta va asista la cel mai mare exercitiu naval organizat in Romania. Acesta va fi urmat, pana la ora 15:00, in Portul Turistic Tomis, de numeroase jocuri marinaresti.

Nave si aeronave militare din Italia, Ucraina si SUA vor participa, in 15 august, la Constanta, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei, fiind vorba de o nava-scoala ucraineana, distrugatorul american USS "Porter", aeronave italiene Eurofighter Typhoon si un avion american de cercetare P8 Poseidon.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, anul trecut, in discursul rostit la ceremoniile organizate la Constanta cu ocazia Zilei Marinei, ca aceia care gandesc si simt romaneste trebuie sa faca tot posibilul pentru o Romanie mai buna. El a mai afirmat ca Romania nu poate fi cu adevarat un actor regional relevant si un stat puternic, fara o armata puternica, o armata care sa cuprinda Forte Navale dotate cu tehnica militara moderna.

Programul de Ziua Marinei

Potrivit reprezentantilor Fortelor Navale, mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave si ambarcatiuni prezinta, joi, cel mai mare spectacol naval pe care Fortele Navale Romane il organizeaza, an de an, in Romania. Mii de persoane sunt asteptate sa asiste.

Toate evenimentele organizate cu acest prilej sunt dedicate navei-scoala "Mircea", "Ambasadorul onorific in serviciul Romaniei", care a implinit, anul acesta, 80 de ani de cand se afla in slujba Marinei Romane.

Pentru recunoasterea contributiei sale la promovarea imaginii tarii noastre pe meridianele lumii, precum si pentru rolul sau in pastrarea valorilor si traditiilor marinaresti, drapelul navei-scoala "Mircea" va fi decorat cu "Ordinul Virtutea Maritima cu insemn de pace in grad de Comandor".

Manifestarile incep la ora 9.55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului si a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei si cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform traditiei marinaresti.

Dupa alocutiunile persoanelor oficiale, Zeul Neptun isi va face aparitia din largul marii, pentru a da startul demonstratiilor, iar drapelele Romaniei, NATO si Uniunii Europene vor fi purtate in semn de salut de trei scafandri parasutisti lansati din elicoptere si de trei ambarcatiuni rapide.

"Scena marina va fi ocupata, in minutele urmatoare, de cele trei remorchere multifunctionale, <>, <> si <>, si de sase ambarcatiuni rapide, care vor invita publicul la vals. Dupa retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de lupta vor fi lansati de la bordul unui elicopter Puma Naval si de la bordul unei ambarcatiuni rapide, pentru a simula atacul tarmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de lupta", au precizat reprezentantii Fortelor Navale.

Demonstratiile continua cu secventa de respingere a atacului aviatiei inamice. Aeronavele de lupta MIG-21 Lancer, F-16 si Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse si vor ataca gruparea de forte de pe mare.

"Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile si transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriza in care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unitati de munitie de manevra, cu calibre cuprinse intre 14,5 si 100 mm", a mentionat sursa citata.

In continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exercitiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon ca un submarin inamic se afla in raionul maritim din fata Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandura radio-hidro-acustica, pentru localizarea pozitiei submarinului, o corveta va ataca cu o torpila si cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile usoare.

Dupa anihilarea pericolului submarin, exercitiul continua cu secventa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcatiuni de asalt se vor indrepta spre faleza si vor executa foc cu munitie de manevra, dar atacul fortelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare de trei vedete blindate fluviale, din aer de aeronave F-16 si de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri si de infanteristi marini.

Siguranta publicului de pe faleza va fi asigurata cu aproximativ 3.600 de unitati de munitie de manevra, calibre cuprinse intre 5,45 si 100 mm.

Apoi, navele MAI si ale Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) vor intercepta o ambarcatiune suspecta, iar elicopterul ARSVOM va survola zona actiunii.

"Ambarcatiunea cu migranti va fi interogata si, dupa cercetarea situatiei, aceasta va fi insotita in port, conform procedurilor. In acelasi timp, ambarcatiunile rapide ale Fortelor Navale lanseaza la apa patru scafandri, care vor fi recuperati de un elicopter Puma Naval. De pe parama elicopterului, scafandrii vor saluta oficialitatile si publicul de pe faleza, marcand, astfel, incheierea exercitiilor demonstrative", au mai afirmat reprezentantii Fortelor Navale.

Pe mare, fregata "Regele Ferdinand" va prezenta simularea unei apuntari a elicopterului Puma Naval la bordul sau si va deschide parada navala, la care vor participa toate navele si aeronavele care au performat in fata falezei Comandamentului Flotei.

In acordurile Muzicii Militare a Fortelor Navale, Garda de Onoare va incheia Exercitiul demonstrativ "Fortele Navale Romane 19".

La aceste manifestari si-au anuntat participarea numeroase oficialitati, printre care presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii, Gabriel Les.

Traficul rutier este restrictionat, joi, intre orele 7.00-15.00, in zona peninsulara a municipiului Constanta, pentru fluidizarea accesului pietonal pe esplanada din fata Comandamentului Flotei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis Ziua Marinei , #presedinte