Iohannis va promulga pensiile speciale ale parlamentarilor. De ce nu le contesta la CCR

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 21:11
8018 citiri
Iohannis va promulga pensiile speciale ale parlamentarilor. De ce nu le contesta la CCR
Foto: Captura video Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis nu va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, seful statului va promulga legea pentru ca nu exista suspiciuni de neconstitutionalitate in acest caz.

Proiectul a trecut marti in Parlament cu 287 de voturi "pentru". Acesta prevede ca, pe langa pensiile de la stat, alesii vor primi sume cuprinse intre 1.500 si 4.400 de lei, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut.

Parlamentarii si-au facut un cadou pe viata: S-au votat cu scandal pensiile speciale. PNL ataca la CCR (Video)

Luni, proiectul a primit raport favorabil in Comisia speciala pentru statutul deputatilor si senatorilor, cu cateva modificari. Astfel, pentru ca parlamentarii sa beneficieze de indemnizatia pentru limita de varsta, trebuie sa fi avut cel putin un mandat de parlamentar, iar in cazul in care un parlamentar atinge aceasta limita de varsta in timpul mandatului, va beneficia de pensie doar dupa incetarea mandatului.

Similar, daca un parlamentar care a atins varsta de pensionare este reales, plata indemnizatiei va fi intrerupta, urmand sa fie reluata dupa incetarea mandatului.

De asemenea, nu pot beneficia de pensie speciala parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie sau pentru alte infractiuni.

Pensiile speciale pentru alesi:

  • un mandat: 1.500 de lei
  • doua mandate: 3.100 de lei
  • trei mandate: 4.400 de lei
  • Presedintele Klaus Iohannis a respins varianta initiala a actului normativ. El a retrimis documentul in luna iulie in Parlament, pentru reexaminare.

    Alesii si-au votat pensii speciale. Ciolos: Parlamentul nu da socoteala in fata Guvernului (Video)

    Scandal in Parlament

    Adoptarea proiectului a fost marcata de dispute procedurale intre PSD si PNL. Parlamentarii au adoptat, in plen, raportul Comisiei pentru statut, prin care era modificata Legea pensiilor speciale, acceptand, partial, criticile aduse de Klaus Iohannis. Rezultatul a fost 300 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si opt abtineri.

    Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca legea a fost adoptata cu totul, insa PNL a solicitat un vot suplimentar, invocand regulamentul, pentru lege in ansamblu. Intentia era astfel ca legea sa fie respinsa la al doilea vot, dupa adoptarea modificarilor aduse de comisii.

    Orban acuza ca la votul pensiilor speciale erau mai putini parlamentari: Zgonea o depaseste in maiestrie pe Anastase

    Valeriu Zgonea a anuntat ca o lege reexaminata nu poate fi respinsa ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se considera adoptata, a explicat Valeriu Zgonea.

    In cele din urma, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, dupa ce si presedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvaz, a transmis ca un nou vot este obligatoriu.

    La doilea vot, legea a obtinut 287 de voturi "pentru" si cinci abtineri si un vot "impotriva", liberalii anuntand ca nu vor vota in plen, pentru a se "delimita" de acest proiect.

    In cele din urma, legea a fost anuntata ca fiind aprobata in integralitate, cu amendamentele aduse de comisii.

    Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
    Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
    Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
    Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
    Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
    #Klaus Iohannis promulga pensii speciale parlamentari, #Iohannis pensii speciale parlamentari , #presedinte