Iohannis, tema pentru parlamentari: Intrebati-va cum va arata Romania peste 5-10 ani cu legile pe care le adoptati acum

Marti, 09 Mai 2017, ora 12:26
7907 citiri
Iohannis, tema pentru parlamentari: Intrebati-va cum va arata Romania peste 5-10 ani cu legile pe care le adoptati acum
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs in plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia implinirii a 140 de ani de la proclamarea independentei Romaniei, pe 9 mai, care este si Ziua Europei.

Seful statului a ajuns la Parlament in jurul orelor 11.55 si nu a fost intampinat de Calin Popescu Tariceanu. In sala de plen insa, el a stat de vorba cu seful Senatului si cu cel al Camerei Deputatilor.

Klaus Iohannis le-a transmis senatorilor si deputatilor ca rolul lor este sa puna pe agenda legi cu impact major asupra viitorului romanilor. Totodata, seful statului le-a spus ca responsabilitatea lor este sa restabileasca increderea romanilor in Parlament.

"Doamnelor si domnilor senatori si deputati, puneti pe agenda legi importante pentru tara. Nu va ganditi doar la un castig electoral de moment. Intrebati-va cum va arata Romania peste 5-10 ani cu legile pe care le adoptati acum. Aveti responsabilitatea de a restabili increderea romanilor in Parlament. Aveti responsabilitatea si va rog s-o exercitati. Va rog sa faceti din aceasta un obiectiv politic demn de centenarul marelui razboi si al marii unirii", le-a trasmis Iohannis parlamentarilor.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT discursul presedintelui Klaus Iohannis

- 9 Mai este o zi cu multiple valente istorice si politice pentru Romania. 140 de ani de la declararea Independentei si celebram Ziua Europei. Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru rememorare, ci pentru a starui asupra semnificatiilor.

- Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente si pt a starui mai mult asupra semnificatiei lor. Romania a progresat si s-a modernizat.

- Independenta a fost consolidata si printr-o modernizare constitutionala, legislativa si economica pe parcursul catorva decenii. In tot acest proces, angajamentul fortelor politice spre o modernizare europeana au jucat un rol major.

- Realizarile istorice din 1848, 1859, 1877 si apoi 1918, demonstreaza ca politica adevarata presupune urmarirea obiectivelor nationale.

- O democratie autentica nu poate fi functionala fara un Parlament puternic. Romanii au aratat directiile si valorile la care vor sa adere.

- Misiunea dumneavoastra e una esentiala pentru progresul tarii. De indeplinirea ei depind performanta si stabilitatea arhitecturii institutionale a statului. Misiunea dumneavoastra e una esentiala pentru progresul tarii. De indeplinirea ei depind performanta si stabilitatea arhitecturii institutionale a statului.

- A stat in sacrificiul tinerilor din 1989 schimbarea drumului Romaniei spre un parcurs democratic, urmat de un puternic angajament proeuropean si proatlantic. Marile demonstratii din februarie au exprimat angajamentul unei noi generatii de a reincarca notiunile de stat de drept si democratie.

- Aniversam anul acesta si un deceniu de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Beneficiile sunt incontestabile.

- Nu suntem un stat de rangul doi in Uniunea Europeana. Ne dorim sa facem parte dintr-o Uniune Europeana care garanteaza consecvent valorile si principiile care au asigurat fundamentul UE. E interesul major al Romaniei de a fi parte a unei astfel de uniuni.

- Romania sustine in mod ferm aprofundarea integrarii europene.

- Ziua de astazi marcheaza construirea unui stat puternic si integrarea in UE. Astazi, cred ca Romania trebuie sa afirme tare si raspicat ca locul sau este in randul democratiilor consolidate iar legea este egala pentru toti.

- Doamnelor si domnilor senatori si deputati, puneti pe agenda legi importante pentru tara. Nu va ganditi doar la un castig electoral de moment. Intrebati-va cum va arata Romania peste 5-10 ani cu legile pe care le adoptati acum. Aveti responsabilitatea de a restabili increderea romanilor in Parlament. Aveti responsabilitatea si va rog s-o exercitati. Va rog sa faceti din aceasta un obiectiv politic demn de centenarul marelui razboi si al marii unirii.

- Centenarul nu e doar prilej de sarbatoare, ci oportunitatea de a ne mobiliza pentru fapte si nu vorbe goale.

- Cum facem ca Romania sa fie prospera pe termen lung fara vulnerabilitati majore? Care sunt mecanismele pentru consolidarea unui stat de drept functional?

- Cu putin timp inainte de centenarul Unirii, Romania asteapta un raspuns adecvat la aceste intrebari.

- Va propun sa facem din angajamentul european al Romaniei cel mai durabil monument al Romaniei. La multi ani, Romania, La multi ani, Europa!

********************

"Pe data de 9 mai presedintele Romaniei doreste sa adreseze Parlamentului un mesaj cu ocazia implinirii a 140 de ani de la proclamarea independentei Romaniei si cu ocazia Zilei Europei", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, pe 18 aprilie, cand conducerea Legislativului a acceptat cererea sefului statului.

Cel mai recent presedintele Iohannis s-a adresat Parlamentului pe 7 februarie, cu privire la ordonanta prin care au fost modificate Codurile Penale.

La doua zile distanta, pe 11 mai, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, va fi prezent la Bucuresti, cu ocazia implinirii a zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si va sustine si el un discurs in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iohannis discurs Parlament Ziua Europei , #presedinte