Iohannis ia din nou la tinta Guvernul: Rezultatele economice pe primul trimestru sunt sub asteptari. Decidentii politici nu reusesc sa inteleaga

Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:29
9881 citiri
Iohannis ia din nou la tinta Guvernul: Rezultatele economice pe primul trimestru sunt sub asteptari. Decidentii politici nu reusesc sa inteleaga
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis transmite un nou mesaj critic la adresa guvernarii PSD/ALDE: rezultatele economice pe primul trimestru sunt sub asteptari, iar modificarile legislative si fiscale pripite scad increderea mediului privat in perspectivele politicilor economice.

"Anul trecut, tara noastra a inregistrat o crestere economica de 7%, crestere record in cadrul Uniunii Europene. Asa cum am aratat in repetate randuri, mai mult nu inseamna neaparat mai bine, daca determinantii cresterii nu sunt factori sustenabili.

De aceea, am atras atentia asupra importantei ca latura cantitativa a cresterii, bazata pe consum, sa fie insotita si de o dimensiune calitativa, bazata pe aportul investitiilor si al exporturilor", arata Klaus Iohannis, intr-un mesaj publicat vineri de Administratia Prezidentiala.

Presedintele face astfel o corelatie intre rezultatele economice slabe si lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal si legislativ.

"Rezultatele economice sub asteptari ale primului trimestru indica, astfel, nevoia unei schimbari in compozitia calitativa a cresterii economice. Insa, dincolo de cifre, mai problematic este faptul ca sectorul privat inregistreaza o anumita deteriorare a increderii in perspectivele politicilor economice, un aspect care trebuie sa ne puna serios pe ganduri", se arata in mesaj.

"In ciuda apelurilor repetate la predictibilitate economica, inclusiv din partea Consiliului dumneavoastra (Consiliul IMM-urilor - n.red.), se pare ca decidentii politici nu reusesc sa inteleaga faptul ca niciun plan de afaceri de succes nu poate fi dus la bun sfarsit cu schimbari legislative si fiscale la fiecare guvernare", afirma Iohannis.

Presedintele reia temele prin care a criticat politicile Guvernului PSD/ALDE in ultima vreme: prea putin vizibila preocuparea guvernamentala pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru absorbtia fondurilor europene, pentru acoperirea nevoii de angajati calificati pe piata muncii sau pentru promovarea inovarii si a digitalizarii.

Declaratia presedintelui a fost facuta cu prilejul Forumului National al IMM-urilor, eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, la Cluj-Napoca, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Mesajul de vineri al presedintelui este in ton cu ceea ce a spus, joi, la Pitesti, cand a amintit ca, desi investitiile straine aduc beneficii pe termen lung pentru intreaga societate, guvernantii nu par interesati sa le incurajeze.

Asa se face ca autostrazile se construiesc in ritm de melc si exista numai pe hartii colorate, spune presedintele Klaus Iohannis, care adauga ca are pretentii mai mari de la cei aflati in functii executive.

Tot acolo, Iohannis a vorbit despre "euroofuscarea" politicienilor care, atunci cand sunt criticati de institutiile europene, in loc sa corecteze, pozeaza in "baieti suparati ca au fost prinsi cu mata-n sac".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Iohannis guvern economie , #presedinte