Klaus Iohannis e noul presedinte al Romaniei. Traian Basescu si-a luat la revedere

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 13:30
30519 citiri
Klaus Iohannis e noul presedinte al Romaniei. Traian Basescu si-a luat la revedere
Foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a depus, duminica, la Parlament, juramantul in functia de sef al statului, si a preluat, la Cotroceni, mandatul de la Traian Basescu.

Presedintele ales a depus juramantul in cadrul unei sedinte solemne organizata in plenul Parlamentului si condusa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de cel al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa care a adresat un mesaj parlamentarilor celor doua Camere reunite, dar si natiunii.

Ulterior, Klaus Iohannis a mers la Cotroceni pentru ceremonia de predare-primire a mandatului, unde Traian Basescu i-a inmanat colanul de aur, inainte sa paraseasca Palatul.

Evenimentul marcheaza sfarsitul a 10 ani de Romanie sub carma lui Traian Basescu si inceputul Romaniei dezvoltate "pas cu pas", anuntata de Klaus Iohannis.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii si evenimente:

13:30 - Traian Basescu si-a luat la revedere si a parasit Palatul Cotroceni.

Foto: Digi Tv

13:27 - Traian Basescu primeste onorul militar, la plecarea de la Cotroceni, si saruta steagul Romaniei. "Buna ziua!" este urmat de "Sa traiti!".

Foto: Digi Tv

13:25 - Masina care il transporta pe Traian Basescu pare ca a gresit totusi drumul spre iesire, unde acesta va primi onorul militar si este asteptat de sustinatori.

13:23 - Traian Basescu isi ia la revedere si pleaca de la Palatul Cotroceni. "Sarbatori fericite, ramaneti cu bine!"

13:20 - Pe fundal se aud urari de "La multi ani" si rasul lui Traian Basescu. Se fac poze de grup.

Foto: Digi Tv

13:18 - Klaus Iohannis a preluat colanul de aur, cea mai mare distinctie a Romaniei, de la Traian Basescu si se ciocnesc pahare de sampanie. Astfel, mandatul a fost preluat oficial de Klaus Iohannis.

13:16 - Se intoneaza din nou imnul, la Palatul Cotroceni.

Foto: Digi Tv

13:14 - "Astazi, ceremonia de investitura a presedintelui Klaus Iohannis, in loc sa fie o ceremonie de celebrare si de implinire simbolica a votului din 16 noiembrie 2016, a fost o ceremonie umbrita de insertia unei binecuvantari a Patriarhului BOR", scrie pe Facebook Remus Cernea.

13:13 - Traian Basescu si Klaus Iohannis s-au intalnit si sunt asteptati in Sala Unirii, de la Palatul Cotroceni.

Foto: Digi Tv

13:10 - De la poarta Palatului, unde a primit onorul militar, Klaus Iohannis a fost transportat cu masina la sediul Administratiei Prezidentiale.

13:07 - Garda de onoare il intampina pe presedintele Klaus Iohannis si se intoneaza din nou imnul.

Foto: Digi Tv

13:06 - Coloana oficiala care il insoteste pe noul sef al statului a ajuns la Palatul Cotroceni.

12:58 - Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Parlamentului spre Cotroceni.

12:54 - "De la noul presedinte asteptam ce a spus si dumnealui in discurs. Dupa 25 de ani, e vremea sa fim mai buni unii cu altii", a declarat Ilie Nastase, pentru Ziare.com.

Primul discurs al presedintelui Klaus Iohannis: Cum vede Romania de peste cinci ani

Info: Cateva cuvinte de la inceputul discursului presedintelui Klaus Iohannis.

"Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat in fata oamenilor si cu care pornesc pe acest drum. Imi propun ca la sfarsitul mandatului meu de Presedinte, Romania sa fie spatiul unei alte stari de spirit, al unui alt climat social, in care sa isi gaseasca in sfarsit loc stabilitatea, aprecierea valorii si calmul."

12:46 - Presedintele Klaus Iohannis se indreapta spre Palatul Cotroceni, unde se intalneste cu Traian Basescu, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului.

12:45 - Sedinta s-a incheiat. Pe hol, Ilie Nastase schimba cateva cuvinte cu Principele Radu, iar in imagini transmise de Digi Tv vedem cum il bate prieteneste pe umar.

12:41 - A luat cuvantul Calin Popescu Tariceanu, care ii adreseaza felicitari sefului statului si declara inchisa sedinta comuna.

12:40 - Presedintele Klaus Iohannis si-a terminat discursul intr-o ropot de aplauze. "Va multumesc!"

Foto: B1

12:20 - Parlamentarii fac poze in timpul discursului, unii dintre ei imortalizand momentul cu selfie-uri, transmite corespondentul Ziare.com de la fata locului. Marele absent al acestui eveniment este Traian Basescu.

12:16 - Presedintele Klaus Iohannis adreseaza un mesaj natiunii.

"Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei [...] Ati facut inca o data sa triumfe democratia."

12:13 - A luat cuvantul Preafericitul Daniel, care binecuvanteaza noua investitura in functia de presedinte al Romaniei.

12:12 - S-a luat act de inceperea mandatului de presedinte al lui Klaus Iohannis.

12:09 - Klaus Iohannis, presedintele ales, rosteste juramantul, acesta fiind urmat de aplauze.

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirtuala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia si legile fundamentale ale cetatenilor, suvernanitarea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"

12:08 - Valeriu Zgonea i-a adresat lui Iohannis invitatia de a depune juramantul in fata plenului reunit al celor doua camere.

12:05 - A luat cuvantul presedintele CCR, Augustin Zegrean, care citeste hotararea de validare a rezultatului alegerilor prezidentiale din 2014.

12:03 - "Imi revine astazi deosebita onoare de a deschide si prezida sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului", a declarat Valeriu Zgonea.

12:02 - Se intoneaza imnul Romaniei, in timp ce toata sala este in picioare, cu mana dreapta pe inima.

12:01 - Klaus Iohannis intra in sala de plen in aplauze si da mana cu premierul Victor Ponta.

12:00 - Valeriu Zgonea anunta inceperea sedintei solemne, in scurt timp.

11:59 - Balconul central al salii este rezervat ambasadorilor.

11:58 - "Doamne ajuta sa fie mai bine", sunt gandurile ministrului Energiei, Andrei Gerea, transmise Ziare.com, inainte de schimbarea de stafeta prezidentiala.

11:53 - Toti reprezentantii CSM si CCR si-au ocupat locurile in sala, transmite corespondentul Ziare.com de la fata locului.

11:50 - Crin Antonescu discuta cu Emil Constantinescu, in timp ce Ion Iliescu strange mana cu alti invitati. In sala ii regasim si pe Mona Pivniceru si presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean.

11:44 - Insotit de Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu, presedintele ales se indreapta spre sala de plen.

11:41 - Klaus Iohannis, presedintele ales, a ajuns la Parlament, impreuna cu sotia.

11:40 - Masinile sosesc pe rand, in fata covorului rosu.

11:39 - Ion Iliescu, Patriarhul Daniel si Emil Constantinescu au ajuns la ceremonie.

11:37 - Klaus Iohannis va fi intampinat de Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu.

11:35 - Principele Radu, care il reprezenta pe Regele Mihai la ceremonia oficiala, a ajuns la Palat.

11:28 - Invitatii la ceremonie incep sa soseasca la Parlament.

11:00 - Klaus Iohannis este asteptat sa ajunga in Parlament in jurul orei 11:40.

10:30 - Parlamentul a votat in sedinta extraordinara bugetul de stat pe 2015. Urmeaza sedinta solemna in care Klaus Iohannis va depunde juramentul.

Duminica, Traian Basescu paraseste oficial Palatul Cotroceni si functia de presedinte, ce urmeaza sa fie ocupata de Klaus Iohannis. De altfel, cei doi s-au intalnit pentru discutii si miercuri seara, seful statului primindu-l pe fostul primar al Sibiului.

Basescu, dezvaluiri despre intalnirea cu Iohannis: Nimeni nu da sfaturi nimanui

Tanarul care a cantat imnul in gara din Amsterdam, invitat de Iohannis la depunerea juramantului (Video)

Inainte de depunerea juramantului de catre presedintele ales Klaus Iohannis a fost votat bugetul pentru anul 2015, in cadrul unei sedinte extraordinare, inceputa la ora 10.00.

Bugetul pe 2015, adoptat in Parlament - Cati politicieni au votat impotriva

Miting la Cotroceni, in ultima zi de presedintie a lui Traian Basescu

Tot duminica, de la ora 13.00, a avut loc un miting pentru sustinerea lui Traian Basescu, manifestatia fiind anuntata pe Facebook de Elena Udrea. Presedintele PMP i-a invitat la miting pe toti cei care doresc sa ii fie alaturi "celui mai bun presedinte din istoria Romaniei".

Basescu, ultima conferinta la Cotroceni - realizari, esecuri si viitor

Traian Basescu a sustinut, sambata seara, ultima conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, in calitate de sef al statului, in care a vorbit despre realizari, esecuri, dar si despre viitorul sau si al Romaniei. Seful statului a abordat trei teme majore, in prima ora a conferintei, respectiv securitatea Romaniei, Romania si UE si statul de drept.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Klaus Iohannis depunere juramant, #Iohannis juramant presedinte, #Iohannis juramant Live, #Iohannis juramant Parlament, #Iohannis mandat Cotroceni, #Iohannis presedinte Cotroceni , #presedinte