Iohannis prezideaza sedinta de guvern: Nu se va discuta despre gratiere si modificarea Codurilor Penale

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 10:01
20855 citiri
Iohannis prezideaza sedinta de guvern: Nu se va discuta despre gratiere si modificarea Codurilor Penale
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis prezideaza in premiera sedinta de guvern de miercuri.

La inceputul reuniunii care a inceput cu o intarziere de aproape jumatate de ora, seful statului a subliniat ca gratierea si modificarea Codurilor Penale nu se vor discuta azi.

Ordinea de zi a sedintei a fost pusa la dispozitia presei abia in timp ce presedintele vorbea de la masa Guvernului si ea nu contine nicio referire la modificari legislative in domeniul Justitiei. Iohannis a precizat ca nici pe ordinea de zi suplimentara nu vor fi puse ordonantele care se refera la gratiere si modificarea Codurilor Penale.

Mai mult, seful statului a subliniat ca premierul Grindeanu s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie "bagate peste noapte" in nicio sedinta de guvern, ci prezentate public dupa ce Guvernul va ajunge la o forma finala a proiectelor.

Inainte de sedinta de guvern, Iohannis a discutat cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul Justitiei, Florin Iordache, iar ulterior prim-ministrul l-a invitat pe presedinte sa prezideze sedinta de guvern.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis si ale premierului Sorin Grindeanu de la inceputul sedintei:

Klaus Iohannis: Inca o remarca. Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. De fapt, sunt doi elefanti - ordonanta referitoare la gratiere si ordonanta de modificare a Codurilor Penale.

Evident ca si despre acestea am discutat cu dl prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din Guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni, privind gratierea si modificarea Codurilor.

De asemenea, subliniez si sper sa fiu in asentimentul dlui prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta de guvern si imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ca sub conducerea Ministerului de Justitie, sa fie puse in transparenta, adica mai clar sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege - CSM, organizatii profesionale, ale judecatorilor si opiniei publice.

Este obligatoriu sa respectam aceste chestiuni - si subliniez, inainte sa ajung eu la Guvern, dl prim-ministru analizase cu maxima responsabilitate aceste chestiuni si asa a fost posibil ca, in 20 de minute sau cat am stat noi doi impreuna, sa ajungem la consens, fiindca amandoi, si toti membrii Guvernului, dorim sa consolidam statul de drept, si atunci o parte importanta este respectarea normelor si nu in ultimul rand respectarea romanilor si a societatii civile, care cu totii sunt foarte interesati de aceste spete.

Grindeanu: Avem o ordine de zi care a fost publicata, pe care fiecare dintre dvs o aveti in mapa. Sa inlaturam zvorurile pe care le-am vazut aparand in spatiul public.

Asa cum l-am informat pe dl presedinte in discutia avuta, discutam despre lucruri care se afla pe ordinea de zi. Tot conform prevederilor constutitionale si atributiunilor pe care Guvernul le are, in perioada imediat urmatoare, toate lucrurile pe care ne propunem sa le facem, si noi, si Parlamentul, sa le putem adopta in sedintele de guvern.

Tot ceea ce este in ordinea de zi o sa discutam punct cu punct. In general, sunt lucruri privind constructia bugetara. De asemenea, e o hotarare de guvern pentru data declararea zilei de 23 ianuarie ca zi libera, astfel incat sa se faca o legatura si cu 24.

Klaus Iohannis: Multumesc, dle prim-ministru, onorati membri ai Guvernului, onorata asistenta. Avem o premiera astazi, este prima data cand particip la o sedinta de guvern. Am decis in aceasta dimineata sa fac o vizita dlui prim-ministru. Am avut o discutie foarte aplicata, foarte serioasa si cu concluzii consensuale, dupa care premierul m-a invitat sa prezidez aceasta sedinta de guvern.

Cu aceasta ocazie, dati-mi voie sa va spun ca sunt foarte multumit de felul in care va faceti cu totii datoria si pentru mine nu este doar o placere, ci si o onoare sa fiu aici, impreuna cu dvs.

In ce priveste concluziile discutiei pe care am avut-o cu dl prim-ministru mai devreme, as prefera sa il las pe dl prim-ministru sa detalieze aceste lucruri, dupa care vom trece la fapte, in speta la ordinea de zi a sedintei.

Grindeanu: Avem o sedinta de guvern ordinara. Salut prezenta dlui presedinte Klaus Iohannis la sedinta de guvern. Va multumesc.

*******

Potrivit Articolului 87 din Constitutie, alineatul (1), presedintele Romaniei "poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii".

La alineatul (2) se arata ca seful statului "prezideaza sedintele Guvernului la care participa".

Ramane de vazut daca subiectele care vor fi discutate la sedinta de Guvern de miercuri se incadreaza la alineatul (1).

Decizia lui Iohannis de a participa la sedinta de Guvern se pare ca a venit dupa ce marti au aparut numeroase informatii ca Executivul ar urma sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa fie gratiate o serie de pedepse, dar si sa fie modificate legi ce privesc abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului, spete pe care le putem intalni in dosarele unor politicieni aflati la putere, cum ar fi, de exemplu, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a confirmat, marti seara, parte din scenarii. El a spus ca nu exclude o discutie despre gratieri, dar nu pentru infractiunile grave, care privesc coruptia, evaziunea, alte infractiuni majore.

"Nu sunt de acord sa punem in discutie probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discutie despre gratieri, insa nu pentru infractiuni grave, care privesc coruptia, evaziunea, alte infractiuni majore", a spus, Grindeanu, pentru Mediafax, fara a preciza ce reprezinta in viziunea sa "infractiuni majore".

Intr-un interviu pentru Ziare.com, sefa DNA Laura Codruta Kovesi a avertizat ca astfel de actiuni ar insemna, pe langa faptul ca cei vinovati nu ar mai putea fi condamnati, si ca prejudicii uriase nu vor mai putea fi recuperate niciodata.

"Sa va spun consecintele unei legi de aministie sau dezincriminare: in primul rand, acele persoane nu mai pot fi condamnate sau li se sterg consecintele condamnarii, in toate dosarele trimise in instante se va decide incetarea procesului penal, nu vor mai putea fi judecati, in dosarele de la DNA va trebui sa dam solutii de clasare si toate prejudiciile constatate si masurile asiguratorii pe care le-am dispus vor fi egale cu zero pentru ca nu vor mai putea fi recuperate.

Am vazut ca se vorbeste de amnistierea unor fapte care nu sunt de coruptie. DNA investigheaza si fapte in legatura cu cele de coruptie, fapte conexe celor de coruptie, vorbim de abuzuri, de spalari de bani, de diseminare a unor informatii care nu sunt destinate publicitatii. Abuzul in serviciu, din definitia data de legiuitor, nu e o infractiune de coruptie, ci conexa cu fapte de coruptie", a explicat Kovesi, pentru Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis sedinta de Guvern, #Iohannis Grindeanu sedinta Guvern, #Iohannis gratiere modificare Coduri, #Iohannis prezidat sedinta Guvern , #presedinte