Klaus Iohannis, pentru Deutsche Welle: Am spart multe tipare despre cum se face politica in Romania

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 17:34
7042 citiri
Klaus Iohannis, pentru Deutsche Welle: Am spart multe tipare despre cum se face politica in Romania

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, afirma ca una dintre prioritatile sale e lupta impotriva coruptiei si, pe plan extern, ca tara noastra sa devina un partener important, care sa-si valorifice mai bine oportunitatile pe care le are.

Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, Iohannis explica in ce fel a obtinut victoria la alegeri si care ii sunt prioritatile

"Intreaga lume a putut vedea cum arata devotamentul pentru democratie si libertate al cetatenilor romani. (...) Cred ca am spart multe tipare si prejudecati despre cum se face politica si ce este posibil in Romania. Iar oamenii au inteles acest lucru, iar votul lor si mai ales prezenta masiva la urne ne-au dat tuturor un semnal clar: romanii doresc o schimbare profunda a modului in care se face politica in Romania", a afirmat presedintele ales.

In ceea ce priveste viziunea sa pentru Romania, Iohannis a spus ca isi doreste o tara puternica si prospera, "in care fiecare ne facem treaba, in care proiectele incepute sunt duse la bun sfarsit, in care legea este lege pentru toti, in care politicienii si institutiile servesc cetatenii si lucrand impreuna facem ca Romania sa arate asa cum ne dorim".

Promisiunea din campanie, de a garanta statul de drept in Romania si de a continua lupta impotriva coruptiei a inceput deja sa aiba efecte, a mai aratat Klaus Iohannis.

"La prima interventie publica pe care am avut-o dupa ziua alegerilor m-am exprimat foarte clar in acest sens si am cerut partidelor politice sa demonstreze ca au inteles semnificatia reala a votului din 16 noiembrie prin cateva decizii foarte clare: respingerea definitiva a legii care ar fi permis amnistia si gratierea persoanelor vinovate de fapte de coruptie, ridicarea imunitatii si incuviintarea cererilor facute de justitie care vizeaza parlamentari. Deja s-a intamplat acest lucru, in decurs de doar doua zile. Deci, se poate. Presedintele poate fi cel care genereaza consens pe teme majore", a explicat presedintele ales.

In ceea ce priveste politica externa, Iohannis vrea ca Romania sa fie o tara serioasa, de incredere, pe care partenerii nostri sa se poata baza.

"Ca presedinte al Romaniei voi urma si consolida directiile majore de politica externa existente astazi: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, rolul si locul Romaniei in NATO, rolul si locul Romaniei in Uniunea Europeana. Iar in contextul geopolitic complicat in care ne aflam, Romania trebuie sa se comporte ca un partener serios, de incredere, pe care aliatii pot conta", a explicat Iohannis.

Relatiile Romaniei cu Germania pot intra intr-o noua etapa, spune Iohannis, care completeaza ca si relatiile cu UE in general trebuie sa ajunga la un alt nivel.

"Cred ca in general Romania trebuie sa treaca la un nou nivel in interiorul Uniunii Europene. Romania poate si trebuie sa devina un partener mai profilat in organismele din care face parte si sa-si valorifice mai bine oportunitatile pe care le are ca tara", a afirmat acesta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis prioritati politica externa, #Iohannis prioritati justitie , #presedinte