Klaus Iohannis sesizeaza CCR, pentru ca Parlamentul a modificat si alte articole decat cele semnalate in cererea de reexaminare

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 17:55
5926 citiri
Klaus Iohannis sesizeaza CCR, pentru ca Parlamentul a modificat si alte articole decat cele semnalate in cererea de reexaminare
Foto: Arhiva Ziare.com

Klaus Iohannis face o noua sesizare la CCR, de asta-data privind modificarea unei legi adoptate de Parlament si care vizeaza reforma din domeniul sanatatii. Presedintele acuza ca Legislativul a modificat sau chiar eliminat mai multe puncte decat cele din cererea sa de reexaminare.

Astfel, in 16 aprilie 2018, Parlamentul Romaniei a transmis presedintelui, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii.

"Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, consideram ca Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) si art. 77 alin. (2) din Constitutie", remarca Presedintia.

Ce s-a intalmplat pe traseul legislativ: in 29 noiembrie 2017, Iohannis a formulat cerere de reexaminare cu privire la legea dedusa controlului de constitutionalitate, supunand atentiei Parlamentului o serie de aspecte precum: necesitatea adoptarii acesteia ca lege organica, necorelarea unor dispozitii ale legii, aspecte referitoare la neclaritatea si lipsa de precizie a unor prevederi din actul normativ.

Pana la finalizarea reexaminarii in Parlament a legii criticate, Guvernul a emis doua ordonante de urgenta ce transpun legislativ o parte din dispozitiile legii care facuse obiectul cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Seful statului sustine ca din cuprinsul legii au fost eliminate de catre Parlament o serie de prevederi din cuprinsul Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

"Au fost eliminate ori modificate norme din cuprinsul legii deduse controlului de constitutionalitate ce vizeaza dispozitii din cuprinsul Legii nr. 95/2006, desi nici textele respective si nici problematica ridicata de acestea nu au facut, nici direct, nici indirect, obiectul cererii de reexaminare".

Mai mult, precizeaza presedintia, modificarea art 172, alin. (11) din Legea mentionata contravine Constitutiei, deoarece "legea criticata nu precizeaza daca entitatea cu personalitate juridica ce solicita preluarea contractelor de furnizare de servicii medicale aflate in derulare este obligata la respectarea acelorasi conditii, ceea ce conduce la posibilitatea transferarii activitatii medicale de interes public catre entitati private neautorizate in acest sens".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis CCR reexaminare, #Parlament sanatate Presedintie , #presedinte
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
Borfasii fac ce vor, pina cind se trezeste romanul sa curetze
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5