Klaus Iohannis si Corina Cretu, discutii despre relansarea absorbtiei fondurilor europene

Vineri, 04 Martie 2016, ora 19:38
1970 citiri
Klaus Iohannis si Corina Cretu, discutii despre relansarea absorbtiei fondurilor europene
Foto: Facebook/Corina Cretu

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, vineri, cu comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, discutiile vizand relansarea absorbtiei fondurilor structurale si de investitii in Romania, odata cu lansarea proiectului "Regiuni mai putin dezvoltate" pentru perioada de programare 2014-2020.

Principala tema de discutie dintre presedintele Klaus Iohannis si Corin Cretu a fost lansarea in premiera in Romania a proiectului "Regiuni mai putin dezvoltate" pentru perioada de programare 2014-2020, o initiativa care prezinta numeroase avantaje pentru Romania, precum sustinerea autoritatilor locale si centrale in cresterea eficientei utilizarii banilor publici si integrarea expertizei actorilor regionali in procesul de absorbtie a fondurilor de coeziune, potrivit unui comunicat de presa al cabinetului comisarului european, citat de News.ro.

"Initiativa vizeaza in mod special Romania, pentru ca este prima dintre statele membre unde este implementat proiectul pilot, fiind prioritare regiunile de dezvoltare Nord-Est si Nord-Vest. In functie de rezultatele initiale, si alte regiuni din Romania al caror PIB este mai mic de 50% din media UE: Sud, Sud-Vest si Sud-Est vor putea fi incluse pe viitor in acest program", potrivit sursei citate.

Totodata, Iohannis si Cretu au discutat despre revizuirea mecanismelor de evaluare si relansarea absorbtiei fondurilor europene, astfel ca, potrivit comisarului european la finalul anului 2015, Romania a atins un grad de absorbtie a finantarii de circa 74% pentru intervalul 2007-2013. Doua treimi din bugetul total de 347 de miliarde de euro alocat statelor membre, in aceasta perioada, prin Politica de coeziune, au fost destinate regiunilor mai putin dezvoltate, al caror PIB pe cap de locuitor a fost mai mic de 75 % fata de media UE.

O alta tema abordata de cei doi oficiali a fost legata de importanta finantarii proiectelor prioritare in domeniile Educatiei si Sanatatii, respectiv despre constructia si modernizarea unitatilor de invatamant si a creselor din mediul rural, precum si despre constructia celor trei spitale regionale la standarde europene in Romania.

Comisia Europeana pune la dispozitia Romaniei fonduri importante pentru dezvoltare, iar Administratia Prezidentiala joaca un rol cheie, impreuna cu Parlamentul si Guvernul Romaniei, pentru orientarea finantarilor catre proiecte inovatoare, menite sa stimuleze cresterea competitivitatii economice si reducerea decalajelor de dezvoltare, mai precizeaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis intalnire Corina Cretu , #presedinte
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Mai bine ar iniția înființarea unor Societăți Economice Prezidenția
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Discutie inutila. Tot ce stie Corina Cretu despre absorbtie