Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Klaus Iohannis vrea o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii (Video)

Marti, 10 Martie 2015, ora 12:00
3411 citiri
Klaus Iohannis vrea o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii (Video)
Foto: Realitatea TV

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in cadrul sedintei de bilant a MApN, ca vrea sa prezinte Parlamentului o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii, care va evalua mediul international de securitate, va prezenta potentialele riscuri, amenintari si vulnerabilitati.

"In conformitate cu prevederile Constitutiei si in termenul prevazut de Legea planificarii apararii, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii. Acest document va evalua mediul international de securitate, va prezenta potentialele riscuri, amenintari si vulnerabilitati, precum si directiile de actiune pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei pe termen lung.

Conform legii, in baza acestui document si a Cartei Albe a Apararii, Ministerul Apararii Nationale va elabora noua Strategie Militara, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datand din anul 2000. De asemenea, in conformitate cu angajamentele si prioritatile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategica a apararii, cu rol determinant asupra planificarii si generarii capabilitatilor de aparare nationale si multinationale", a declarat Klaus Iohannis.

"In Romania lucrului bine facut, politica in domeniul apararii si buna guvernare merg impreuna in folosul cetatenilor", a mai declarat presedintele, precizand ca a propus, toate partidele fiind de acord, ca bugetul de aparare sa fie mentinut timp de 10 ani mai mare cu 2% din PIB.

"Nu intamplator, unul dintre primele demersuri politice dupa investirea mea ca Presedinte al Romaniei a fost obtinerea consensului politic din partea partidelor parlamentare - pentru prima data dupa 25 ani - pentru cresterea bugetului apararii la 2% din PIB, incepand cu anul 2017. Mai mult, am propus - si toate partidele au fost de acord - sustinerea acestui prag minim timp de 10 ani, pana in 2027, pentru a avea predictibilitatea necesara unei mai bune planificari a resurselor bugetare destinate sectorului apararii", a precizat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca Romania are nevoie de o legislatie clara, unitara si coerenta dar si de mai putina birocratie.

"In calitate de Comandant al Fortelor Armate si de presedinte al CSAT, voi acorda atentia cuvenita atat problemelor ce tin de optimizarea cadrului legislativ si organizatoric al unei structuri de forta eficace si agile, cat si de buna pregatire a Armatei si de inzestrarea corespunzatoare a acesteia. Avem nevoie de o legislatie clara, unitara si coerenta, de mai putina birocratie si de dotari pe masura provocarilor actuale si a angajamentelor noastre", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a multumit militarilor Armatei Romane pentru ceea ce au facut pentru tara, afirmand ca pentru el nu exista moment mai emotionant decat salutul drapelului de lupta.

"Un moment de bilant poate fi unul formal sau presupune un raport rece. Va asigur insa ca pentru mine nu este. Dati-mi voie, inainte de a vorbi despre rezultate, despre provocari si nevoi in noul context global sau despre angajamente politice, sa impartasesc cateva ganduri.

La 1 Decembrie 2014, ca presedinte ales, am fost prezent la parada militara de la Alba Iulia. Ca presedinte in functie am asistat apoi la cea din 24 ianuarie de la Iasi. De fiecare data, privindu-i pe militarii nostri, mai tineri sau mai experimentati, am vazut patriotism, onoare si curaj. Sunt convins ca aceleasi lucruri le-au vazut si milioane de romani. A-ti pune viata in slujba apararii tarii tale este una dintre expresiile cele mai clare si directe ale patriotismului.

Sunt momente care ne unesc si ne inspira. Iar dumneavoastra, militarii Armatei Romane, ne faceti, de fiecare data, sa redescoperim mandria si increderea in forta natiunii noastre si in noi insine. Pentru aceste lucruri va multumesc, in numele meu si al concetatenilor nostri. Va marturisesc ca pentru mine, in exercitiul functiei de presedinte, nu exista moment mai emotionant decat salutul drapelului de lupta", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis strategie aparare, #Klaus Iohannis bilant Mapn, #Klaus Iohannis armata romana , #presedinte