La judecata presedintelui Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Mai 2015, ora 10:36
6118 citiri
La judecata presedintelui Iohannis (Opinii)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Este, cred, foarte potrivita prudenta presedintelui Klaus Iohannis in privinta propunerii facuta de ministrul Justitiei in privinta noului sef al DIICOT, in persoana dlui Horodniceanu.

Presedintele Iohannis a comunicat luni ca a cerut CSM sa ii transmita stenogramele sedintei in urma careia Daniel Horodniceanu a primit avizul pozitiv, cu 5 la 2, al sectiei de procurori a CSM.

Propunerea ministrului Cazanciuc este controversata din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, dl Horodniceanu nu are un palmares personal impresionant ca sef al DIICOT Iasi, iar proiectul pe care l-a prezentat pentru desemnarea in aceasta functie contine o serie de inadvertente, inadmisibil de multe, in opinia mea, in raport cu importanta functiei pe care o vizeaza si care presupune o maxima acuratete.

Am scris deja despre ele pe larg. Mi se pare, de exemplu, de neacceptat ca un procuror care doreste sa devina sef al DIICOT sa nu cunoasca pana la cele mai mici detalii structura acestui Parchet, sa scrie in proiect ca ultimul raport MCV a fost cel din iunie 2012 sau sa vrea sa aplice o prevedere de ceva vreme abrogata in privinta salarizarii grefierilor.

Chiar daca nu este vorba despre reale carente de informare, ci despre simple erori, sa le zicem de redactare, cred ca ele denota o superficialitate cu mult prea mare pentru un sef al unui Parchet de o asa importanta cum este cel menit sa destructureze grupuri de crima organizata.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca dl Horodniceanu a admis in interviul in fata sectiei de procurori a CSM ca a luat pasaje din lucrari mai vechi ale domniei sale fara a preciza acest lucru, ceea ce parea a nu sti ca reprezinta tot o forma de plagiat, mai precis autoplagiat. Sunt aspecte care l-ar putea deranja pe presedinte, de meserie profesor, cand va citi stenogramele solicitate.

Sunt si alte detalii interesante care pot ridica semne de intrebare. De exemplu, Daniel Horodniceanu se ocupa la DIICOT Iasi de dosarul Gruia Stoica - privatizarea CFR Marfa. In ianuarie 2014, DIICOT ceruse oficial Ministerului Transporturilor, sub semnatura dlui Horodniceanu, sa blocheze garantia de 10 milioane de euro depusa de Gruia Stoica si, totusi, in mandatul lui Dan Sova, aceasta garantie i-a fost returnata omului de afaceri printr-un act semnat la propriu in miez de noapte. Totusi, dupa stiinta mea, Dan Sova nu a fost intrebat nimic despre aceasta returnare, desi de atunci a trecut mai bine de un an de zile.

Asta nu inseamna neaparat ca dl Horodniceanu l-a protejat pe dl Sova. Dar in contextul intrebarii ipotetice pusa de Oana Schmidt Haineala la audierea din CSM, privind intalnirea unui procuror sef DIICOT cu un primar si un politician de rang inalt pe tema unui dosar in curs, al efortului depus in Senat pentru a-l pastra pe dl Sova cat mai departe de probleme penale, cu pretul a doua neconstitutionalitati, si al prestatiei cu hibe a dlui Horodniceanu in drum spre sefia DIICOT, oare nu putem avea suspiciuni? Nu mai vreau sa am suspiciuni, pentru ca prea multe s-au confirmat pana acum cu un pret imens.

Am mai spus ca DIICOT este o structura aflata intr-o situatie speciala, care a trecut recent printr-un mare soc, cel putin de imagine, in urma scandalului Bica. Cu atat mai mult ar avea nevoie acum de o conducere impecabila, care sa o recredibilize si sa ii ofere un nou inceput pe baze cu totul noi.

Chiar nu stiu daca dl Horodniceanu este persoana potrivita si cred ca dl Iohannis are obligatia sa se asigure de acest lucru inainte de a semna.

Si nu este singurul aspect de maxima importanta al acestei decizii.

Este prima investire de asemenea importanta pe care o face dl Iohannis de la inceputul mandatului. Ea vine pe fondul esecului major pe care l-a provocat trocul politic pe procurori care a adus la numirea dnei Bica. Este si un moment in care Justitia se afla sub un asalt politic evident, care ingrijoreaza inclusiv partenerii straini strategici ai Romaniei. Ca dovada ca el este departe a fi fost potolit, in pofida interventiei ambasadelor externe, sta votul din Senat care loveste Codul de Procedura Penala. Un vot nu numai aberant, ci si las, secret, in care cred ca toti penalii si aliatii lor si-au varsat transpiratiile reci ale noptilor in care viseaza catuse.

Este foarte adevarat ca dl Horodniceanu are avizul pozitiv al CSM. Dar, nu uitati, l-a avut si Alina Bica. Fiind prudent si exigent, facand propria evaluare, dl Iohannis transmite ca nu inghite nemestecat orice i se serveste si ca nu se acopera comod cu un aviz care este consultativ, nu conform.

Asta inseamna ca pana la urma raspunderea deciziei ii apartine, iar evaluarea trebuie sa fie cea proprie, cu deplina responsabilitate.

Daca va manifesta acum exigenta, nu va accepta cel putin o evidenta superficialitate si va cere criterii profesionale maximale, cred ca va da un semnal foarte important si societatii si sistemului judiciar care nu-si va mai permite sa-i puna pe tava orice.

Va arata ca nu accepta nimic din ceea ce are cel mai mic iz de compromis politic pe chestiuni esentiale pentru Romania, cum este Justitia, o eroare teribila a fostului presedinte, si ca este cu adevarat "in control".

Si acest mesaj este cu atat mai important cu cat, din informatiile mele, dl Horodniceanu anuntase deja prin Iasi ca numirea domniei sale e sigura si ca ar fi fost chemat marti la Bucuresti pentru o "ungere". Iata ca nu e sigura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Klaus Iohannis propunere DIICOT, #Cristian Horodniceanu DIICOT plagiat , #presedinte