La multi ani, Klaus Iohannis! Istoria unui presedinte

Marti, 13 Iunie 2017, ora 08:21
15295 citiri
La multi ani, Klaus Iohannis! Istoria unui presedinte
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Werner Iohannis implineste azi 58 de ani. S-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni.

Dupa scoala germana, a urmat Liceul "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, iar in 1978 a fost admis la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca.

In 1983 a inceput sa predea, fiind profesor la mai multe scoli din imprejurimile Sibiului, iar apoi la Liceul "Samuel von Brukenthal", pe care il absolvise.

Dupa 15 ani de activitate ca profesor, Klaus Iohannis a fost numit in conducerea invatamantului local din Sibiu. A fost inspector scolar general adjunct (1997-1999) si apoi inspector scolar general in cadrul ISJ Sibiu (1999-2000).

Incepand cu 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), iar ulterior presedintele acestei organizatii, la conducerea careia s-a aflat timp de peste un deceniu.

A detinut patru mandate consecutive de primar al orasului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinurile din 2000, 2004, 2008 si 2012. A fost primar al Sibiului pana in decembrie 2014, cand a devenit presedinte al Romaniei.

In cel de-al doilea mandat de primar, Sibiul a devenit, in 2007, "Capitala Europeana a Culturii", fiind primul oras dintr-o tara nemembra a Uniunii Europene (UE) care a primit acest titlu inainte ca tara sa fie admisa oficial in UE.

"Romania intra in Uniunea Europeana cu o capitala culturala europeana (...) Ne aflam la inceputul unui program care va prezenta Europei diversitatea culturala, lingvistica si religioasa a orasului nostru si felul in care aceasta diversitate culturala a Sibiului reprezinta, la scara unui oras, aceeasi diversitate culturala care este valoarea principala a Uniunii Europene", declara, la 1 ianuarie 2007, Klaus Iohannis.

In octombrie 2009 a fost desemnat candidat pentru functia de prim-ministru, ca independent, de catre o larga coalitie parlamentara, insa propunerea nu s-a concretizat.

La 20 februarie 2013 s-a inscris in Partidul National Liberal (PNL), iar la 23 februarie 2013 a fost ales, la Congresul ordinar al PNL, prim-vicepresedinte al partidului. La 28 iunie 2014, in cadrul Congresului ordinar al PNL, a fost ales presedinte al acestui partid, primind 95% din voturile delegatilor la Congres. In cadrul aceluiasi congres a avut loc si fuziunea dintre PNL si PDL, in urma careia a rezultat alianta electorala Alianta Crestin Liberala Partidul National Liberal-Partidul Democrat Liberal (ACL PNL-PDL).

La 11 august 2014, Biroul Politic National comasat PNL-PDL a decis desemnarea liderului liberalilor, Klaus Iohannis, drept candidat al ACL la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

In primul tur de scrutin al alegerilor, din 2 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a obtinut 30,37% din voturi, iar principalul sau contracandidat, Victor Ponta, reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% din voturi.

La 16 noiembrie 2014, in urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis a fost ales presedinte al Romaniei, cu 54,43% din voturi.

La 18 decembrie 2014 si-a depus mandatul de presedinte al PNL si si-a anuntat demisia din partid.

A depus juramantul in fata Parlamentului la 21 decembrie 2014.

Klaus Iohannis si-a lansat in 2014, la Sibiu, volumul autobiografic intitulat "Pas cu pas", in care retraseaza momentele-cheie ale vietii sale publice.

De asemenea, in 2015 si-a lansat, in cadrul Salonului International de Carte "Bookfest", volumul "Primul pas".

Iohannis, un presedinte decorat de romani si straini

La 28 decembrie 2007, i-a fost conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, iar la 15 decembrie 2011, Ordinul National al Romaniei "Pentru Merit" in grad de Cavaler.

In 2006, a primit Crucea Federala de Merit, oferita de Republica Federala Germania; in 2008 a primit Ordinul National Italian - Steaua Solidaritatii Italiene, in grad de Comandor; in 2009 a primit Ordinul de Merit in grad de Ofiter al Marelui Ducat de Luxemburg si, in acelasi an, i-a fost acordat Ordinul de Merit "Marea Cruce de Argint" din partea statului austriac precum si Ordinul de Ofiter al Coroanei Belgiene.

In 2010 a fost onorat cu medalia "Prieten al Comunitatilor Evreiesti din Romania", din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, precum si cu placheta de onoare a Expatriatilor din Germania. In iulie 2014, a fost distins cu Crucea de Ofiter al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

La 3 februarie 2017, presedintele Klaus Iohannis a primit Medalia Sf. Gheorghe in cadrul unui eveniment organizat de Opera "Semper" din Dresda, "pentru angajamentul sau politic continuu in favoarea proiectului european si a valorilor sale".

Pe 6 iunie 2017, Klaus Iohannis a primit, din partea Forumului Global American Jewish Committee (AJC), distinctia "Light Unto the Nations", cea mai inalta distinctie a organizatiei, care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

Klaus Iohannis este casatorit cu Carmen, profesoara de engleza la Sibiu. Vorbeste fluent limbile germana si engleza.

*Fotografii: Facebook/Klaus Iohannis

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#zi nastere Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis presedinte Romania , #presedinte